Українська > Актуальне

Різдвяне пастирське послання – 2017

Дата публікації:   2017-01-04
Автор:   ВВП
Христос Рождається! Щороку на Різдво ми згадуємо радісну подію Христового народження, яке пов’язане з Вифлеємом, з Пресвятою Богородицею, зі святим Йосипом і з вифлеємськими пастухами. Свідками цієї радісної події були і тваринки – не лише ослик, який віз Пресвяту Богородицю з Назарета до Вифлеєма, але й овечки, яких з радістю принесли з собою пастухи, коли їм з’явився Ангел Господній і звістив радісну новину, яка є радістю і для нас: «Сьогодні вам народився Спаситель, Христос Господь!».  



«Настільки, наскільки»

Дата публікації:   2017-01-03
Автор:   ВВП
На першому місці має бути Ісус і любов до Нього, а для всього іншого діє засада – «настільки, наскільки». Це означає, що настільки корисно любити будь-яке творіння, наскільки це веде нас до того, щоб ми любили Ісуса; а наскільки це відводить нас від Божої любові і від кінцевої мети, якою є спасіння душ (а найперше своєї) – настільки треба цього зректися.



Різдво в Моравському Вифлеємі (відео)

Дата публікації:   2017-01-02
Автор:   ВВП
Різдво в Моравському Вифлеємі



Роздуми над Словом Життя І Кор. 6,19-20

Дата публікації:   2016-12-31
Автор:   ВВП
В сьогоднішній пересексуалізованій добі, коли дух світу настільки отруїв довкілля, що навіть чистий розум та уява маленьких дітей систематично забруднюються і їх прямо змушують ставати рабами нечистоти. Говорити про чистоту – про цю ангельську чесноту – виглядає утопією. Боже слово говорить про три правди: 1) наше тіло є храмом Святого Духа, 2) Дух Божий живе в нас, 3) ми не належимо собі. До цього додає, що за нас був заплачений викуп. Ним є Христова смерть на хресті! Тому своїм тілом ми повинні прославляти Бога. Усвідоммо, що ми є живим храмом Божим, що в нас перебуває Дух Божий і що ми були відкуплені найвищою ціною. Не золотом, не сріблом, але кров’ю нашого Господа Ісуса Христа.



«Жертвування Ісаака»

Дата публікації:   2016-12-28
Автор:   ВВП
Щодня треба тренуватися у зреченні своєї волі в дрібницях, а головне – у готовності, щоб коли людина зрікаючись свого добра, не перебувала в якомусь смутку, зуміла зразу ж з готовністю і з радістю звернути свій  погляд до Господа Ісуса і віддати Йому цю конкретну річ. Саме це «жертвування Ісаака» має свою ціну. «Ісаак» – це те, що людина найбільше тримає і в чому бачить найбільше добро.



Треба робити вчинки, які мають вартість для вічності

Дата публікації:   2016-12-26
Автор:   ВВП
Перш, ніж станеш перед Божим судом, треба зробити все для того, щоб не стояти там з порожніми руками. Ми будемо суджені не тільки за те, що ми робили зло. Ми повинні робити добро – вчинки, які мають вартість для вічності. Ми будемо суджені за те, що повинні були зробити, але не зробили. Кожне добре слово, кожне підбадьорення, кожен крок віри, кожне терпіння, яке ми приймаємо і несемо, кожне висміювання і переслідування за Христа має велику вартість.



Наше велике завдання – зробити свій внесок краплею живої віри

Дата публікації:   2016-12-25
Автор:   ВВП
Воскресіння народу може зробити тільки Бог. Але ми, кожен краплиною своєї віри, маємо до цього причинитися! Це наше велике завдання, яке маємо приймати у вірі. Бог рахується з кожним з нас і з нашою довірою до Нього. Тому ця духовна боротьба за воскресіння потребує людей, які моляться, перебувають в єдності і мають ясне вчення Євангелія, поєднане з Традицією Церкви і святих. У цій боротьбі дійсно треба зайти на глибину. Це означає у вірі жити  Євангелієм.



Дорога до нового життя веде через смерть «старої людини»

Дата публікації:   2016-12-24
Автор:   ВВП
Наш хрест дійсно є найбільшим даром від Бога, він повинен повністю звільнити нас від «старої людини», від найменшої прив’язаності до будь-чого, і сповнити нас думками про основні речі – смерть, небо, пекло і про покиненого, приниженого і розп'ятого Ісуса. Завжди, коли Бог хоче дати нове життя – воскресіння, дорога до цього нового життя веде через смерть «старої людини». Немає іншої дороги, ніж зректися себе, взяти свій хрест і йти за Ісусом, а потім духовно померти собі, гріху і світу! Нехай Бог через різні дрібниці веде нас до смерті з Марією і через Марію.



Пречиста Діва Марія не покине нас

Дата публікації:   2016-12-23
Автор:   ВВП
Сьогодні дійсно є дуже важлива доба. Духовна атмосфера отруєна. Важко розрізняти. На сцену виходять нові і нові демонічні сили, які діють через людей, що мають владу та вплив, і не тільки матеріальний, але й духовний. Це справжнє розп'яття Містичного Тіла Христа, Церкви. В цей час якраз дуже важливо бути в єдності з Ісусом, щоб вистояти і залишитися Йому вірними. А також потрібно співпрацювати з ласками, які дає нам Бог і опосередковує Божа Мати. Ми – її духовні діти. До неї маємо постійно звертати свій погляд. Вона нас не покине.



Слово Патріарха Іллі на празник Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії

Дата публікації:   2016-12-22
Автор:   ВВП
Непорочне Зачаття Діви Марії було провіщено і об’явлено ще в Книзі Буття, коли Бог сказав змію-спокуснику: «Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою, між твоїм потомством та її потомством. Воно розчавить тобі голову, а ти будеш намагатися вп’ястися йому в п'яту» (Бут. 3,15). Отож між Пресвятою Богородицею і дияволом покладена вічна ворожнеча. Змій-спокусник постійно буде під ногою Марії і її нога буде наступати на його голову. Бог створив Марію цілком безгрішною, непорочною. Вона від моменту зачаття під серцем своєї матері святої Анни, при своєму народженні і в кожну хвилину свого життя була без гріха. Тому диявол не мав доступу до Пресвятої Богородиці. Марія була охоронена від гріха. Яка радість, що хоча б одна людина була охоронена від влади диявола, і ще більша радість, що саме ту, яка була збережена від первородного гріха, ми можемо називати своєю Матір’ю. Вона нас провадить і захищає в боротьбі проти ворога, який хоче звести нас до погибелі. Непорочна є нашою Матір’ю, тому просімо її: «Випроси і для мене цю ворожнечу та радикальний опір проти гріха і диявола, а також цілковиту залежність від Бога».