Українська > Актуальне

Метаноя ‒ ортопраксія /Адвент-2018/

Дата публікації:   2018-12-11
Автор:   ВВП
В даний час духовного хаосу, необхідно мати чітку орієнтацію, які засоби ведуть до духовного життя ‒ ортопраксії. Багато людей були охрещені і навіть прийняли миропомазання, але без навернення і дороги покаяння вони є мертвими членами Церкви (див. Лк. 13,3). Ісус, хоч був без гріха, прийняв хрещення покаяння і на Нього зійшов Святий Дух (Мт. 3). Він дав нам приклад. Навернення і покаяння є фундаментами ортопраксії.



Адвент 2018, метаноя ‒ ортодоксія

Дата публікації:   2018-12-07
Автор:   ВВП
Чому в даний час Церква переживає таку глибоку кризу? Велику провину за це несе аджорнаменто Івана XXIII і постсоборний дух. Отож, що в цей час адвенту, в час покаяння, мали б чинити єпископи, священики і монахи? Вони мали б відділитися від духовної отрути аджорнаменто і постсоборного духу, що просовує єресі, які руйнують суть християнства.



Адвент 2018 ‒ Церква не має папи!

Дата публікації:   2018-12-05
Автор:   ВВП
Католицька Церква не має папи. Настав стан sede vacante. Згідно Святого Письма і науки Церкви, єретика не сміє ніхто слухати, бо він виключений з Церкви Христової. Бергольйо пропагує поганство не тільки фанатичною пропагандою міграції, але й ліквідацією природних моральних норм в Amoris laetitia і через просування содомії. До сьогодні її оберігає і на найвищих постах у Ватикані.



Що сказав президент Лукашенко про т.зв. домашнє насильство

Дата публікації:   2018-12-05
Автор:   ВВП
«Всі ці дурниці взяті перш за все з Заходу. Ви можете не хвилюватись, і народ хай не хвилюється - ми будемо виходити виключно з власних інтересів, наших білоруських, слов'янських традицій, і нашого життєвого досвіду… Десь хтось бовкнув про протидію насильству в сім'ї. Це зараз модне формулювання на Заході. У них скоро сімей не буде: мужик на мужику одружується або заміж виходить. Дітей немає кому народжувати. А ми у них запозичуємо якісь норми поведінки в сім'ї?!». Цими словами президент Білорусі скритикував абсурдний законопроект МВС за введення санкцій за т.зв. домашнє насильство. В результаті Міністерство відкликало цю пропозицію.



Слово Патріарха Іллі з нагоди свята Введення в храм Пречистої Діви Марії (2015)

Дата публікації:   2018-12-04
Автор:   ВВП
Святкуючи свято Введення в храм Пречистої Діви Марії, пригадуємо, як Марія, ще будучи маленькою дитиною, була введена в храм, щоб бути посвяченою на служіння Богові. Служіння Богу вимагає, щоб ми цілковито віддали Йому до рук своє життя і зрозуміли, що належимо Богу, що Він наш Господь, і що Йому ми повинні кожен день, знову і знову віддавати себе. Ми повинні дати йому свою волю, почуття, думки, страхи, і щодня з’єднувати свої проблеми, турботи і болі з терпінням Ісуса. Потім Він дасть нам силу це зносити у вірі. Це все освячує нас, очищує, а водночас Бог може використати це для духовної місії.



Епіклеза /4 частина: Епіклеза ‒ храм та іконостас/

Дата публікації:   2018-12-03
Автор:   ВВП
Біблійною моделлю християнського храму є візія, дана Богом (Мойсею). Вона була реалізована в Єрусалимському храмі. Основну структуру складають Святая Святих, де Бог присутній особливим чином; святиня, де священики приносили жертви Богу, і місце для людей. Сьогодні суть необхідної реформи полягає в тому, щоб повернути літургійне положення священика так, як було протягом усієї історії, а саме, обличчям до кивоту ‒ духовного центру храму.



Епіклеза /3 частина: Епіклеза ‒ переживання в Літургії/

Дата публікації:   2018-12-03
Автор:   ВВП
Це один із способів переживання епіклези, який практикується в деяких монастирях.



Слово життя Рим. 6,16 (від 02.12 до 16.12.2018)

Дата публікації:   2018-11-30
Автор:   ВВП
«Хіба не знаєте, що ви слуги того, кому віддаєте себе за слуг на послух, кого слухаєтеся: чи то гріха - на смерть, чи то послуху - на праведність?»



Роздуми над Словом Життя Рим. 6,16

Дата публікації:   2018-11-30
Автор:   ВВП
Цей вірш зі Святого Письма вказує на глибоку правду про послух, плодом якого є вічне життя в небі або вічна смерть в пеклі. Жодна людина, яка цілковито не служить Богові, не є вільною, але є рабою первородного гріха, який є в ній. Вона автоматично слухає первородний гріх, тобто родовище  брехні та зла в своєму нутрі. Він затемнює розум і ослаблює волю, так що людина не зносить правду про себе, відкидає справжнє добро і не хоче служити Богу та зберігати Його заповіді. Основне питання: кого я слухаю і кому служу? Гріху? Це веде до вічної смерті. Чи слухаю Бога і служу Йому? Це веде до оправдання з гріха і до вічного життя! Життя коротке. Не знаєш ні дня, ні години своєї смерті. Будь мудрий! Служити Богові означає царювати!



Епіклеза /2 частина: Святий Дух та епіклеза/

Дата публікації:   2018-11-29
Автор:   ВВП
Ісус перед своєю смертю, перш ніж пожертвувати на хресті своє Тіло і Кров, установив, щоб ця Його хресна жертва приносилась Богу на відпущення гріхів. Символічні жертви за гріхи, коли жертвувалась кров і життя жертовних агнців в Єрусалимському храмі, втратили своє значення. Ісус є тим справжнім Агнцем, який взяв на себе гріхи світу (Ів. 1,29). Перш ніж звершити свою хресну жертву Ісус установив нову жертву, яка також є новим завітом (Мт. 26,26) на відпущення гріхів.