Українська > Актуальне > Публікація

Роздуми над Словом Життя Ді. 1,5.8

Дата публікації:   2016-10-08
Автор:   ВВП

 

Роздуми над Словом Життя Ді. 1,5.8

 

«Іван хрестив водою, ви ж будете хрещені по кількох цих днях Духом Святим.
 Та ви приймете силу Святого Духа, що на вас зійде, і будете Моїми свідками
 в Єрусалимі, у всій Юдеї та Самарії й аж до краю землі”»
 

Ці слова Ісус промовив на Оливній горі на 40-й день після свого воскресіння, коли на очах апостолів і учнів торжественно входив у свою славу. Ісус наголосив, що апостолам потрібно прийняти в повноті Святого Духа. Вони вже прийняли Його в день Христового воскресіння, але не в повноті.

Ісус також сказав апостолам, що вони мають залишитися в Єрусалимі до того часу, коли на них зійде Святий Дух в повноті (див. Лк. 24,49) – «… доки не зодягнетеся силою з висоти».

Ви, дорогі віруючі, майже всі прийняли Святого Духа в повноті. Нехай Святий Дух просвічує наш розум і зміцнює нашу волю, щоб ми були справжніми свідками нашого Господа Ісуса Христа!

З досвіду знаємо, що так, як і апостолам не вистачило тільки один раз пережити духовний досвід з прийняттям Святого Духа в повноті (яке Св. Письмо називає хрещенням Святим Духом), так само цього не вистачає і нам (Ів. 1,33). Потрібно ходити у Святому Дусі, тобто шукати Божу волю і з вірою її реалізовувати.


Божа воля назагал дана нам в Божих заповідях. Ісус каже: «Той Мене любить, хто заповіді Мої береже… І Ми прийдемо до нього, і в ньому закладемо житло» (Ів. 14,21-23). А для цього потребуємо сили і світла Святого Духа. Якщо будемо вірні, Божий Дух буде вводити нас до таїнства Ісусового хреста і Його страждання, а також до таїнства правдивого визволення від гріха в нас, а це можливо тільки у Христі. Ці основні правди не навчить нас реалізовувати жоден теолог, і навіть святий теолог, вже не говорячи про єретичного. Ходити у Святому Дусі нас навчить тільки Святий Дух. Але ми повинні бути покірними і охочими вчитися. Повторюю: охочими вчитися, а не гордими та егоцентричними. Ходіння у Святому Дусі – це життєва дорога, дорога наслідування Христа, дорога єдності з Христом, дорога духовної боротьби з гріхом в собі і в своєму оточенні, а також боротьби з силами темряви (Еф. 6,12наст.). Прийняття Святого Духа – це початок, який кожен переживе один раз, але ходити в Дусі означає знову і знову обновляти прийняття і реалізацію Божої волі. Однак не в своїй силі, але в силі Божій, в силі Святого Духа.

Знову коротко пригадаємо цитату – слова Христа: для слова «свідок» в грецькому оригіналі використовується термін «мартир». Це слово одночасно має значення «мученик». Всі апостоли були мучениками за Христа і Його Євангеліє. Термін «сила» в грецькому оригіналі Святого Письма виражений словом «динаміс». Йдеться про велику силу (наприклад, динаміт). В даний час кожен правовірний і щиро віруючий католик потребує світла, бо ми живемо в добі, коли дух брехні через єресі спричинив внутрішній розклад Церкви. Більшість пастирів не служать Христу, але антихристу, не ведуть душі до неба, але до пекла. Ця доба вимагає надзвичайного героїзму. Ми не можемо і не маємо права творити єдність з тими, які мають єдність з єресями, і навіть якщо б це були, наприклад, і члени нашої власної родини. Ми повинні терпеливо зносити це розділення, молитися за них, але з фальшивої покори не можемо пристосуватися духу єресі, який тримає їх в обмані. Це не була б любов, але зрада. Прикладом для нас є апостоли, пророки і мільйони мучеників, які за Христа зносили не тільки приниження, але пожертвували і своїм життям.

 

Завантажити: Роздуми над Словом Життя Ді. 1,5.8