Українська > Актуальне > Публікація

Слово Патріарха Іллі на празник святого пророка Іллі

Дата публікації:   2017-08-01
Автор:   ВВП

 

Слово Патріарха Іллі на празник святого пророка Іллі


Приклад пророка Іллі є одним з найкращих прикладів послуху Богу і Його слову. У Святому Письмі читаємо, що Бог виховував свого пророка через різні випробування, коли в послусі він мав зробити конкретний крок віри. Наприклад, звістити Господнє слово царю, який виступив проти Бога і Божих Заповідей, а головне – проти Першої Заповіді (тобто бачимо, що пророк має захищати чистоту віри). Бог посилає Іллю з вірою зробити і певний жест – звістити царю Ахаву, що не буде ні роси, ні дощу, тільки за його словом. І так сталося. Це було чудо. Після того пророк Ілля мав сховатися при потоці Керіт, де Бог наказав крукам носити йому їжу. Це було ще одне чудо, адже ці хижі птахи, які по своїй природі є такі, що не піклуються навіть своїми пташенятами, носили Іллі м'ясо, яким самі могли живитися. За деякий час, Господь Бог, якому служив Ілля, послав його в Сарепту до вдови, щоб та годувала його. Він в послусі встав та йшов. Тут відбулося наступне чудо – мука і олія не закінчувалися, хоч усюди навколо був голод. Тоді прийшло серйозне випробування – син вдови захворів і помер. Ілля знову з вірою візвав до Господа і був вислуханий – хлопчик ожив.

 

У 18-ій главі першої книги Царів описано боротьбу Іллі на горі Кармель. Ця боротьба є вельми актуальною і сьогодні, коли люди відпадають від віри в істинного Бога до неопоганства. І тоді всі відпали, а Ілля сам виступив проти всіх Ваалових пророків. На горі Кармель настала наступна велика проба – на його жертву мав зійти вогонь з неба і підтвердити правдивість єдиного істинного Бога. Тому перш, ніж іти на Кармель, Ілля молився і Бог йому конкретно сказав, що має робити. Він вже все промолив і тільки йшов виконувати Божу волю. Ілля вже мав досвід з Богом і Його словом, бо навчився слухати Бога в дрібницях. Молитва Іллі на горі є свідченням його живої віри: «Господи, Боже Авраама, Ісаака та Ізраїля! Покажи сьогодні, що ти – Бог в Ізраїлі, що я – твій слуга і що я вчинив це все за Твоїм словом». І Бог відповів вогнем, а люди пізнали істинного Бога. Відбулося одне з найбільших чуд.

 

Тоді Ілля мав зробити наступний крок віри – убити 850 ідолопоклонників, жерців Ваала і Астарти. Хай не особисто, але наказав це вчинити, бо якби цього не зробили, то потім не 850, і навіть не 850 000, але весь народ зазнав би дочасної та вічної погибелі. Це була надзвичайна ситуація, як в час війни. Ці ідолопоклонники були слугами сатани – Астарти і Ваала, і їх треба було винищити для порятунку народу. Ми живемо в часи Нового Завіту і не маємо права когось вбивати. Але треба називати зло справжнім ім’ям. Бо і сьогодні неопоганство не лише приносить людські жертви, але й спонукає до масових убивств – маніпулює людською психікою, щоб люди нищили себе й інших, зробивши пекло на землі і після смерті.

 

Але повернімося до пророка Іллі. Після перемоги над лжепророками приходить наступне випробування з дощем. Ілля молився і послав хлопця подивитися в напрямку моря, чи там не видно хмар. Але там нічого не було. Тоді послав вдруге – і так само нічого. І так 6 разів. Але пророк Ілля не сумнівався і молився далі, роблячи кроки віри. І в нашому духовному житті треба робити кроки віри, бо молитва – це не автомат, який одразу ж видає те, що просимо. Тут треба терпеливості, покори… Отож, коли Ілля послав хлопця сьомий раз, той сказав, що видно малу хмару, завбільшки в долоню. Можна було б подумати: мала хмарина, що з неї буде? Але Ілля з вірою сказав Ахаву: «Запрягай і їдь, щоб не застав тебе дощ». І вмить небо потемніло від хмар і линув сильний дощ.

 

В 19 главі першої книги Царів описано, як пророк Ілля йде на гору Хорив. Він мав на душі сум. Єзавель погрожувала вбити його за те, що він помордував пророків Ваала і Астарти. Ілля не думав: «Я – Божий помазаник. Якщо Бог зробив таке чудо, то легко може знищити і таку чародійку як Єзавель». Але Ілля втікає на гору Хорив. І там до нього промовляє Бог: «Чого ти тут, Іллє?»  «Я палаю горливістю за Господа, Бога сил, бо сини Ізраїля покинули Твій завіт, жертовники Твої поруйнували й пророків Твоїх повбивали. Зоставсь я один та вони намагаються й мене звести зо світу». Але Бог каже йому повертатися. І Ілля знову йде в послусі віри… Іноді Бог використовує людину для великих речей, але поряд з цим приходять і хрести: перед тим або після того. А на кінець може прийти і мученицька смерть. З цим маємо рахуватися. В житті святих Бог робив чуда: коли їх мучили, їм ніщо не шкодило, але на кінець їм відрубали голову. Вони і так колись померли б природною смертю, а так одразу ж ішли у Божу славу.

 

Після смерті царя Ахава його син знову відпав до окультизму – послав посланців запитати Ваал-Зевува, екронського бога, чи виздоровіє. Їх зустрів пророк Ілля і послав переказати царю Господнє слово: що він не встане і помре, бо не звернувся до Бога, а до демона. Розлючений цар послав 50 вояків з пятдесяцьким, щоб убили Іллю. Але на слово Божого мужа зійшов вогонь з неба і спалив вояків. Так сталося і з наступними – жодного фальшивого милосердя. Тут відбувається боротьба з ідолопоклонниками і духом, який є за ними. Аж за третім разом, коли воїни прийшли в покорі, Бог дозволив Іллі зійти. Тоді Ілля пішов до царя (знову не з власної волі, а на Боже слово). Він прийшов у Божій силі і своєю присутністю паралізував усіх демонів, а тоді сказав царю: «Ти вчинив злочин, дав згіршення всьому народу, тому Бог карає тебе». І невдовзі цар помер… Пророк Ілля двічі на Боже слово зсилав вогонь, але на третій раз Бог сказав йому: Стоп! І так часто є з нами. Коли Бог каже зробити якусь малу річ, не турбуйся, що буде далі, а лише зроби те, що тепер хоче Бог. Потім Бог дасть тобі інше завдання, але тепер, в цій ситуації, зроби тільки те і те. А людина радо діє стереотипно, не шукаючи Божої волі в кожній новій ситуації. А тому програє і навіть бунтується проти Бога. Отож постійно треба ходити у вірі, не боятися бути в непевності, не бажати знати наперед увесь Божий план.

 

Святе Письмо написане не тільки для нашого підбадьорення, але і нам на науку, щоб ми вчилися діяти в вірі. Тепер ми робимо те саме, що тоді робив пророк Ілля – боремося з демонами і з духом неопоганства, захищаємо правдиву віру і за це зазнаємо переслідувань. Хай же пророк Ілля випросить нам дар віри, щоб ми навчились довіряти Богу, і, як він, могли сказати: «Я все зробив за Твоїм словом!».


Завантажити:  Слово Патріарха Іллі на празник святого пророка Іллі