Українська > Актуальне > Публікація

Суть посту: визнати перед собою і перед Богом свій гріх

Дата публікації:   2018-03-04
Автор:   ВВП

 

Суть посту: визнати перед собою і перед Богом свій гріх

 

Основне відношення щодо Бога полягає в тому, що людина усвідомлює свій гріх, провину. І у Старому Завіті покаяння було пов'язане з постом, з жертвами, коли люди приносили ягнят за гріхи або давали в жертву те, що було для них дороге. Як жертва за гріх проливалася кров тварин. Люди спалювали ці жертви як цілопалення для Господа. Отож людина усвідомлювала основну реальність гріха.

 

Але сьогодні, завдяки сучасній психології та атеїзму, термін «гріх» був усунений, і так ми опинилися в ситуації, де вже збираємо тільки жалюгідні плоди. Бо гріх − це реальність. Боже ставлення до гріха таке: «Відплата за гріх − смерть» (Рим. 6,23). Єдиний спосіб, як позбутися гріха, − це покаяння і прийняття відкупительної жертви Ісуса за нас. Особливо в час посту треба через покаяння відкривати Богу своє серце.

 

Піст, милостиня, нічні чування та інші прояви побожності − це все лише зовнішні форми; але головне − це розірвати не свою одежу, а своє серце, як каже Господь (див. Йоіл 2,13). Цар Давид здійснив два злочини: перелюб та вбивство − прихованим способом убив чоловіка жінки, з якою згрішив. Однак був сліпим на свій гріх. Пророк Натан мусів відкрити йому очі, щоб його побачив. Він розповів історію про те, як подібний гріх скоїв один чоловік. Давид розгнівався на таку несправедливість: «Цей чоловік гідний смерті!». А Натан сказав йому: «Ти той чоловік». Тоді Давид вигукнув: «Я згрішив». Він признав свій гріх перед собою і перед Богом. Тому пророк відповів йому: «Бог простив тобі твій гріх».

 

В час посту не достатньо зовнішніх форм умертвлення. Все це, включаючи піст, роблять також індуїсти та буддисти, але це не веде їх до справжнього покаяння, а навпаки − до гордості і до розвитку негативної духовності.

 

Отож головне − признавати свій гріх і завжди знову і знову приймати Ісуса за свого Спасителя. Коли молимося сім останніх слів нашого Спасителя з хреста, які є концентрацією всього Євангелія, можемо особисто глибоко переживати їхнє відношення до нас самих, до нашого спасіння, до перемоги над дияволом і гріхом. Також можемо читати покаянні тексти зі Святого Письма, молитися над ними, а водночас це може бути підготовкою до Тайни Сповіді.

 

Завантажити: Суть посту: визнати перед собою і перед Богом свій гріх