Українська > Актуальне > Публікація

Роздуми над Словом Життя Рим. 6,19

Дата публікації:   2018-12-29
Автор:   ВВП

 

Роздуми над Словом Життя Рим. 6,19

 

«Я говорю по-людському, через неміч вашого тіла. Бо так, як ви колись віддавали ваші члени на служіння нечистоті і беззаконню, щоб жити беззаконно, так тепер віддайте ваші члени на служіння праведності, на освячення.»

 

У цьому вірші знову виражено те, що вже було написано в цій главі: щоб ми не віддавали себе на служіння (в оригіналі ‒ у рабство) нечистоті та беззаконню, щоб жити беззаконно. Але тепер маємо повністю віддати себе в розпорядження, тобто на служіння (в грецькому оригіналі знову використовується термін «у рабство») праведності, на освячення. Апостол тут вказує, що гріх особливо зловживає нечистоту та беззаконня. Тому ми повинні радикально стати на бік праведності. Тут є наче два прапори: прапор рабства злу, а з іншого боку ‒ прапор справжньої свободи. У цій боротьбі треба тренуватися в мистецтві боротьби. Передусім, ми повинні уникати близької нагоди до гріха, що є ознакою справжньої покори і мудрості. Якщо це неможливо, але з нашого боку ми зробили все, то Бог дасть вихід.

 

Що стосується вислову «уникати близької нагоди», то це означає уникати місць, людей, поганих друзів та всіх інших обставин, що ведуть до гріха. Наприклад, алкоголік, який був визволений від алкоголізму, так само як і наркоман від наркоманії, не може загравати з гріхом. Він мусить бути радикальним. Спокусу мусить відсікти відразу в зародку. Вже саме роздумування про гріх є певною мірою програш. Тому і в області чистоти Ісус каже: «Якщо права рука спокушає тебе ‒ відітни її…, а якщо око ‒ вирви». Отож тут мусить бути євангельський радикалізм. В інших ситуаціях, коли не загрожує небезпека гріха, можемо діяти природньо, спокійно.

 

Ми постійно маємо пам’ятати одну засаду: гріх робить нещасними людей, сім'ї та цілі народи. В боротьбі з гріхом ми самі не вистоїмо. Тому треба мати особисте відношення до нашого Визволителя, яким є наш Господь Ісус Христос. Він сказав: «Я з вами по всі дні вашого життя». Тому ми також приймаємо Його Тіло і Кров, а Він запевняє нас: «Той, хто їсть Моє Тіло і п'є Мою Кров, перебуває в Мені, а Я в ньому» У Ньому маємо шукати свою силу, і це є справжня покора. Покора ‒ це правда, а правда перемагає. Тією правдою є Ісус.

 

Завантажити: Роздуми над Словом Життя Рим. 6,19