Українська > Про церкву

Слово Патріарха Іллі на свято Преображення Господнього

Дата публікації:   2019-08-19
Автор:   ВВП
Три учні, Петро, Яків та Іван були свідками преображення Ісуса на горі Тавор у Галілеї. Їх осліпило сіяння Ісусового Божества. Для них це був великий досвід. Людина може думати, що якби мала якесь видіння, то віра від цього б ще поглибилась. Але ми бачимо, який вплив мало це видіння на апостолів. Через кілька днів на Оливній горі в Гетсиманії ці троє учні мали молитися з Ісусом і залишитися з Ним в його самотності, але вони спали. Після преображення Ісус говорить апостолам про своє терпіння і воскресіння. Він багато разів говорив їм, що воскресне, але вони практично цьому не вірили – навіть тоді, коли це сталося. Якою сильною є наша порушена природа!



Слово Патріарха Іллі на свято Макавейських мучеників

Дата публікації:   2019-08-14
Автор:   ВВП
Дуже гарним прикладом вірності Богу і Його заповідям є сім Макавейських мучеників і їхня мати. Святе Письмо розповідає, як вони один за одним мужньо ішли на смерть. Вони не зрадили Христа, не зрадили Божі закони, бо знали, що їхнє життя в Божих руках. Святе Письмо каже, що жодна волосина не стане чорною або білою, і не впаде без Божої волі. Життя коротке, а вічність перед нами безконечна. Передусім, ми повинні дбати про своє спасіння. А потім і про спасіння наших ближніх. Тому треба, щоб кожен з нас – там, де є, – був свідком віри. Мати Макавейських мучеників зрозуміла, що є найважливішим в житті, і до цього вела також своїх дітей.



Слово Патріарха Іллі на свято пророка Іллі

Дата публікації:   2019-08-02
Автор:   ВВП
Ім'я Ілля означає «Господь є Бог». І можна сказати, що це якраз було програмою і змістом життя цього пророка. Мета і сенс нашого життя ‒ аж до кінця залишитися вірними на Дорозі, якою є Христос. Він також є Правда і Життя. Витриваймо, підбадьорюймо одні одних, щоб ми вистояли до кінця, а потім прийняли вінець вічної слави, який Бог приготував нам. Нехай же і ми ‒ як пророк Ілля, взятий у небо на вогненній колісниці ‒ зійдемо у вогні Божого Духа в обійми Небесного Отця!



Пастирське послання (Вознесіння, 6.06.2019)

Дата публікації:   2019-06-06
Автор:   ВВП
Сьогодні Бог шукає в Україні молільників і молільниць, які будуть піднімати руки і взивати до Бога в Дусі і в правді. І Він їх почує. Коли? У відповідний  час. Але почує!Боже слово каже, що чоловіки мають підносити до Бога чисті руки і молитися за тих, яким була передана  світська влада. Тобто за царів (сьогодні ‒ за президентів і представників політичної влади). Ти, коли молишся, маєш більшу владу, ніж вони, бо через твою молитву діє сам Бог. В Його руках є життя всього людства. Коли з вірою молишся, діє Божа всемогутність. У цей момент ти найсильніший не тільки у всьому світі, але й в цілому  всесвіті. Чому? Бо це не твоя сила ‒ це Святий Дух, через тебе діє Божа динаміс.Духовне воскресіння України не відбудеться через якусь зміну політичної системи. Вирішальне слово ‒ це слово віри у твоїй молитві. «Віра ‒ це те, що перемагає  світ». Ісус каже: «Все, про що будете просити в Моє Ім'я, одержите!»



Великоднє пастирське послання

Дата публікації:   2019-04-28
Автор:   ВВП
Христос воскрес! Ми знову переживаємо свято славного Христового Воскресіння.  Воскреснувши з мертвих, Ісус довів, що є Всемогутнім Богом, Господом неба і Землі, хоча й з любові до нас принизився аж до хресної смерті. В Його хресті і в Його смерті є перемога над гріхом і дияволом. Його Воскресіння ‒ це славний тріумф над смертю, і ми вже сьогодні через хрещення і віру беремо участь у Його новому житті, хоча й аж до своєї смерті повинні боротися з гріхом, дияволом і брехливою системою світу.



Слово Патріарха Іллі про те, як Ісус умиває ноги апостолам

Дата публікації:   2019-04-25
Автор:   ВВП
В горниці Ісус переживає останні хвилини зі своїми апостолами. Там Він відкриває їм своє серце і розкриває найглибші таїнства нашого спасіння. І не тільки це; Він вчинив і жест, коли умив апостолам ноги. Любов «агапе» пов’язана з правдою, а правда – з покорою. Бо родовище зла в нас і духа брехні та смерті не переможемо своїм розумом, але тільки і тільки покорою.



Проповідь Патріарха Іллі на Квітну неділю

Дата публікації:   2019-04-21
Автор:   ВВП
На Квітну неділю згадуємо славний в’їзд Ісуса в Єрусалим, коли люди, взявши пальмові галузки, вийшли Його привітати і вигукували: «„Осанна! Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, Цар Ізраїлів!ˮ. Що було причиною того, що так багато людей прийшло до Ісуса? Причиною було велике чудо  воскресіння мертвого Лазаря, який вже чотири дні був у гробі. Натовп, який був з Ісусом, коли Він викликав Лазаря з гробу і воскресив його з мертвих, свідчив про це. Ніхто не міг сказати, що воскресіння Лазаря не було правдою. Всі знали, що він був мертвий чотири дні. Яка темрява мусіла бути в серцях первосвящеників, що не склонилися перед Богом, не признали, що тут діє перст Божий. Вони затверділи і змовилися вбити Лазаря. На кінець вбили не Лазаря, а Ісуса. Ми не хочемо бути як ті фарисеї і первосвященики, які вбили Ісуса і ще й хотіли вбити Лазаря. Хочемо бути як ті люди, які з щирого серця викликували «Осанна!», а особливо як сестри Лазаря: Марта, а головне – як Марія, яка розбила цю дорогоцінну посудину з миром і вмила Ісусові ноги. І ми повинні зробити те для Ісуса!



Слово Патріарха Іллі на свято Благовіщення

Дата публікації:   2019-04-07
Автор:   ВВП
Усвідоммо, що і саме Благовіщення є Божим чудом. Діва Марія не вагалася, вона лише запитала, як неможливе стане можливим. І ангел відповів їй, хто це зробить: Святий Дух. А тоді додав, що у Бога немає нічого неможливого. Марія сказала Богу своє ТАК. І ми маємо проблеми та не раз запитуємо себе, як зробити те чи інше. Не думаймо про те, ЯК це зробити, але ХТО це зробить. У молитві звертаймося зі своїми турботами до Бога. У Нього нема нічого неможливого – так було не тільки 2000 років тому, але є і сьогодні.



Пастирське послання на Великий піст

Дата публікації:   2019-03-17
Автор:   ВВП
Для цьогорічного Посту потрібно мати серйозну мотивацію. Що стосується України, мотивацією стає питання вакцинації дітей і дорослих, Стамбульська конвенція та просування гендерної деморалізації і ювенальної юстиції. Це проблеми, які сьогодні стосуються кожного українця. Треба, щоб зокрема Західна Україна розпочала молитовну мобілізацію і духовну революцію через правдиве покаяння! Тоді прийде Божий Дух і настане глибока обнова не тільки в людських серцях, але й у соціальній та економічній сферах. Відповідальність лежить на кожному з вас, дорогі брати і сестри! Особливо старші жінки мали б з вірою молитися, більше, ніж інші, передусім за український народ. Вони, як Мойсей, мали б визнавати свої гріхи і гріхи цілого народу, просячи про його порятунок. Слід усвідомити, що Божа обітниця дійсна і сьогодні. Треба з вірою піднімати духовні гори зла та кидати їх у вогненне озеро, і таким чином, як Іван Хреститель, підготувати дорогу для приходу Господа Ісуса до людських сердець.



Заклик до молитви (+відео)

Дата публікації:   2019-02-18
Автор:   ВВП
Дорогі наші правовірні українські віруючі! Звертаємося до вас з-за кордону. Ми спостерігаємо за подіями в Україні, і нам на серці лежить ваше добро ‒ не тільки вічне, але й дочасне. 31 березня в Україні мають відбутися президентські вибори. Це причина до того, щоб особливо в період від 19 лютого, тобто 40 днів, ви взивали до Бога не тільки самі за себе і за своїх дітей, але також за всю Україну.



Слово на неділю митаря і фарисея

Дата публікації:   2019-02-16
Автор:   ВВП
Ісус розповів фарисеям цю притчу, бо вони вважали себе зразком святості. Молитва, яку молився фарисей, не є поганою молитвою. Він дякує Богу за те, що не є таким, як інші люди – грабіжники, неправедні, перелюбники або як митар. Але тут йдеться про намір, який він мав – свою славу, прагнення бути кращим, ніж інші. І ми це робимо. Це робить первородний гріх, який є в нас – інфекція диявола, а диявол – це дух гордості, який робить себе богом. Митник, який обдирав людей, був явним грішником, але покаявся і Бог простив йому гріхи. І цього чоловіка Ісус дає нам в приклад! Чому? Бо він був щирий в своєму серці, бачив свої гріхи, знав, як люди на нього дивляться, і признав собі це: «Боже, змилуйся надо мною грішним!». Він усвідомлює свій гріх – а це найважливіше. Головна річ в нашому житті, яку кожен з нас потребує – це покаяння, усвідомити свій гріх.



Ісус є спасіння – світло на просвіту поганам

Дата публікації:   2019-02-14
Автор:   ВВП
«І як сповнилися дні очищення їхнього, за законом Мойсея, вони привели його в Єрусалим поставити його перед Господом, як то написано в Господньому законі... І тоді Симеон, ведений Святим Духом, прийшов до храму. І як батьки вносили дитя-Ісуса, щоб учинити над Ним за законним звичаєм, він узяв Його на руки, благословив Бога й мовив: „Нині, Владико, можеш відпустити слугу Твого за словом Твоїм у мирі, бо мої очі бачили Твоє спасіння, що Ти приготував перед усіма народами, світло на просвіту поганам, і славу Твого люду Ізраїля”».Ісус є спасіння, світло – вічне світло. Треба, щоб ми Йому відкривалися і ходили в цьому світлі. Просімо Господа, щоб Своїм світлом проникнув темряву гріха, яка є в нас, і хмару первородного гріха – щоб ми від неї відділилися. Треба за це просити. А це світло також з’єднане зі Святим Духом. Святий Дух привів Симеона і Анну до Єрусалимського храму саме в той час, коли туди принесли Ісуса. Тому потрібно, щоб і ми були чутливими на Духа Божого, який веде нас до світла. Ми повинні дозволити, щоб Він нас вів, як Симеона і пророчицю Анну.



Слово Патріарха Іллі на неділю Закхея

Дата публікації:   2019-02-10
Автор:   ВВП
Закхей шукав і скористався можливістю, щоб зустрітися з Ісусом. Тепер запитаймо себе: що маємо робити ми, щоб зустрітися з Ісусом? З живим Христом людина може зустрітися на духовних науках або через свідчення людей, які живуть з Ісусом (але потім потрібно підтримувати з ними зв'язок). Тобто ми повинні йти туди, де можемо зустрітися з Ісусом. Закхей є для нас в цьому прикладом.



Слово Патріарха Іллі на свято Богоявлення

Дата публікації:   2019-01-19
Автор:   ВВП
Ісус прийшов на Йордан, щоб охреститися там у Йоана хрещенням покаяння. Він, Син Божий, який не мав жодного гріха, стояв у натовпі серед грішників. Він упокорився, щоб дати нам приклад. Євангеліє свідчить, що коли Ісус хрестився, відкрилися небеса, і почувся голос: «Це Син Мій Улюблений!» Суттю цього свята є об’явлення, що Ісус є істинний Бог і обіцяний Спаситель. Прийняття цього об’явлення з нашого боку зумовлене правдивим покаянням.



Різдвяне пастирське послання Україні ‒ 2019

Дата публікації:   2019-01-07
Автор:   ВВП
Ще пригадаймо собі подію, яка стосується Різдва. Святий Єронім у 4-му ст. перебував, як пустельник, у Вифлеємській печері, де переклав Святе Письмо на кілька мов. Там йому з'явився Спаситель у подобі Дитини. Єронім з радістю запропонував Йому в дар усе, що мав: здоров'я, талант, час для плідної роботи, всю свою життєву працю, а на кінець і життя. Але Дитя Ісус сказав: «Це все ти маєш від Мене». Єронім сумно запитав: «А що я можу Тобі дати?». Ісус відповів: «Єроніме, дай мені свій гріх, для того Я прийшов у світ». А цього Ісус хоче сьогодні і від тебе. Віддай Йому свій гріх і страх, все своє минуле і майбутнє. Він дасть тобі мир, який світ дати не може. Ти прийняв Ісуса, Він є в тобі. Нічого не бійся! Ісус прийшов на цей світ і задля тебе, щоб тебе спасти. Він завжди з тобою!



Слово Патріарха Іллі на свято святого Миколая

Дата публікації:   2018-12-18
Автор:   ВВП
Святий Миколай народився близько 270 року у приморському містечку Патара (сучасна південна Туреччина) в сім’ї побожних батьків. Він був одинаком. Хоча сім'я мала велике майно, яке б забезпечило йому легке та спокійне життя, хлопчик вже з дитинства проявляв бажання слідувати шляхом християнської досконалості. Цей святий відомий у всьому християнському світі за свої вчинки милосердя, особливо за той, який вчинив трьом дівчатам. Він любив Бога понад усе, тому не залишався байдужим до людської біди і страждань. Його відношення до Бога проявилося і в боротьбі за чистоту віри.



Метаноя ‒ ортопраксія /Адвент-2018/

Дата публікації:   2018-12-11
Автор:   ВВП
В даний час духовного хаосу, необхідно мати чітку орієнтацію, які засоби ведуть до духовного життя ‒ ортопраксії. Багато людей були охрещені і навіть прийняли миропомазання, але без навернення і дороги покаяння вони є мертвими членами Церкви (див. Лк. 13,3). Ісус, хоч був без гріха, прийняв хрещення покаяння і на Нього зійшов Святий Дух (Мт. 3). Він дав нам приклад. Навернення і покаяння є фундаментами ортопраксії.



Слово Патріарха Іллі з нагоди свята Введення в храм Пречистої Діви Марії (2015)

Дата публікації:   2018-12-04
Автор:   ВВП
Святкуючи свято Введення в храм Пречистої Діви Марії, пригадуємо, як Марія, ще будучи маленькою дитиною, була введена в храм, щоб бути посвяченою на служіння Богові. Служіння Богу вимагає, щоб ми цілковито віддали Йому до рук своє життя і зрозуміли, що належимо Богу, що Він наш Господь, і що Йому ми повинні кожен день, знову і знову віддавати себе. Ми повинні дати йому свою волю, почуття, думки, страхи, і щодня з’єднувати свої проблеми, турботи і болі з терпінням Ісуса. Потім Він дасть нам силу це зносити у вірі. Це все освячує нас, очищує, а водночас Бог може використати це для духовної місії.



Епіклеза /4 частина: Епіклеза ‒ храм та іконостас/

Дата публікації:   2018-12-03
Автор:   ВВП
Біблійною моделлю християнського храму є візія, дана Богом (Мойсею). Вона була реалізована в Єрусалимському храмі. Основну структуру складають Святая Святих, де Бог присутній особливим чином; святиня, де священики приносили жертви Богу, і місце для людей. Сьогодні суть необхідної реформи полягає в тому, щоб повернути літургійне положення священика так, як було протягом усієї історії, а саме, обличчям до кивоту ‒ духовного центру храму.



Епіклеза /3 частина: Епіклеза ‒ переживання в Літургії/

Дата публікації:   2018-12-03
Автор:   ВВП
Це один із способів переживання епіклези, який практикується в деяких монастирях.




 |<     <<    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12     >>      >|