Українська > Про церкву

Заклик до молитви (+відео)

Дата публікації:   2019-02-18
Автор:   ВВП
Дорогі наші правовірні українські віруючі! Звертаємося до вас з-за кордону. Ми спостерігаємо за подіями в Україні, і нам на серці лежить ваше добро ‒ не тільки вічне, але й дочасне. 31 березня в Україні мають відбутися президентські вибори. Це причина до того, щоб особливо в період від 19 лютого, тобто 40 днів, ви взивали до Бога не тільки самі за себе і за своїх дітей, але також за всю Україну.



Слово на неділю митаря і фарисея

Дата публікації:   2019-02-16
Автор:   ВВП
Ісус розповів фарисеям цю притчу, бо вони вважали себе зразком святості. Молитва, яку молився фарисей, не є поганою молитвою. Він дякує Богу за те, що не є таким, як інші люди – грабіжники, неправедні, перелюбники або як митар. Але тут йдеться про намір, який він мав – свою славу, прагнення бути кращим, ніж інші. І ми це робимо. Це робить первородний гріх, який є в нас – інфекція диявола, а диявол – це дух гордості, який робить себе богом. Митник, який обдирав людей, був явним грішником, але покаявся і Бог простив йому гріхи. І цього чоловіка Ісус дає нам в приклад! Чому? Бо він був щирий в своєму серці, бачив свої гріхи, знав, як люди на нього дивляться, і признав собі це: «Боже, змилуйся надо мною грішним!». Він усвідомлює свій гріх – а це найважливіше. Головна річ в нашому житті, яку кожен з нас потребує – це покаяння, усвідомити свій гріх.



Ісус є спасіння – світло на просвіту поганам

Дата публікації:   2019-02-14
Автор:   ВВП
«І як сповнилися дні очищення їхнього, за законом Мойсея, вони привели його в Єрусалим поставити його перед Господом, як то написано в Господньому законі... І тоді Симеон, ведений Святим Духом, прийшов до храму. І як батьки вносили дитя-Ісуса, щоб учинити над Ним за законним звичаєм, він узяв Його на руки, благословив Бога й мовив: „Нині, Владико, можеш відпустити слугу Твого за словом Твоїм у мирі, бо мої очі бачили Твоє спасіння, що Ти приготував перед усіма народами, світло на просвіту поганам, і славу Твого люду Ізраїля”».Ісус є спасіння, світло – вічне світло. Треба, щоб ми Йому відкривалися і ходили в цьому світлі. Просімо Господа, щоб Своїм світлом проникнув темряву гріха, яка є в нас, і хмару первородного гріха – щоб ми від неї відділилися. Треба за це просити. А це світло також з’єднане зі Святим Духом. Святий Дух привів Симеона і Анну до Єрусалимського храму саме в той час, коли туди принесли Ісуса. Тому потрібно, щоб і ми були чутливими на Духа Божого, який веде нас до світла. Ми повинні дозволити, щоб Він нас вів, як Симеона і пророчицю Анну.



Слово Патріарха Іллі на неділю Закхея

Дата публікації:   2019-02-10
Автор:   ВВП
Закхей шукав і скористався можливістю, щоб зустрітися з Ісусом. Тепер запитаймо себе: що маємо робити ми, щоб зустрітися з Ісусом? З живим Христом людина може зустрітися на духовних науках або через свідчення людей, які живуть з Ісусом (але потім потрібно підтримувати з ними зв'язок). Тобто ми повинні йти туди, де можемо зустрітися з Ісусом. Закхей є для нас в цьому прикладом.



Слово Патріарха Іллі на свято Богоявлення

Дата публікації:   2019-01-19
Автор:   ВВП
Ісус прийшов на Йордан, щоб охреститися там у Йоана хрещенням покаяння. Він, Син Божий, який не мав жодного гріха, стояв у натовпі серед грішників. Він упокорився, щоб дати нам приклад. Євангеліє свідчить, що коли Ісус хрестився, відкрилися небеса, і почувся голос: «Це Син Мій Улюблений!» Суттю цього свята є об’явлення, що Ісус є істинний Бог і обіцяний Спаситель. Прийняття цього об’явлення з нашого боку зумовлене правдивим покаянням.



Різдвяне пастирське послання Україні ‒ 2019

Дата публікації:   2019-01-07
Автор:   ВВП
Ще пригадаймо собі подію, яка стосується Різдва. Святий Єронім у 4-му ст. перебував, як пустельник, у Вифлеємській печері, де переклав Святе Письмо на кілька мов. Там йому з'явився Спаситель у подобі Дитини. Єронім з радістю запропонував Йому в дар усе, що мав: здоров'я, талант, час для плідної роботи, всю свою життєву працю, а на кінець і життя. Але Дитя Ісус сказав: «Це все ти маєш від Мене». Єронім сумно запитав: «А що я можу Тобі дати?». Ісус відповів: «Єроніме, дай мені свій гріх, для того Я прийшов у світ». А цього Ісус хоче сьогодні і від тебе. Віддай Йому свій гріх і страх, все своє минуле і майбутнє. Він дасть тобі мир, який світ дати не може. Ти прийняв Ісуса, Він є в тобі. Нічого не бійся! Ісус прийшов на цей світ і задля тебе, щоб тебе спасти. Він завжди з тобою!



Слово Патріарха Іллі на свято святого Миколая

Дата публікації:   2018-12-18
Автор:   ВВП
Святий Миколай народився близько 270 року у приморському містечку Патара (сучасна південна Туреччина) в сім’ї побожних батьків. Він був одинаком. Хоча сім'я мала велике майно, яке б забезпечило йому легке та спокійне життя, хлопчик вже з дитинства проявляв бажання слідувати шляхом християнської досконалості. Цей святий відомий у всьому християнському світі за свої вчинки милосердя, особливо за той, який вчинив трьом дівчатам. Він любив Бога понад усе, тому не залишався байдужим до людської біди і страждань. Його відношення до Бога проявилося і в боротьбі за чистоту віри.



Метаноя ‒ ортопраксія /Адвент-2018/

Дата публікації:   2018-12-11
Автор:   ВВП
В даний час духовного хаосу, необхідно мати чітку орієнтацію, які засоби ведуть до духовного життя ‒ ортопраксії. Багато людей були охрещені і навіть прийняли миропомазання, але без навернення і дороги покаяння вони є мертвими членами Церкви (див. Лк. 13,3). Ісус, хоч був без гріха, прийняв хрещення покаяння і на Нього зійшов Святий Дух (Мт. 3). Він дав нам приклад. Навернення і покаяння є фундаментами ортопраксії.



Слово Патріарха Іллі з нагоди свята Введення в храм Пречистої Діви Марії (2015)

Дата публікації:   2018-12-04
Автор:   ВВП
Святкуючи свято Введення в храм Пречистої Діви Марії, пригадуємо, як Марія, ще будучи маленькою дитиною, була введена в храм, щоб бути посвяченою на служіння Богові. Служіння Богу вимагає, щоб ми цілковито віддали Йому до рук своє життя і зрозуміли, що належимо Богу, що Він наш Господь, і що Йому ми повинні кожен день, знову і знову віддавати себе. Ми повинні дати йому свою волю, почуття, думки, страхи, і щодня з’єднувати свої проблеми, турботи і болі з терпінням Ісуса. Потім Він дасть нам силу це зносити у вірі. Це все освячує нас, очищує, а водночас Бог може використати це для духовної місії.



Епіклеза /4 частина: Епіклеза ‒ храм та іконостас/

Дата публікації:   2018-12-03
Автор:   ВВП
Біблійною моделлю християнського храму є візія, дана Богом (Мойсею). Вона була реалізована в Єрусалимському храмі. Основну структуру складають Святая Святих, де Бог присутній особливим чином; святиня, де священики приносили жертви Богу, і місце для людей. Сьогодні суть необхідної реформи полягає в тому, щоб повернути літургійне положення священика так, як було протягом усієї історії, а саме, обличчям до кивоту ‒ духовного центру храму.



Епіклеза /3 частина: Епіклеза ‒ переживання в Літургії/

Дата публікації:   2018-12-03
Автор:   ВВП
Це один із способів переживання епіклези, який практикується в деяких монастирях.



Епіклеза /2 частина: Святий Дух та епіклеза/

Дата публікації:   2018-11-29
Автор:   ВВП
Ісус перед своєю смертю, перш ніж пожертвувати на хресті своє Тіло і Кров, установив, щоб ця Його хресна жертва приносилась Богу на відпущення гріхів. Символічні жертви за гріхи, коли жертвувалась кров і життя жертовних агнців в Єрусалимському храмі, втратили своє значення. Ісус є тим справжнім Агнцем, який взяв на себе гріхи світу (Ів. 1,29). Перш ніж звершити свою хресну жертву Ісус установив нову жертву, яка також є новим завітом (Мт. 26,26) на відпущення гріхів.



Епіклеза /1 частина: Різниця між східною та західною Літургією/

Дата публікації:   2018-11-28
Автор:   ВВП
Східна Літургія св. Василія Великого та св. Івана Золотоустого (4 століття) містить епіклезу. Епіклеза є також в інших східних обрядах. Вона походить безпосередньо з апостольської традиції. Яка різниця між західною та східною Літургією? Західна Літургія була радикально виправлена на ІІ Ватиканському Соборі. В рамках виправлень замість одного канону було встановлено чотири. Передсоборна латинська Літургія не мала в каноні жодної згадки про Святого Духа. Виправлена Собором Літургія вже має згадку про Святого Духа, але її включено ще перед словами переісточення (консекрації). На відміну від цього, східна Літургія містить т.зв. палке призивання Святого Духа, тобто епіклезу, але аж після слів установлення.



Слово Патріарха Іллі на празник Святого Йосафата

Дата публікації:   2018-11-25
Автор:   ВВП
Святий Йосафат (хресне ім’я Іван) народився у 1580 році в місті Володимир на Україні. Одного разу в храмі святої Параскеви, куди він прийшов ще малою дитиною разом з батьками, він побачив ікону розп'ятого Ісуса. Хлопчик з цікавістю запитав своєї матері, що зображено на іконі. Вона пояснила йому, що це Спаситель світу, який з любові до людей зійшов з неба на землю і помер за них ганебною смертю, щоб спасти їх від вічного засудження в пеклі, відкривши їм ворота до неба. Тоді хлопчик запалав щирою любов’ю до Ісуса. Згодом сказав своєму другові: «В той момент я відчув, як з боку Розп'ятого вилетіла палаюча іскра і впала в моє серце».



Слово Патріарха Іллі на празник святого Архангела Михаїла

Дата публікації:   2018-11-21
Автор:   ВВП
Сьогодні празник святого Архангела Михаїла. Його ім'я по-єврейськи означає «Хто як Бог». Цими словами Михаїл закликав добрих ангелів бути вірними Богу і чинити опір Люциферу та всім ангелам, які повстали проти Бога. Диявол робить все для того, щоб якнайбільше душ пішло до погибелі. В нашій боротьбі, тобто в боротьбі за спасіння своєї душі і душ наших близьких, Бог дає нам на поміч Архангела Михаїла та інших ангелів, які мають нас захищати. Наше життя – це дійсно боротьба. Проти кого ми повинні боротися? Найперше – проти демонічних сил, які мають владу над світом, діють в духовній області і підсувають сугестивні думки. В цей час ще більше потрібно, щоб ми зверталися до святого Архангела Михаїла, щоб він допоміг нам. Ми повинні вести боротьбу під його прапором: за Божі справи, за Його Царство. Ми не самі, з нами ангели на чолі з Архангелом Михаїлом.



Слово Патріарха Іллі на свято Христа Царя

Дата публікації:   2018-10-27
Автор:   ВВП
Ми святкуємо свято Христа Царя. Тепер спільно просімо: «Прийди, Господи, і візьми владу в моїй душі, в моїй родині, в моєму народі. Хай прийде Царство Твоє! Хай буде Твоя свята воля в нашому житті, як молимося в молитві „Отче наш”! Нехай Твоє святе Ім'я, яке сьогодні так зневажене людьми і усіма способами обпльоване, буде прославлене! Амінь».



Маніфест до молоді проти аморальності

Дата публікації:   2018-10-20
Автор:   ВВП
Одне з важливих гасел звучить: людину роблять людиною добрі засади. Отож в нашому житті не достатньо пережити навернення. Необхідно прийняти і здоровий спосіб життя, заснований на Євангелії Христа і за яким є Дух правди. Сьогодні не тільки пастки, але й тиск є настільки сильний, що вистояти в цій боротьбі і жити правдивим християнством означає рахуватися з душевним, а також і фізичним мучеництвом. Це вимагає героїзму: виступити проти системи світу, яка зловживає ЗМІ, інтернетом, і навіть шкільною програмою, щоб деморалізувати людей з наймолодшого віку. Найбільший героїзм ‒ це боротьба за чистоту серця! Так, вас чекає боротьба, підступна боротьба з родовищем зла всередині кожного з вас, боротьба з системою зла у світі і боротьба з демонічними силами. Але Ісус є з вами і ви будьте з Ним! Лиш той насправді любить Ісуса, який прийняв Його як Свого Спасителя і Господа і зберігає Його заповіді. Церковні юди, на чолі з фальшивим папою, який окупував уряд Петра, через побожні фрази обманюють вас і ведуть до погибелі. Але Церква повинна бути очищена! Ви станьте закваскою живого Євангелія! Щиро шукайте спасіння, виступіть проти злочинів і зла, які ведуть до дочасного і вічного автогеноциду людства. Будьте правдивими Христовими свідками ‒ мучениками!



Слово Патріарха Іллі на свято Покрови Пресвятої Богородиці

Дата публікації:   2018-10-14
Автор:   ВВП
Хай всім нам Пресвята Богородиця випросить ласку, щоб ми стали на її дорогу послуху,  на якій будемо вчитися, як реалізувати Боже слово. Віддаємо Її самих себе, всю нашу Церкву і народ, щоб Вона оберігала нас своїм  покровом, щоб ми були вірними Ісусу і ніколи Його не зрадили. Не досить тільки прийняти Ісуса, але треба за Ним іти. Він є Дорога, Правда і Життя. Силу ми повинні черпати в молитві, в ній ми повинні з усім звертатися до Ісуса і жертвувати Йому щоденні, і невеликі терпіння, які приходять щодня. Життя таке коротке! Ми повинні відділятися від марнот світу, які діють на нас через думки. Як потрібно людей, які будуть боротися, які повністю віддадуться Ісусові – людей, які будуть утримувати вогонь чистої любові до Нього, і не дозволять погасити його жодним підступом духа брехні, який панує у світі. Ми не хочемо, щоб душі йшли до пекла. Наша місія – прийняти Ісуса, а потім триматися Його і Його слова.



Слово Патріарха Іллі на празник Воздвиження Чесного Хреста

Дата публікації:   2018-09-27
Автор:   ВВП
В четвертому столітті свята Олена, мати імператора Костянтина Великого, шукала в Єрусалимі на Голготі святий хрест, на якому помер наш Спаситель. Коли знайшла його, наказала побудувати там базиліку гробу Господнього, до якої вклала частину віднайденого хреста. У той день було встановлено свято Воздвиження Чесного Хреста. Згадаємо приклад імператора Костянтина Великого, першого римського імператора, який прийняв християнство. Перед вирішальним боєм Костянтин побачив на небі світляний хрест з написом: «З цим знаменом переможеш». Тому він наказав своїм солдатам прикріпити до щитів знак хреста і закликав їх також просити Бога, щоб в ім'я Ісуса Христа допоміг їм перемогти ворогів. І вони дійсно перемогли. Хто з'єднується з Христом, повинен також з'єднатися і з Його хрестом. Щоб в нас діяла сила Христового воскресіння, то в нашій душі найперше повинна діяти сила хреста, яка нас очищає і визволяє з рабства брехні, темряви і гріха.



Різдво Пресвятої Богородиці

Дата публікації:   2018-09-21
Автор:   ВВП
21 вересня ми святкуємо празник Різдва Пресвятої Богородиці. Як діти святкують День народження своєї матері? Вони прийдуть до неї, подарують якийсь подарунок, принесуть квіти. Коли дають цей дар, то очікують, що мама їм також щось дасть – якийсь гостинець, цукерки чи солодощі. І вони радіють з цього. Коли Ісус помирав на Голготі, то сказав до учня: «Ось Мати твоя!». Пресвята Діва є Матір’ю Ісуса Христа, але є і твоєю Матір’ю. На хресті, в останню годину свого життя, Він дав Її за Матір кожному з нас. І ми радіємо з того, святкуючи Різдво Ісусової і нашої Матері. Знову можемо усвідомити: Вона є нашою Матір’ю. Що хочемо зробити в день Її свята? Найперше, хочемо подарувати Їй якийсь невеличкий подарунок: або якесь самозречення, або щось інше  зробити для Неї, а потім сказати, що хочемо, щоб Вона нам випросила у свого Сина: якусь ласку, благословення, охорону... Кожен має проблеми і очікує Божої допомоги, світла для їх вирішення. З живою вірою звернімося до Неї, а також даймо якийсь конкретний подарунок нашій Небесній Матері. Використаймо це свято, коли Пресвята Діва випрошує численні ласки у Свого Сина.




 |<     <<    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12     >>      >|