Українська > Про церкву > Публікація

Час Великого посту

Дата публікації:   2014-03-18
Автор:   ВВП

 

Час Великого посту

 

Щороку наприкінці Великого посту ми пригадуємо Христову смерть і Його воскресіння. Підготовкою до цього є час посту, коли людина повинна зупинитися і більше часу присвячувати Богу і своїй душі. Ісус сказав про звільнення людини від злого духа: «А щодо цього роду бісів, то його виганяють лише молитвою і постом» (Мт. 17,21).

 

Піст є фізичний і духовний.

Духовний піст: ми повинні поститися від некорисних і  навіть шкідливих інформацій. Це вимагає дисципліни очей і дисципліни мислення. На наше мислення впливають мас-медіа, біл-борди, розмови з людьми, які думають тільки про земні та марні справи і не говорять, ба навіть не думають про найважливіші речі, такі як смерть, Божий суд і вічність.

 

Піст – це не тільки фізичне відречення, піст має позитивну сторону – приймати  духовні інформації, які ведуть до оздоровлення душевного і духовного життя.

Є люди, які в час посту виключають телевізор і весь цей час його не дивляться. Час, який зекономили, присвячують молитві, читанню «Життя святих» або Святого Письма і взаємному сімейному спілкуванню.

 

Фізичний піст: Щодо їжі, то корисно вибрати спосіб посту. Традиція Церкви така, що в середу і п'ятницю люди постять протягом цілого року. В час Великого посту кожен намагається дати собі додаткову постанову. Вже кілька років ми маємо досвід з ритмом посту, який людина може продовжувати протягом усього року. Йдеться про піст  три з половиною дні в тиждень (пор. Об. 11). В час посту людина нічого не їсть, тільки п’є воду. Постить з вечора неділі до вечора понеділка – 24 години; від вечора вівторка до вечора середи – знову 24 години; з вечора четверга до ранку суботи – 36 годин. Разом це становить 3,5 дні посту на тиждень. Неділя є днем воскресіння, тому згідно давньої традиції в неділю не постять.

 

Молитва в час Великого посту: Розважаємо про Христові страждання:  або «Хресну дорогу» в домашніх умовах (так віруючі молилися в час підпілля, читаючи розважання з молитовника, де до кожної стації був поданий відповідний образок), або роздумуємо про Христові страждання відповідно до моделі останніх слів з хреста (див. брошура «Христова смерть і воскресіння» http://vkpatriarhat.org.ua/?category_name=svjatkyvannja-nedili). Розважання про Христові страждання містять роздуми про Гетсиманію, Хресну дорогу і сім  останніх слів з хреста. Оптимальний час для розважання: з 20:00 -21:00 – т.зв. Свята година.

В четвер з 20-21:00 розважаємо:

а) Тайна вечеря і Гетсиманія;

б) з Гетсиманії на Голготу;

в) перше слово з хреста.

П'ятниця з 20-21:00 розважаємо:

а) друге слово з хреста;

б) третє слово з хреста;

в) четверте слово з хреста.

Субота з 20-21:00 розважаємо:

а) п'яте слово з хреста;

б) шосте слово з хреста;

в) сьоме слово з хреста.

 

В час Великого посту також молимося вервицю.

Думка про смерть: щодня одну хвилину усвідом Ісусову смерть на хресті. При цьому усвідом і свою власну смерть та єдність твоєї власної смерті з Христовою смертю. Разом з Ісусом повторюй Його останнє слово з хреста: «Отче, в руки Твої віддаю свого духа!»

Молитовні зупинки: Вже кілька років ми практикуємо зупинки 7 разів на день – при вставанні, о 9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00 і перед сном. Молитовна зупинка складається з трьох частин: дві постійні – молитва жалю і акт любові, а третя змінюється раз на 2 тижні (Слово Життя).

 

Повторюємо молитву досконалого жалю, де взиваємо Ісусове Ім'я. Слово Боже каже: «Хто призове Ім'я Господнє, спасеться». У дусі стоїмо під хрестом і дивимось на п'ять Христових ран. До кожної рани повторюємо «Ісусе, Ісусе, Ісусе, помилуй мене грішного». Молитва жалю є найпотрібнішою в  момент нашої смерті. Ця молитва є наче духовною страховкою від вічної погибелі (див. http://vkpatriarhat.org.ua/?p=12342). У час Великого посту усвідом, що після збудження досконалого жалю при взиванні Ісусового Імені Бог в той момент прощає тобі  гріхи. Тоді в дусі можеш сказати: «Ісус, вірую, дякую Тобі!». Усвідом, що з Книги Життя ці гріхи вже є витерті. В годину смерті з них вже не будеш суджений.

 

Акт любові (Шема Ізраїль): Найбільша заповідь – це любити Бога всім серцем, всією душею і всією силою. Ісус є істинним Богом і нашим Спасителем. Повторюємо: «Ісусе, Боже мій, люблю тебе всім серцем, всією душею і всією силою. Тепер втрачаю свою душу ради Тебе та Євангелії». У час посту принаймні один раз на день усвідом слово «втрачаю свою душу ради Тебе».

 

Слово Життя: Слово Життя – це цитати зі Св. Письма. Тепер переживаємо конкретні Ісусові слова. Рекомендується не тільки прочитати слово з паперу, але навчитися його напам'ять. Намагайся усвідомити суть цього слова, яке відношення воно має до тебе.  Це Бог через нього говорить до тебе. І саме механічне повторювання цього слова має своє значення в духовній і душевній області.

 

Для дітей табличка постанов на час Посту під назвою «Кольорове життя»: Діти на Великий піст напишуть конкретні постанови, які  будуть щодня, крім неділі, виконувати. Коли виконають одну постанову, замалюють одну клітинку. Наприклад:

- Боротьба з лінивством – коли встане і послухає маму, відразу замалює клітинку;

- Помолиться ранкову зупинку;

- Почистить зуби;

- Зробить коротку фіззарядку (3-5 хвилин);

- Боротьба з лакомством – в час посту, крім неділі не їстиме солодощів, шоколаду, цукерок;

- Боротьба з цікавістю – не дивитися телевізор;

- Старші діти, якщо мають мобільні телефони, не будуть їх використовувати. Не будуть використовувати Інтернет, окрім шкільних завдань, і не будуть заходити  на непотрібні сайти.

- Зробить добрий вчинок: або  щось допоможе вдома, або комусь іншому – уступить старшим людям місце в маршрутці...

- Протягом дня помолиться зупинки (9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00). Це не мусить бути точно в цій годині, достатньо  помолитися під час перерви між уроками, яка найближча до цієї години.

- Помолиться хоч 15 хвилин у Святій годині. Діти, які йдуть спати, хай помоляться від 20:00 - 20:15 Святу годину і дві зупинки – перед сном і одночасно дев'яту годину.

 

Дивись відео: http://bcp-video.org.ua/?p=2363


Приєднані файли
Час Великого посту Скачати Час Великого посту .DOC 43.5 kB