Українська > Про церкву > Публікація

Шукай правду! 11 частина: Правда зробить вас вільними

Дата публікації:   2016-05-07
Автор:   ВВП

 

Шукай правду!

11 частина: Правда зробить вас вільними


Фундаментом, на якому базується і розвивається відношення до Бога, є внутрішня молитва, яка походить з основних християнських догм і є Христоцентричною:


1. Вірую в Бога-Творця

Я дивлюся на небо... Боже, Ти створив мільйони зірок. Який  величезний Всесвіт! Сонце в 1 300 000 разів більше, ніж наша Земля. Сиріус в 1,8 разів більший, ніж Сонце. Поллукс навіть у 8 разів більший, ніж Сонце. А існують ще й більші небесні тіла. У порівнянні з Всесвітом, наша Земля менша від зернини. А які там відстані! Цілі світлові роки! Світло летить зі швидкістю 300 000 кілометрів за секунду. Скільки воно пролетить за одну хвилину, годину, день, рік? До найближчої зірки Альфи Центаври відстань 4,2 світлових років. До Полярної Зірки, яка в 30 разів більша, ніж Сонце, 430 світлових років. Наша Земля є частиною галактики Чумацького Шляху, але якщо дивитися з Землі, ми бачимо лише його частину. Ми знаходимося на відстані 26 000 світлових років від центру галактики. Згідно законів Ейнштейна, при швидкості світла зупиняється час... – таїнство вічності!

 

Цілий світ перебуває в русі. Але в той же час окремі зірки не стикаються одна з одною. Вони рухаються по точно визначених орбітах і в точно визначений час. І наша Земля обертається навколо своєї осі рівно за 24 години, не повільніше і не швидше. А ще обертається навколо Сонця, і це триває рівно один рік. Хто цим рухає? Адже вічного двигуна не існує! І як все обдумано! Якби Земля була ближче до Сонця, або далі, або нахилена під іншим кутом, тут не було б ні життя, ні рослин, ні тварин. Якби замість кисню переважав інший газ, ніякого життя тут би не існувало. Якби не було фотосинтезу, життя тут би не було. Якби не було води, життя теж би не було.

 

Боже, мудрі закони Ти вклав і в мертву матерію. Матерія складається з дрібних частинок – атомів, які, свою чергу, складаються з протонів, нейтронів і електронів. Все рухається відповідно до точного порядку і в точній кількості. Структура атома подібна на структуру космічної галактики. Макрокосмос і мікрокосмос мають свої правила і свого мудрого Засновника – Творця, а Ним є Ти, о Боже! Ніхто інший!

 

Боже, Ти створив нашу крихітну Землю. Коли дивлюся на море, усвідомлюю, скільки там живе істот! Малі й великі риби, лососі, дельфіни та інші морські тварини, включаючи китів.

 

Коли думаю про нашу Землю, то роздумую над таїнством життя: Ти створив всі живі істоти – від маленької мурашки до великого слона. Коли дивлюся на небо, бачу літаючих птахів: скільки їх видів – від невеликих горобців, лелек, чайок, голубів аж до великих орлів. Все це Ти створив і вклав у них дивовижні закони для передачі життя майбутнім поколінням.

 

Якими унікальними здібностями володіє, наприклад, дельфін – незважаючи на те, що вода не може передавати звуки, дельфін видає у воді такий сигнал, при якому вся зграя на великій швидкості одночасно зупиняється і жоден дельфін не зіткнеться з іншим. Також у нього є спеціальна поверхня шкіри, яка повністю усуває тертя, так що він може рухатися зі швидкістю до 100 кілометрів на годину, що в іншому випадку при його структурі тіла було б неможливим. Або, наприклад, у джмеля тіло таке тяжке, а крила такі маленькі, що при такій тілобудові він не зміг би літати. Але всупереч усім законам аеродинаміки, джміль літає. А бджоли можуть побудувати настільки точні шестикутні комірки, що порівнюючи з ними, навіть виявили помилку в логарифмічній таблиці. Але бджоли в точності безпомилкові!

 

Інстинкти тварин настільки вражаючі, що людина шокована тим, скільки мудрості в них запрограмовано! Наприклад, якщо поштового голуба перевезти в закритій коробці в далеку країну і відпустити, то за декілька годин він знову опиниться в своєму голуб'ятнику. У Ла-Манші на одному місці позначили черепаху, перевезли її через океан до американського узбережжя і там відпустили. Через деякий час її знайшли на тому ж місці в Ла-Манші. Цей інстинкт Ти, Боже, вклав і в цю маленьку тварину. Лелеки і ластівки відлітають восени в теплі краї, а потім навесні повертаються точно на ті ж місця, хоча не мають карти або компаса. Мати кожної тварини інстинктивно захищає своїх дитинчат, іноді навіть ціною власного життя. Багато тварин точно знають, які рослини отруйні, а які корисні, тому вибирають лише корисні, щоб не отруїтися. Лебеді створюють одну пару на все життя, і коли один з них помирає, інший або назавжди залишиться сам, або гине від самотності. Буває, що собака настільки прив’яжеться до свого господаря, що після його смерті перестає їсти і вмирає від туги.

 

Коли генетики копіюють Твою мудрість, Боже, і хочуть схрестити різні види тварин або рослин, їм це вдасться ледве на одне покоління. І скільки це коштує зусиль і роздумів! А в природі звичайна квітка, птах або тварина передає життя з його досконалістю майбутнім поколінням.

 

Але перш, ніж створити видимий світ, Ти створив подібних на Тебе духовних істот, напрочуд розумних і надзвичайно обдарованих. Ангели були поставлені перед випробуванням. Ті, які вистояли, навіки залишилися з Тобою у вічному щасті і радості. Ті, які не вистояли і гордо задивлялися на свою досконалість, збунтувалися проти Тебе і стали демонами. Їх очолює упалий ангел, древній змій, званий дияволом і сатаною (Об. 12,9).

 

Ти, Боже, з земного пороху створив людину як чоловіка та жінку. Ти вдихнув в них віддих життя (див. Бут. 2,7). Тілом ми підвладні матеріальним законам, але духом єднаємося з Тобою, Боже. Людський дух не підлягає смерті. Він створений для вічного щастя в Твоїй присутності і в Твоїй славі.

 

Перші люди, яких Ти створив з любові, чинили опір Тобі, Боже. Вони перестали вірити Тобі і ходити у світлі правди. Повіривши духу брехні і смерті, вони впали у духовну темряву. І ця брехня та смерть втілилася в людську душу і стала частиною порушеної людської природи. Але Ти, Боже, навіть після цієї зради не залишив людину.

 

Відчуження і відвернення від Тебе, Боже, – це страшніше зло, ніж втрата світла для ока. Сама природа вчить нас любити батьків, що спостерігаємо і у тварин, і у маленьких дітей, які з великою любов'ю горнуться до матері. Не будьмо дурнішими, ніж нерозумні маленькі діти, і дикішими, ніж тварини, не будьмо чужі і байдужі до свого Творця! І навіть якби ми не знали, який Ти, Господи, є добрий, але вже те, що Ти створив нас, вистачає для того, щоб любити Тебе найбільше. З вдячністю ми повинні триматися Тебе, як діти тримаються своїх матерів. Навіть нерозумні тварини відчувають прив’язаність до своїх добродіїв. «Віл знає свого господаря, а осел ясла пана свого» (Іс. 1,3). Не дай Боже, щоб я робив те, що роблять погани, які не знають Тебе. Індуїсти і буддисти замість того, щоб поклонятися Тобі, поклоняються тваринам (тобто демонам) і приносять їм жертви. А про Тебе, істинного Бога-Творця, не хочуть пізнати правду (хоча в цьому винні також християни-відступники).

 

Молитва серцем:

Серцем у простоті звернися до Бога-Творця: повторюй єврейське слово «бара», що означає «створювати», подумки дивись на зоряне небо, а потім на створену Землю, і визнавай, що Він створив Всесвіт, цю Землю і тебе. Залишайся в цьому усвідомленні деякий час (3-5 хвилин).


2. Вірую, що Син Божий помер на хресті за мої гріхи, і на третій день воскрес із мертвих.

Бог створив тебе з любові і з любові відкупив. Усвідом таїнство свого відкуплення глибше.

 

Згадай дату свого народження і нинішню дату, а тепер усвідом теперішню мить. Що було до цього – це минуле, яке не вертається. Що буде опісля – це майбутнє, але воно не є в твоїх руках. Ти можеш переживати тільки сьогодення, тобто саме цей момент. Як використовувати його для вічності? Як використовувати час?

 

Усвідом три реальності: смерть, гріх і суд.

Перша реальність – смерть: хоч хвилину усвідомлюй власну смерть. Де і коли помреш – не знаєш, але знаєш одне: точно помреш. І також знаєш, що від моменту смерті залежить вся твоя вічність. Думка про смерть веде до справжньої мудрості. Будь мудрий! З чим ти повинен подумки з'єднатися в цей останній момент свого життя? Залишитися в тупості? Чи уявити собі якусь марноту, або навіть гріх, і подумки з цим з'єднатися? Звичайно, що ні! Отож, що ти повинен робити? Слово Боже говорить: «Кожен, хто призове Ім'я Господнє, спасеться» (Ді. 2,21). В момент смерті потрібно хоча б подумки інтенсивно прикликати Ісусове Ім'я. «Бо немає іншого Імені під небом, даного людям, що ним ми могли би спастися», а це ім'я – Ісус, арамейською Єгошуа (див. Ді. 4,12). Воно виражає правду, що Бог – наше спасіння. Протягом однієї хвилини кілька разів повільно повтори Ім'я «Є-го-шу-а [*]». Водночас усвідом момент своєї смерті, тобто перехід з часу у вічність.

 

Друга реальність – це гріх. В нас є інфекція гріха, порушена природа, яку ми успадкували від наших праотців. Ми легко віримо брехні і сумніваємося в правді. З цього грішного кореня виходять особисті гріхи. «Із серця бо походять лихі думки, убивства, перелюби, розпуста, крадежі, лживе свідчення, богохульства. Це осквернює людину» (Мт. 15,19-20).

 

Іди до світла і визнай перед Богом: «Я є свавільник, я є гедоніст, я є осуджувач». Усвідом якийсь конкретний прояв цього. Потім переживи теперішню мить, повільно з вірою повторюючи Боже Ім'я – «Єгошуа».

 

Третьою реальністю є Божий суд. «Немає нічого схованого, що не відкриється» (Мт. 10,26). Сьогодні можна підслухати або зняти прихованими камерами вчинки людини. Але існують також духовні камери, насамперед – наша душа, де збережені всі наші думки, слова і діла, які можна витягнути звідти на світло, як з пам'яті комп'ютера. Нас чекає Божий суд. «Відплата за гріх – смерть» (Рим. 6,23). Але якщо ми судимо самі себе (1Кор. 11,31), вже в часі, тобто визнаємо гріх перед собою і перед Богом, та приймаємо прощення гріхів через віру у відкупительну смерть Ісуса на хресті, то нас стосуються слова: «Якщо ми ходимо у світлі..., кров Христа очищує нас від кожного гріха» (1Ів. 1,7 ).

 

Реальність прощення гріхів

Перше слово з хреста: Подумки стань на Голготі: Син Божий прибитий до хреста. Кров бризкає з Його рук і ніг. При цьому Він просить і за тебе: «Отче, прости їм, бо не знають, що роблять» (Лк. 23,34). Ісус прощає. І ти прости тим, хто тебе образив. Скажи: «Прощаю!», стань в Божій присутності і кілька разів повтори святе Боже Ім'я «Єгошуа».

 

Друге слово з хреста: Коли Ісусів хрест був піднесений, на сусідніх хрестах вмирали два розбійники. Один зневажав Ісуса разом з фарисеями, які стояли під хрестом. Інший сказав йому: «Ми засуджені справедливо..., а Він нічого лихого не зробив». Потім звернувся до Ісуса і сказав: «Згадай мене, Господи, коли прийдеш у Царство Твоє!». Розкаяний розбійник прилюдно визнав свою провину, що він страждає справедливо, і з вірою звернувся до Ісуса з благанням про спасіння. Ісус відповів йому: «Істинно кажу тобі: Сьогодні будеш зі Мною в раю» (Лк. 23,43). Цей розкаяний розбійник є для нас прикладом у тому, як ми повинні вмирати. Це означає визнати свою провину і з вірою прикликати Ім'я Ісуса. Переживи присутню мить – кілька разів з вірою повторюй Ім'я «Єгошуа» і усвідомлюй, що Ісус зараз прощає всі твої гріхи.

 

Третє слово з хреста: Ісус подивився з хреста і побачив там свою Матір та учня, одного з дванадцяти. Йому і всім учням, які будуть аж до кінця світу, Ісус передав свою Матір словами «Ось Мати твоя!» (Ів. 19,26). Він духовно прийняв Її в своє нутро (по-грец. еis ta idia – в себе). Тим самим прийняв духовну трансплантацію нового серця (Єз. 36,26). І ми повинні якомога частіше усвідомлювати цю останню волю Ісуса і відновлювати прийняття Його Матері в своє нутро. Зараз зроби цей крок віри – прийняття Матері Ісуса, і при цьому кілька разів повтори святе Боже Ім'я «Є-го-шу-а».

 

Четверте слово з хреста: «Прагну!» (Ів. 19,28). Ісус висить на хресті і відчуває не тільки фізичну, але й духовну спрагу. Він втратив багато крові під час жорстокого бичування, а також на хресній дорозі. Він прагне, щоб здійснилася Його місія – спасіння також і твоєї безсмертної душі. Він прагне твоєї любові і твого визволення з рабства гріха і духа брехні. Тепер усвідом, як Ісус прагне твого спасіння, і з вірою декілька разів повтори «Є-го-шу-а».

 

П'яте слово з хреста: «Елої, Елої, лама савахтані?Боже мій, Боже мій, чому Ти Мене покинув?» (Мр. 15,34). Ісус взяв на Себе справедливу кару за всі людські гріхи і злочини. Результатом було те, що Він відчув глибоке відділення від Отця. Усвідом, що це було також заради тебе. Він любив тебе і любить. Тепер з вірою декілька разів повтори Ім'я «Є-го-шу-а».

 

Шосте слово з хреста: «Звершилося!» (Ів. 19,30). Незадовго до своєї смерті, Ісус промовляє слово: «Звершилося!». Він звершив діло спасіння. Диявол і гріх були переможені. Усвідом, що Ісус врятував тебе і тепер декілька разів повтори «Є-го-шу-а».

 

Сьоме слово з хреста: «Отче! В руки Твої віддаю дух Мій!» (Лк. 23,46). По смертельно блідому обличчі Ісуса течуть струмочки крові, яка стає все темнішою. Лице, повне ран, видовжується. Уста сині та стиснуті. Голова схиляється до грудей. В Ісуса перестає битися серце. Він усвідомлює, що знаходиться на порозі смерті. З останніх сил Він спирається на ноги і сильним голосом взиває: «Отче! В руки Твої віддаю дух Мій!». Його пальці, перед тим стиснуті, тепер розкрилися і руки безсильно повисли. Коліна нахилилися на один бік. Голова безсило схилилася на груди. Ісус востаннє видихнув. Була третя година пополудні.

 

У Таїнстві Хрещення ми були прищеплені до Христової смерті (див. Рим 6,3). Смерть Ісуса відкрила шлях до неба і здобула вічне щастя для тих, хто прийме Його як свого Спасителя і віддасть Йому своє життя. Усвідом свою смерть, і з'єднай теперішню хвилину зі смертю Ісуса, повільно повторюючи святе Ім'я, в якому є наше спасіння – «Є-го-шу-а».

 

Воскресіння Христа: На третій день Божественною силою, яка створила Всесвіт, Ісус не тільки воскрес, але також перемінилося Його тіло, яке вже не підлягало фізичним законам. Хоча гріб був опечатаний і охоронявся римськими воїнами, Ісус вночі пройшов крізь кам'яний гріб, як промінь світла проходить крізь скло. Коли вранці ангел відвалив камінь від порожньої гробниці, римські воїни впали від жаху, як мертві, а коли прийшли до тями, втекли. Цього дня воскреслий Ісус явився жінкам і апостолам. Потім Він з’являвся ще 40 днів. В Галилеї Ісуса побачили одночасно понад 500 осіб. Усвідом цю реальність воскресіння Христа, і те, що Він тут духовно присутній, бачить тебе і чує. З вірою повторюй Його святе Ім'я «Є-го-шу-а».

 

Вознесіння: На 40-й день Ісус возноситься на небо. Він говорить тобі: «Я йду приготувати тобі місце в небі» (Ів. 14,2). Пам'ятай: небо – це твій справжній дім, там маєш зарезервоване місце. Подбай, щоб це місце не залишилося назавжди порожнім через твою невіру і прийняття брехні. Ти маєш приготоване (зарезервоване) місце в небі, тому не потрібно боятися ні страждань, ні смерті – все це мине. Думка про небо повинна бути причиною твоєї великої радості і миру.

Тепер з вірою декілька разів повтори святе Ім'я «Є-го-шу-а».

Підсумок: Вірю в Бога-Творця!

Вірю в Сина Божого, мого Спасителя!

«Кожен, хто призове Ім'я Господнє, спасеться» (Ді. 2,21).


Пам'ятай: Фундаментом, на якому базується і розвивається відношення до Бога, є внутрішня молитва. Щодня присвячуй їй хоча б чверть години.


+ Ілля
Патріарх Візантійського Вселенського Патріархату


+ Методій, ЧСВВр   + Тимотей, ЧСВВр
єпископи-секретарі



15.12.2015


_________________________________________________________________________________________________________________

[*] Оригінальна вимова Божого імені, як його вимовляли сучасники Христа і Діва Марія, звучить «Yehoshuа» «Єгошуа». Як з живою вірою призивати Боже Ім'я? При видиху промов склад «Є» і усвідом присутність Бога Отця, при другому видиху «ГО» усвідом присутність Бога Сина, при третьому «ШУ» присутність Бога Святого Духа, а при «А» видихни довго, беззвучно. Потім після вдиху знову видихни «А», а потім ще втретє особисто переживу дану правду.


Завантажити: Шукай правду! 11 частина: Правда зробить вас вільними (15.12.2015)