Українська > Про церкву > Публікація

Слово Патріарха Іллі на свято Макавейських мучеників

Дата публікації:   2017-08-14
Автор:   ВВП

 

Слово Патріарха Іллі на свято Макавейських мучеників

 

Дуже гарним прикладом вірності Богу і Його заповідям є сім Макавейських мучеників і їхня мати. У другій книзі Макавеїв, у 7 главі, написано: «Сталось також, що семеро братів з матір'ю були разом схоплені. Цар повелів катувати їх бичами та воловими жилами, щоб заставити їх їсти заборонену свинину, …щоб переступили батьківські закони». Як реагували полонені? Один з братів сказав від імені всіх: «Про що хочеш нас питати? Що хочеш від нас знати? Ми готові радше вмерти, ніж переступити батьківські закони. А батьківські закони були Божими законами». Цар розгнівався на таку мову і наказав розпалити ґрати і котли. Коли вони були розпалені, наказав тому, що говорив, вирізати язик, здерти шкіру з голови, як це роблять скіфи, і покалічили його. Інші брати та матір мусіли на це все дивитися. Потім наказав, щоб його, цілого скаліченого, але ще живого, принесли на вогнище і пекли на ґратах. Коли з ґрат ішов густий дим, решта братів з матір’ю підбадьорювали один одного, що також гідно помруть. Сказали собі: «Господь Бог дивиться згори й направду укріпить нас, як це Мойсей був ясно об'явив у пісні: „Бог укріпить своїх слуг!ˮ». Коли так помер перший, з гучними глузуваннями привели другого. Йому здерли шкіру з голови і волосся, та запитали, чи буде він їсти недозволене м'ясо, перш ніж його тіло буде мучене член за членом. Він відповів їм на своїй рідній мові і сказав: «Ніколи!». Тому і він мусів зазнати таких же мук, як і перший. З останнім віддихом сказав: «Ти, злочиннику, забираєш у нас це життя дочасне, але Цар світу воскресить нас до нового вічного життя, бо ми вмираємо за Його закон». І Святе Письмо далі розповідає, як вони один за одним мужньо ішли на смерть.

 

Але також звернімо увагу на те, що написано про їхню матір. Вона дивилася, як за один день вмерли всі її сини. Коли прийшла черга на сьомого, щоб його мучили, цар сказав матері: «Змилуйся над своїм сином, переконай його зректися Божих законів». Вона відповіла: «Так, я переконаю його, щоб врятував своє життя, здобув кар'єру, яку йому пропонуєш...». Однак в своєму серці сказала НІ! А до сина мовила: «Сину мій, змилуйся наді мною, що носила тебе в лоні дев’ять місяців, що годувала тебе три роки і вигодувала, та й довела до цього віку. Прошу тебе, дитино, не зрадь Божі закони». Отож вона ще й заохотила свого сина, щоб радше йшов на смерть. А на кінець, останньою померла і вона.

 

Мати Макавейських мучеників зрозуміла, що є найважливішим в житті, і до цього вела також своїх дітей. Нехай же вона разом зі своїми синами випросить усім християнським жінкам-матерям, щоб мали правильне відношення до своїх дітей: щоб не любили їх фальшивою любов’ю, якою батьки на кінець своїх дітей зіпсують, але щоб хотіли, передусім, зустрітися з ними в небі, навіть якщо б це коштувало їм найважчої жертви. На першому місці має бути спасіння душі. Адже і апостол наголошує нам, що найбільшим добром є вічне життя, Божа слава.

 

Макавейські мученики рахувалися з Богом і за їх прикладом тисячі і мільйони подальших мучеників пролили свою кров. У Римі знаходиться Колізей, де земля просочена кров'ю мучеників. У Римі є і Circo Maximo (Великий цирк) – місце, також просякле кров'ю мучеників. Вони не зрадили Христа, не зрадили Божі закони, бо знали, що їхнє життя в Божих руках. Святе Письмо каже, що жодна волосина не стане чорною або білою, і не впаде без Божої волі.

 

Життя коротке, а вічність перед нами безконечна. Передусім, ми повинні дбати про своє спасіння. А потім і про спасіння наших ближніх. Тому треба, щоб кожен з нас – там, де є, – був свідком віри.

Також просімо, щоб мати Макавейських мучеників і її сини заступалися за нас і за всю Церкву, щоб в теперішній час, коли християн знову переслідують, ми витривали і не зрадили Христа. Тоді отримаємо вічну нагороду, як пише апостол Павло: «Те, чого око не бачило й вухо не чуло, що на думку людині не спало, те приготував Бог тим, що люблять Його» (1 Кор. 2,9).

 

Завантажити: Слово Патріарха Іллі на свято Макавейських мучеників (2017)