Українська > Публікації УПГКЦ

Проповідь Патріарха Іллі на Квітну неділю

Дата публікації:   2019-04-21
Автор:   ВВП
На Квітну неділю згадуємо славний в’їзд Ісуса в Єрусалим, коли люди, взявши пальмові галузки, вийшли Його привітати і вигукували: «„Осанна! Благословен, Хто йде в ім'я Господнє, Цар Ізраїлів!ˮ. Що було причиною того, що так багато людей прийшло до Ісуса? Причиною було велике чудо  воскресіння мертвого Лазаря, який вже чотири дні був у гробі. Натовп, який був з Ісусом, коли Він викликав Лазаря з гробу і воскресив його з мертвих, свідчив про це. Ніхто не міг сказати, що воскресіння Лазаря не було правдою. Всі знали, що він був мертвий чотири дні. Яка темрява мусіла бути в серцях первосвящеників, що не склонилися перед Богом, не признали, що тут діє перст Божий. Вони затверділи і змовилися вбити Лазаря. На кінець вбили не Лазаря, а Ісуса. Ми не хочемо бути як ті фарисеї і первосвященики, які вбили Ісуса і ще й хотіли вбити Лазаря. Хочемо бути як ті люди, які з щирого серця викликували «Осанна!», а особливо як сестри Лазаря: Марта, а головне – як Марія, яка розбила цю дорогоцінну посудину з миром і вмила Ісусові ноги. І ми повинні зробити те для Ісуса!



Слово життя Рим. 7,16-17 (від 21.04 до 05.05.2019)

Дата публікації:   2019-04-21
Автор:   ВВП
«Коли ж роблю те, чого не хочу, то я згоджуюсь із Законом, що він добрий. Тепер же не я те чиню, а гріх, що живе в мені».



Роздуми над Словом Життя Рим. 7,16-17

Дата публікації:   2019-04-21
Автор:   ВВП
Апостол Павло показує, що якраз тому, що я не хочу зла, яке роблю, я згоджуюсь із Законом, що він добрий. Далі він вказує на корінь зла в мені, який впливає на мої почуття, розум та волю, і на те, що цим коренем зла є первородний гріх в мені. Тому ми повинні боротися з гріхом і не забувати про слова Христа: «Зречись себе, візьми свій хрест і йди за Мною», «вузька та дорога, що веде до життя» (Мт. 7,14).



З Гетсиманії на Голготу (хресна дорога) (відео)

Дата публікації:   2019-04-19
Автор:   ВВП
З Гетсиманії на Голготу  /хресна дорога/  (розважання). + Ілля Патріарх Візантійського Вселенського Патріархату 



Тайна вечеря і Гетсиманія (розважання) (відео)

Дата публікації:   2019-04-18
Автор:   ВВП
Тайна вечеря і Гетсиманія (розважання). + Ілля Патріарх Візантійського Вселенського Патріархату 



Як ми реагуємо, коли прийде випробування?

Дата публікації:   2019-04-17
Автор:   ВВП
Що це є в людському серці? Це таїнство гріха в нас, т.зв. «стара людина», первородний гріх, який проявляється невірою, особливо тоді, коли прийде випробування – і незважаючи на те, що людина бачила чи навіть зазнала Божу допомогу у власному житті.



Пошук визнання

Дата публікації:   2019-04-17
Автор:   ВВП
Ісус зробив кілька чудес, щоб довести свою силу. Але цим Він прагнув для людини найбільшого добра – щоб пізнала Божу любов, навернулася і була спасенна. А в нас є все навпаки, бо коли ми зробимо якесь добро, то прагнемо визнання і похвали. Якщо нас ніхто не оцінить, ми сумні, що нас не похвалили. Чому це так? Бо в нашій порушеній гріхом природі закодована програма шукання самого себе, а не Божої волі. 



Ім’я Єгошуа

Дата публікації:   2019-04-13
Автор:   ВВП
Найважливішим є особисте відношення до Ісуса: «Ісус і я». Ми повинні триматися Ісуса. Все християнство можемо згорнути до одного слова: Ісус (по-єврейськи ‒ Єгошуа). Це слово Єгошуа виражає: «Господь є моє спасіння». Єгошуа є Іменем Ісуса і одночасно вираженням цієї глибокої правди: «Бог є наше спасіння». 



Жертва на примирення з Богом

Дата публікації:   2019-04-12
Автор:   ВВП
У одній книжечці була коротка історія: молода монахиня в Італії хотіла стати жертвою на примирення з Богом. Вона склала обітницю і жертвувалася за конкретні наміри. Потім прийшло терпіння - її паралізувало, але вона все мужньо зносила, усвідомлюючи, що це і для неї необхідна дорога очищення. Одночасно терпіння і постійні болі мотивували її жертвувати все за спасіння душ, за місії.



Слово Патріарха Іллі на свято Благовіщення

Дата публікації:   2019-04-07
Автор:   ВВП
Усвідоммо, що і саме Благовіщення є Божим чудом. Діва Марія не вагалася, вона лише запитала, як неможливе стане можливим. І ангел відповів їй, хто це зробить: Святий Дух. А тоді додав, що у Бога немає нічого неможливого. Марія сказала Богу своє ТАК. І ми маємо проблеми та не раз запитуємо себе, як зробити те чи інше. Не думаймо про те, ЯК це зробити, але ХТО це зробить. У молитві звертаймося зі своїми турботами до Бога. У Нього нема нічого неможливого – так було не тільки 2000 років тому, але є і сьогодні.



Роздуми над Словом Життя Рим. 7,14-15

Дата публікації:   2019-04-06
Автор:   ВВП
Апостол Павло вказує тут на протиріччя, тобто на певну духовну шизофренію, яку спричинює первородних гріх в нас. Божий закон є святий, але кожен з нас перебуває під впливом тілесності і душевності. Як на тіло, так і на душу діє закон гріха. Але наш дух прагне Бога, однак він зв’язаний зіпсованою природою, яка тримає його, як у в'язниці. Кожен може переконатися в тому, що в нас діє закон гріха. Доказом є те, що ми хочемо робити добро, любимо добро, але незважаючи на це, робимо зло, яке ненавидимо і не хочемо. Тут існує закон гріха. Закон гріха триває, доки ми перебуваємо в цьому дочасному житті. Тому ми повинні ходити у вірі. Проте існує не тільки закон гріха, але й закон Духа, а він діє, коли ми в конкретних ситуаціях з’єднуємося з нашим Спасителем Ісусом Христом.



Слово життя Рим. 7,14-15 (від 07.04 до 21.04.2019)

Дата публікації:   2019-04-06
Автор:   ВВП
«Адже знаємо, що Закон духовий, а я тілесний, запроданий під гріх. Бо що роблю, не розумію: я бо чиню не те, що хочу, але що ненавиджу, те роблю»



Додаток до попереднього Слова життя Рим. 7,5-6

Дата публікації:   2019-04-06
Автор:   ВВП
Реальність така, що навіть якщо ми навернулися і намагаємось наслідувати Христа, то все ж на нас далі діє сила первородного гріха, який є в нас. Його родовище є глибоко в нашій душі. Ми повинні віддавати його до Христової смерті, паралізувати його через віру. Це означає, що в даний момент цілковито віддамо себе Богу, тобто цілковито зречемося своєї волі, а одночасно вірою з'єднаємося з розп'ятим Христом. Таким чином родовище зла паралізоване і ми не можемо грішити. Але оскільки наше життя триває далі, то за деякий час знову приходить проба. На нас діє світ, диявол і родовище зла, тобто наша зіпсута природа. Вона хоче знову обманути нас, щоб ми повірили брехні, втратили з’єднання з Ісусом і почали робити добро у власній силі, без Бога.



Час антихриста

Дата публікації:   2019-03-26
Автор:   ВВП
В цей апокаліптичний час, коли замість Бога був висунений культ людського еґо, ми сьогодні живемо. Але це обожнювання не приносить людині щастя, а веде її по похилій дорозі до самознищення - дочасного і вічного. Людина, яка стане рабом пристрастей, не хоче приймати об'єктивну правду про те, що робить зло, що шкодить собі та іншим. Ця культура смерті, яка відкидає Бога і Його закони, відмовляється називати гріх гріхом, зло злом, і руйнує всі моральні принципи. Ми живемо в час, коли дітей морально розбещують вже в дитсадках, а школа, замість того, щоб готувати до відповідального життя, деморалізує і програмує смерть. Культура і всі ЗМІ служать духу брехні. Повторюю: ми живемо в апокаліптичний час.



Заклик єпископу Шнайдеру (+відео)

Дата публікації:   2019-03-24
Автор:   ВВП
Тому закликаємо Вас хоча б додатково висловити конкретну вимогу, щоб Франциск публічно відкликав своє єретичне формулювання або пішов у відставку з папського уряду – так, як на цьому безкомпромісно наполягає архиєп. Вігано. А поки що своєю двозначною позицією Ви більше блокуєте реформу Церкви, ніж явний єретик кард. Маркс – своїми єресями.