Українська > Публікації УПГКЦ

Слово Патріарха Іллі на Неділю блудного сина

Дата публікації:   2017-02-12
Автор:   ВВП
Коли людина робить якесь зло, диявол намагається привести її до розпачу, зневіри: «Для тебе вже немає жодного шансу». А це брехня! Божа любов до кожного з нас набагато більша, ніж любов матері до своєї дитини. Тому Ісус показує нам приклад сина, який «встав і пішов до свого батька» (Лк. 15,20). Він не залишився в розпачі, себежалі чи в своїх поганих думках. Але, як сказано, встав і пішов. Він мусів зректися себе, упокоритися. А це не так просто. Ми повинні усвідомити: за цей мій гріх Небесний Отець віддав на хресну смерть Свого Єдинородного Сина. Ісус заплатив за всі мої гріхи. У ранах Ісуса є не тільки прощення гріхів, але і наше оздоровлення.Ісус у притчі показує нам, як реагує на наше покаяння Небесний Отець: «Побачив його батько і, змилосердившись, побіг, кинувся йому на шию і поцілував його… І почали вони веселитися» (Лк. 15,20; 22-24).



Роздуми над Словом Життя 1 Кор. 15,45

Дата публікації:   2017-02-11
Автор:   ВВП
Перша людина була душею живою, але через гріх втратила це життя, яке отримала від Бога. Але останній Адам, тобто Христос, є дух животворний. Мертва душа не може досягти Небесного Царства, доки її не оживить Ісусів Дух. Він Сам це сказав: «Хто не народиться з води і Духа, не може увійти в Царство Боже». Отож через віру в Христа і через хрещення ми народжуємося для Божого Царства. В цей момент Ісус оживляє нас Своїм Духом. Звичайно, наше завдання – зберегти це життя і в момент своєї фізичної смерті і так увійти до Небесного Царства.



Кожен пророкує на тому рівні, на якому сам стоїть

Дата публікації:   2017-02-09
Автор:   ВВП
Ми дійсно потребуємо Боже слово. Нам не достатньо тільки літери Писання. Потребуємо пророцького слова, яке Бог дає до конкретної ситуації. Тому Боже слово каже: «Бажайте гаряче духовних дарів, особливо ж – дару пророцтва». Отож кожен з нас повинен цього гаряче бажати. Потім кожен пророкує на тому рівні, на якому сам стоїть, тобто залежно від того, який ти маєш досвід з Богом. Якщо стоїш біля воріт Божого храму, то пророкуєш з цього місця. Якщо стоїш у святині, то пророкуєш зі святині. Якщо стоїш у Святая Святих, тоді твоє слово має найбільшу силу.



Ми не можемо робити нічого більше, ніж шукати і виконувати Його святу волю

Дата публікації:   2017-02-06
Автор:   ВВП
Постійно треба усвідомлювати: що хоче Бог? Процес щирого пошуку Божої волі в серйозних життєвих рішеннях є болючий, але потім те, що є Божою волею, залишається навіки! Ми постійно повинні рахуватися з Його хрестом, з хрестом непевності, пошуків, безсилля. Такі є Божі дороги. Це можна назвати практичним помиранням. Але це має велику вартість! Життя є надто коротке і нічого більше ми не можемо робити, лише шукати і виконувати Його святу волю.



В буденному житті живімо у вірі

Дата публікації:   2017-02-01
Автор:   ВВП
Після смерті нам відкриються очі і ми побачимо, що кожен момент нашого життя мав свій план і свою мету. Побачимо і молитви, і жертви, і періоди духовної пустині, які ми вважали беззмістовними, а там пізнаємо, що все це мало своє значення. Тому живімо у вірі і тоді, коли чуттями нічого не відчуваємо, коли справа здається для нашого розуму дурною і непотрібною, але вірою ми повинні все перемінювати і постійно казати Богу своє «так».



Роздуми над Словом Життя І Кор. 14,3-4

Дата публікації:   2017-01-28
Автор:   ВВП
На початку 14 глави сказано, що ми повинні змагати до любові, але гаряче бажати духовних дарів, особливо ж дару пророцтва. Апостол Павло порівнює дар пророцтва з даром молитви незнаними мовами. Він пояснює, що коли хтось молиться незнаною мовою, інша людина не має з цього користі, бо цю молитву з глибин душі промовляє Дух Божий до Бога Отця, і ніхто цього не розуміє. З цього має користь той, хто молиться, але не спільнота. Дар пророцтва має служити для підбадьорення на дорозі за Ісусом і у вірності Йому. З даром пророцтва також пов’язане і картання, яке для того, кого картають, є дуже болючим, але дуже корисним, якщо він приймає картання з відданістю Богу. Крім того, картання, яке приймаємо з вірою, веде нас до правдивої покори, самокритики і життєвої мудрості, якою згодом можемо з великою користю служити іншим.



Ісус потребує зрілих людей

Дата публікації:   2017-01-27
Автор:   ВВП
Ісус потребує зрілих людей. За один рік з одною зрілою людиною Він може зробити більше, ніж з сотнями незрілих за 200 років. Справжня ознака зрілості – це ступінь вмирання для свого «я» заради Христа. Ця смерть полягає в покорі, в цілковитому зріканні в кожній ситуації своєї власної волі, свого добра, своїх уявлень і прагнень та в прийманні усього з любові до Ісуса. Люди, які повністю забуті, поховані, ті, які вмерли з Христом, зрілі душі, які принесли себе самих в жертву Ісусу – через них вирішується майбутнє народів.



Ісус є зі мною – сьогодні і завжди

Дата публікації:   2017-01-27
Автор:   ВВП
Господь Ісус каже: «Я з вами по всі дні вашого життя». Ісус є зі мною – сьогодні і завжди, чи відчуваю це, чи не відчуваю! Він це сказав і так є! Тому ми повинні виходити зі себе і з вірою дивитися на Ісуса. Ми не повинні прив’язуватися до проблеми, яка тепер на нас тисне і яку мусимо вирішити, але треба питати: «Що тепер хоче Бог? Яка є Божа воля?» Тоді приходить мир.



Свята первомучениця Текля. ІI частина ♫ (відео + аудіо – Життя святих)

Дата публікації:   2017-01-25
Автор:   ВВП
Свята первомучениця Текля. ІI частина ♫ (відео + аудіо – Життя святих)



Ісус переможець – Він має останнє слово

Дата публікації:   2017-01-21
Автор:   ВВП
Треба боротися за духовне пробудження в своєму народі – готувати дорогу для живого Господа Ісуса. Прийде Божий час, коли завіє Святий Дух! Не здаваймося! Наша боротьба не проти тіла і крові, але проти духів в піднебесних просторах (Еф. 6,12). Але не біймося, Ісус з нами. Він знає про нас, а ми лише несемо частину Його страждань і переслідувань, які Він сьогодні зазнає у світі та, на жаль, і в Своєму Містичному Тілі – Церкві. Але Він є переможець!



Проповідь Патріарха Іллі на свято Богоявлення /Йордан/

Дата публікації:   2017-01-19
Автор:   ВВП
Суть свята Хрещення Ісуса в Йордані полягає в тому, що Ісус приймає хрещення покаяння. Цієї практики сьогодні в Церкві бракує. Ми були охрещені малими дітьми, але для того, щоб ми могли відкритися Святому Духу, ходити в ньому і взагалі хоча б витривати на дорозі спасіння, треба чинити покаяння. Покаяння – це не якесь самомучення. Людина може робити певні самозречення, але суть покаяння не в тому. Вона полягає в готовності стати до правди і признати собі помилку.



Небо і земля, нині торжествують… (відео)

Дата публікації:   2017-01-18
Автор:   ВВП
Небо і земля, нині торжествують…



Змагання за єдність – найважливіше завдання

Дата публікації:   2017-01-18
Автор:   ВВП
Змагання за єдність – це те найважливіше завдання. В ньому через хрест має реалізуватися чиста любов до Бога і до душ. При змаганні за єдність найшвидше очищуються наші почуття, розум і воля. А тоді ці сили душі через єдність може використати Ісус.



Свята первомучениця Текля. І частина ♫ (відео + аудіо – Життя святих)

Дата публікації:   2017-01-17
Автор:   ВВП
Свята первомучениця Текля. І частина ♫ (відео + аудіо – Життя святих)



Послух віри

Дата публікації:   2017-01-16
Автор:   ВВП
Що сказав пророк Ілля, коли на Кармелі впав вогонь з неба і спалив приготовану жертву? «Я все зробив за Твоїм словом». Не більше і не менше. А ми до цього часто хочемо щось додати, бо так нам подобається, або щось здається нам перебільшеним. Однак Бог вчить нас, щоб через малі речі ми вчилися слухатись, ходити в Дусі, наслідувати Христа.