Українська > Публікації УПГКЦ

Слово Патріарха Іллі про те, як Ісус умиває ноги апостолам

Дата публікації:   2019-04-25
Автор:   ВВП
В горниці Ісус переживає останні хвилини зі своїми апостолами. Там Він відкриває їм своє серце і розкриває найглибші таїнства нашого спасіння. І не тільки це; Він вчинив і жест, коли умив апостолам ноги. Любов «агапе» пов’язана з правдою, а правда – з покорою. Бо родовище зла в нас і духа брехні та смерті не переможемо своїм розумом, але тільки і тільки покорою.



«Навіть якби всі Тебе відреклися, то я – ні»

Дата публікації:   2019-04-23
Автор:   ВВП
«Навіть якби всі Тебе відреклися, то я – ні». Петро думав щиро, але не знав, що є таке родовище зла ‒ первородний гріх в нас, який приховано проявляється і який може відмаскувати тільки покірна людина, отримуючи один удар за іншим, один ляпас справа, а другий зліва. А тоді навчиться справжньої покори, якщо здатна це приймати і не затвердіє в ненависті, себежалі або бунті проти Бога. Тоді в такій правдивій покорі людина вже не надіється на себе, але цілковито довіряє Богу.



Пошук визнання

Дата публікації:   2019-04-17
Автор:   ВВП
Ісус зробив кілька чудес, щоб довести свою силу. Але цим Він прагнув для людини найбільшого добра – щоб пізнала Божу любов, навернулася і була спасенна. А в нас є все навпаки, бо коли ми зробимо якесь добро, то прагнемо визнання і похвали. Якщо нас ніхто не оцінить, ми сумні, що нас не похвалили. Чому це так? Бо в нашій порушеній гріхом природі закодована програма шукання самого себе, а не Божої волі. 



Як ми реагуємо, коли прийде випробування?

Дата публікації:   2019-04-17
Автор:   ВВП
Що це є в людському серці? Це таїнство гріха в нас, т.зв. «стара людина», первородний гріх, який проявляється невірою, особливо тоді, коли прийде випробування – і незважаючи на те, що людина бачила чи навіть зазнала Божу допомогу у власному житті.



Ім’я Єгошуа

Дата публікації:   2019-04-13
Автор:   ВВП
Найважливішим є особисте відношення до Ісуса: «Ісус і я». Ми повинні триматися Ісуса. Все християнство можемо згорнути до одного слова: Ісус (по-єврейськи ‒ Єгошуа). Це слово Єгошуа виражає: «Господь є моє спасіння». Єгошуа є Іменем Ісуса і одночасно вираженням цієї глибокої правди: «Бог є наше спасіння». 



Жертва на примирення з Богом

Дата публікації:   2019-04-12
Автор:   ВВП
У одній книжечці була коротка історія: молода монахиня в Італії хотіла стати жертвою на примирення з Богом. Вона склала обітницю і жертвувалася за конкретні наміри. Потім прийшло терпіння - її паралізувало, але вона все мужньо зносила, усвідомлюючи, що це і для неї необхідна дорога очищення. Одночасно терпіння і постійні болі мотивували її жертвувати все за спасіння душ, за місії.



Слово Патріарха Іллі на свято Благовіщення

Дата публікації:   2019-04-07
Автор:   ВВП
Усвідоммо, що і саме Благовіщення є Божим чудом. Діва Марія не вагалася, вона лише запитала, як неможливе стане можливим. І ангел відповів їй, хто це зробить: Святий Дух. А тоді додав, що у Бога немає нічого неможливого. Марія сказала Богу своє ТАК. І ми маємо проблеми та не раз запитуємо себе, як зробити те чи інше. Не думаймо про те, ЯК це зробити, але ХТО це зробить. У молитві звертаймося зі своїми турботами до Бога. У Нього нема нічого неможливого – так було не тільки 2000 років тому, але є і сьогодні.



Переможемо тільки покорою

Дата публікації:   2019-03-15
Автор:   ВВП
Покора – це правда. Тільки через неї переможемо. Людина мусить признати свої злі звички, своє лінивство, недисциплінованість, законництво в певних речах, слабкості... Старе прислів'я каже: «Гордість передує падінню», а також: «Пиха пеклом дихає». Гордість – це сліпота. Правда – це героїзм. І правда перемагає!



Роздуми над Словом Життя Рим. 7,4

Дата публікації:   2019-03-09
Автор:   ВВП
У попередніх 1-3 віршах є порівняння про жінку і двох чоловіків. Перший представляє Божий закон, який є справедливий і досконалий. Другий чоловік представляє Христа. Якщо жінка поєднана з першим, то до неї лише ставляться вимоги, але цей досконалий чоловік – Закон – навіть пальцем не поворухне, щоб допомогти їй виконати ці вимоги. Вона прагне вийти заміж за того іншого, але не може позбутися першого. Він не збирається вмирати, а тому мусить вмерти сама жінка. Далі сказано, що ми повинні приносити плоди Богу, але умова – щоб ми віддали себе іншому, Тому, Хто воскрес із мертвих, тобто Ісусові. Тоді принесемо рясні плоди. Ісус сказав: «Без Мене нічого не можете робити» (Ів. 15).



Роздуми над словом життя Рим. 7,3

Дата публікації:   2019-02-23
Автор:   ВВП
Божественна мета нашого включення в Христа не була негативною, але прекрасною і позитивною ‒ «щоб належали іншому» (Рим. 7,4). Смерть розірвала старий подружній зв’язок і жінка, яка була в розпачі від постійних вимог колишнього чоловіка, який навіть пальцем не поворухнув, щоб допомогти їй їх виконати, тепер вільна і може вийти заміж за другого чоловіка, який дає їй силу виконати все, що від неї вимагає. А який результат цього нового зв’язку? «Принесення плоду Богу» (7,4). Через Христа нерозважна і грішна жінка померла, але будучи з’єднана з Ним у смерті, стає з’єднана з Ним і в воскресінні, та в силі воскреслого життя приносить плоди Богу. Воскресле життя Господа Ісуса в ній дає їй силу виконувати усі вимоги святості, які Бог покладає на неї. Закон Божий не є скасований, він досконало виконаний, бо воскреслий Господь тепер живе Своїм життям в ній, а Його життя завжди подобається Отцю.



Роздуми над словом життя Рим. 7,1-2

Дата публікації:   2019-02-10
Автор:   ВВП
Найперше звернемо увагу на 1-4 стихи 7 глави, де апостол Павло вказує на наше звільнення від закону. Тут є одна жінка і два чоловіки. Перший чоловік ‒ це закон, другий чоловік ‒ це Христос, а жінкою є ти. Закон багато вимагає, але не пропонує допомоги для виконання вимог. Господь Ісус також вимагає багато, і навіть ще більше, але те, чого від нас вимагає, одночасно в нас і виконує. Закон має свої вимоги, і не допоможе нам їх виконати. Христос також ставить нам свої вимоги, але Сам виконує в нас усе, що від нас вимагає. Не дивно, що жінка прагне звільнитися від першого чоловіка, щоб могти вийти заміж за іншого. Але її єдина надія криється в смерті першого чоловіка. Однак він міцно тримається життя. Закон існуватиме всю вічність. Якщо закон ніколи не мине, то як я можу бути поєднаний з Христом? Як я можу вийти заміж за другого чоловіка, якщо перший відмовляється померти? Є тільки один вихід. Якщо він не хоче померти, то помру я, а тоді подружжя розв’язане. Це Божий спосіб, як звільнити нас від закону.



Слово Патріарха Іллі на неділю Закхея

Дата публікації:   2019-02-10
Автор:   ВВП
Закхей шукав і скористався можливістю, щоб зустрітися з Ісусом. Тепер запитаймо себе: що маємо робити ми, щоб зустрітися з Ісусом? З живим Христом людина може зустрітися на духовних науках або через свідчення людей, які живуть з Ісусом (але потім потрібно підтримувати з ними зв'язок). Тобто ми повинні йти туди, де можемо зустрітися з Ісусом. Закхей є для нас в цьому прикладом.



«Ось Мати твоя!»

Дата публікації:   2019-02-03
Автор:   ВВП
Якщо я віддав Ісусу свої гріхи і є розіп'ятий з Ним, тоді можу на молитві пережити і прийняття Ісусової Матері. Слово Боже каже: «Бачивши Матір і біля неї учня, що стояв,  а його ж любив Він, Ісус мовить до Матері: „Жінко, ось син твій!” А тоді й до учня мовить: „Ось Мати твоя”. І від тієї хвилі учень узяв Її до себе (по-грецьки „eis ta idia”– в себе)». Той учень прийняв Її до свого найглибшого єства. Зараз я також свідомо Її приймаю. Тепер знову це оживляю, актуалізую до цього часу.



Як переживати Божу присутність?

Дата публікації:   2019-02-02
Автор:   ВВП
Ісус каже: «Я з вами по всі дні вашого життя». Отож ми повинні усвідомлювати Божу присутність. Темрява, що є в людині, дійсно є дуже великою! А цю темряву можемо назвати «дурнотою» і «самознищенням». Людина сама себе нищить. Бог даром дає нам прощення гріхів, даром! І Він хоче, щоб ми лише увійшли в Його присутність, признали свій гріх, віддали Ісусу і прийняли Його прощення.



Роздуми над Словом Життя Рим. 6,23

Дата публікації:   2019-01-26
Автор:   ВВП
«Відплата за гріх – смерть, вічна смерть, вічне пекло». Це справедливий вирок над гріхом, який є бунтом проти Бога і послухом дияволу. Корінь гріха в нас несе отруйні плоди, якими ми завдаємо шкоди собі та іншим і виступаємо проти Бога. Тому ми повинні знати і знову собі нагадувати, що вихід – спасіння від вічної смерті, є тільки в Ісусі, який є Божим Сином і став людиною тільки задля нас, щоб визволити нас від гріха.Усвідом, що поки ти в часі, то маєш шанс йти з вироком смерті під Ісусів хрест. Тут через віру, яка знову ж таки діє тільки в часі твого життєвого випробування, ти маєш виняткову можливість скасувати весь смертний вирок, бо смерть за гріх взяв за тебе Господь Ісус. Він справедливо заплатив своєю смертю на хресті. Коли вірою приймеш Ісуса, то дістаєш дар – вічне життя.