Українська > Публікації УПГКЦ

Прославляймо Ісуса своїм життям!

Дата публікації:   2020-01-06
Автор:   ВВП
Ісус приходить до нас як беззахисна дитина ‒ в приниженні. Він приходить до нас також в Євхаристії, в шматочку хліба ‒ і також принижується. Принижений Ісус приходить як гість до нашої душі. Знову, і в цей день Його народження, хочемо з живою вірою під видом хліба і вина прийняти Ісуса до свого серця, яке ми очистили через покаяння. Ми маємо постійно каятися, щоб дати місце Ісусу, щоб Він міг прийти до нас, щоб ми гідно прийняли Його за свого ‒ за свого Бога і Спасителя.



Через віру Ісус народжується в наших серцях

Дата публікації:   2020-01-05
Автор:   ВВП
Якою ж важливою є ця правда: через віру Ісус народжується в наших серцях. Отож, де є новонароджений Цар Юдейський? Де є Ісус? Він має бути в нашому серці. Він повинен бути на першому місці в нашому житті. Він має бути нашим Царем!



Коли людина перестає чувати і ходити у вірі

Дата публікації:   2020-01-04
Автор:   ВВП
Ісус каже: «Чувайте і моліться», бо Божий ворог вміє і зсередини розбити стосунки та спричинити те, що один одного зранить. Тому людина повинна зважати на взаємні відносини, хоча це її блокує, упокоряє, стримує, а іноді і повністю паралізує добре і Боже діло.



Проповідь Патріарха Іллі на свято Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії

Дата публікації:   2019-12-22
Автор:   ВВП
Марія була наперед охоронена від первородного гріха, а тому і від кожного іншого гріха. Бог оберіг Її, бо Вона мала стати Матір'ю Ісуса Христа. Вона є кехарітомене – повна благодаті. Первородний гріх – це втрата Божої благодаті. Марія вже наперед була охоронена від нього. Небесний Отець дає нам Ісуса через Пресвяту Богородицю. Так до нас приходить спасіння. Сьогодні кожен з нас може усвідомити, яке є його відношення до неї, і може обновити його тим, що в дусі стане під хрестом і прийме Пресвяту Богородицю до свого серця. Під Її проводом ми дійсно станемо Її синами та дочками. Вона – наша добра мати. Довірмо усе своє життя в Її руки.



Слово Патріарха Іллі на свято святого Миколая

Дата публікації:   2019-12-18
Автор:   ВВП
Святий Миколай народився близько 270 року у приморському містечку Патара (сучасна південна Туреччина) в сім’ї побожних батьків. Він був одинаком. Хоча сім'я мала велике майно, яке б забезпечило йому легке та спокійне життя, хлопчик вже з дитинства проявляв бажання слідувати шляхом християнської досконалості. Цей святий відомий у всьому християнському світі за свої вчинки милосердя, особливо за той, який вчинив трьом дівчатам. Він любив Бога понад усе, тому не залишався байдужим до людської біди і страждань. Його відношення до Бога проявилося і в боротьбі за чистоту віри.



Слово Патріарха Іллі на свято Введення в храм Пречистої Діви Марії

Дата публікації:   2019-12-04
Автор:   ВВП
Богопосвячене життя не є даремним, це максимально використаний час тут, на землі, бо ми не знаємо ні дня, ні години, коли прийде смерть. Ми, які цілковито віддалися Богу, а також і кожний, хто щиро хоче йти за Ісусом, маємо свідчити своїм життям і своїм існуванням, що належимо Господу, що нашим Господом і Спасителем є Ісус. Ми повинні наслідувати Діву Марію, яка не тільки була посвячена в храмі, як мала дитина, але потім і сміливо стояла під хрестом. Отож просімо Її, щоб і ми зуміли стояти під Христовим хрестом, як Вона, а потім щоб також могли своїм життям свідчити про воскреслого Христа.



Первородний гріх і визволення у Христі - 2 частина (+відео)

Дата публікації:   2019-09-24
Автор:   ВВП
Таїнство первородного гріха можливо зрозуміти лише у світлі Христової смерті і воскресіння. Боже слово нам вказує на два протилежні полюси: на Адама і на Христа. Хто залишається в Адамі, перебуває у смерті і в рабстві. Хто входить до Христової смерті, той має нове життя і правдиву свободу. Ми народилися дітьми Адама без Божого життя. Якщо не народимося знову, а залишимося в цьому стані духовної смерті, будемо навіки засуджені. Ісус сказав: «Мусите знову народитися. Що народилося з тіла, є тіло, що народилося з Духа, є дух» (Ів. 3,6 наст.). Як маємо знову народитися? Йдеться про прийняття Господа Ісуса у своє життя через метаною і віру! «Тим, які Його прийняли, дав право дітьми Божими стати» (Ів. 1,12).



Первородний гріх і визволення у Христі - 1 частина (+відео)

Дата публікації:   2019-09-12
Автор:   ВВП
Ми хотіли би звернути увагу на актуальні теми, нерозривно пов’язані з правдивою обновою Церкви. Це питання первородного гріха та Христової смерті на хресті. Через перший гріх втілилася брехня, а разом з нею і духовна смерть. Людина не стала, як Бог, але з того часу носить в собі божка ‒ его. Людина перестала зважати на Бога і на об’єктивну правду. Вона має свою суб’єктивну правду і своє суб’єктивне добро, яке, однак, тягне її до погибелі. Під позитивною назвою вона просуває все «своє» і у своїй гордості ставить себе понад Бога. Ісус каже: «Хто грішить, є рабом гріха» (Ів. 8,34). Але у своїй духовній сліпоті людина вважає це рабство своїм добром.



Проповідь Патріарха Іллі на празник Успіння Пресвятої Богородиці

Дата публікації:   2019-08-28
Автор:   ВВП
Пресвята Богородиця була охоронена від первородного гріха через заслуги Ісуса Христа. Вона була охоронена і від кари смерті за гріх. Отож її не стосувався цей закон смерті: відплата за гріх – смерть. Східна Традиція говорить, що Пресвята Богородиця не померла, але уснула і була взята на небо. Боже слово каже, що святий пророк Ілля був узятий у вогненній колісниці на небо. Також апостол Павло у Посланнях до Коринтян і Солунян пише, що ті, які діждуться другого приходу Ісуса Христа і залишаться Йому вірними, будуть взяті до неба, не зазнають смерті, але будуть перемінені. Якщо цей привілей стосується людей, які доживуть до другого приходу Ісуса, то тим більше – Пресвятої Богородиці, яка є Пречиста, Непорочна, яка за все своє життя не вчинила жодного гріха. Тому вона з душею і своїм прославленим тілом була взята до Божої слави. А ми сьогодні переживаємо цю радість, що вона є зі своїм Сином, бачить Його славу і заступається за нас, допомагає нам, щоб і ми туди прийшли.



Слово Патріарха Іллі на свято Преображення Господнього

Дата публікації:   2019-08-19
Автор:   ВВП
Три учні, Петро, Яків та Іван були свідками преображення Ісуса на горі Тавор у Галілеї. Їх осліпило сіяння Ісусового Божества. Для них це був великий досвід. Людина може думати, що якби мала якесь видіння, то віра від цього б ще поглибилась. Але ми бачимо, який вплив мало це видіння на апостолів. Через кілька днів на Оливній горі в Гетсиманії ці троє учні мали молитися з Ісусом і залишитися з Ним в його самотності, але вони спали. Після преображення Ісус говорить апостолам про своє терпіння і воскресіння. Він багато разів говорив їм, що воскресне, але вони практично цьому не вірили – навіть тоді, коли це сталося. Якою сильною є наша порушена природа!



Слово Патріарха Іллі на свято Макавейських мучеників

Дата публікації:   2019-08-14
Автор:   ВВП
Дуже гарним прикладом вірності Богу і Його заповідям є сім Макавейських мучеників і їхня мати. Святе Письмо розповідає, як вони один за одним мужньо ішли на смерть. Вони не зрадили Христа, не зрадили Божі закони, бо знали, що їхнє життя в Божих руках. Святе Письмо каже, що жодна волосина не стане чорною або білою, і не впаде без Божої волі. Життя коротке, а вічність перед нами безконечна. Передусім, ми повинні дбати про своє спасіння. А потім і про спасіння наших ближніх. Тому треба, щоб кожен з нас – там, де є, – був свідком віри. Мати Макавейських мучеників зрозуміла, що є найважливішим в житті, і до цього вела також своїх дітей.



Очищення

Дата публікації:   2019-08-10
Автор:   ВВП
Ми, як католики, віримо і приймаємо правду про чистилище: що людина має чистилище або тут на землі, якщо дійсно живе з віри, або мусить пройти очищенням в чистилищі, але якщо збереже основу, якою є Христос. Спасенний буде той, хто рахується зі смертю і живе згідно цього, хто тримається єдиної дороги до спасіння, якою є Ісус, хто призиває Ім’я Господнє «Єгошуа», що означає «Господь є моє спасіння». 



Яке наше завдання?

Дата публікації:   2019-07-30
Автор:   ВВП
Наше завдання ‒ спасти свою душу і спасти якомога більше душ. Але маємо спасти хоча б одну душу. Тоді цілу вічність матимемо за це славу і нагороду. Звісно, найперше треба спасти свою душу, але потім намагатися робити місії, коли не можемо словом, то молитвою чи терпінням. Можемо молитися і терпіти. А сьогодні треба таких місіонерів.



Як старість стає цінною в Божих очах?

Дата публікації:   2019-07-23
Автор:   ВВП
Якби ж то жінки, особливо старші і, наприклад, вдови, знайшли собі час на молитву! Згадую про одну бабусю з моєї колишньої парафії, яка мала близько 85 років. Після Сповіді я говорив з нею: «Ви молитеся?» ‒ «Так». ‒ «А що ви молитеся?». ‒ «Я молюся постійно». Я здивувався: «Як ви молитеся постійно?» Вона відповіла: «Вранці молюся ранішні молитви, тоді йду на Святу Літургію, а коли повернуся додому, довіряю Господу Ісусу проблеми і потреби ‒ свої і своїх ближніх. Також дякую Йому за дари і ласки, які Він мені дав. Коли вночі пробуджуся, то також молюся. Я така щаслива, що Господь дозволив мені дожити до старості! 



Ісус є дорога

Дата публікації:   2019-07-08
Автор:   ВВП
Що означає, що Ісус є дорога? По дорозі йдеться. Можна сказати, що дорога – це також програма, життєва програма, яку людина обере. Нашою життєвою програмою має бути Ісус, Його наслідування. А куди веде та дорога? Він вже є та дорога, Він є правда і життя, життя вічне. Отож, ми маємо Його наслідувати.