Українська > Публікації УПГКЦ

Проповідь Патріарха Іллі на свято Різдва Івана Хрестителя

Дата публікації:   2016-07-07
Автор:   ВВП
Іван Хреститель був людиною віри. Ісус сказав, що поміж народженими з жінок не було більшого від Івана Хрестителя, бо він готував дорогу для Христа, проповідував покаяння, конкретно вказуючи на Ісуса: «Ось Агнець Божий, що бере на Себе гріх світу». Він у вірі вказує на Ісуса: «Слідом за мною іде сильніший від мене, що Йому я недостойний, нахилившись, розв'язати ремінця Його сандалів. Я вас хрестив водою, а Він хреститиме Святим Духом» (Mр. 1,7-8). Іван Хреститель готує дорогу Ісусові, а потім сам помирає як мученик. Йому відтяли голову за те, що він проповідував Боже слово і не відступив від його вимог. І ми сьогодні, на свято Івана Хрестителя, просімо, щоб і нам Бог дав ласку бачити Христа і сказати так, як Іван Хреститель: «Йому треба рости, мені ж маліти» (Ів. 3,30). Це програма і для нас.



За євангелізацією йдуть переслідування

Дата публікації:   2016-07-06
Автор:   ВВП
Церква проходить певними етапами і постійно відбувається духовна боротьба. Пророки і вірні Христу були спершу переслідувані поганськими гегемонами, а згодом – слугами диявола, одягненими в церковні ризи. Це бачимо і в часи Яна Гуса – його спалили, а також спалили Єроніма Празького. (30 травня згадували 600-ту річницю його мученицької смерті.) Єронім був справжнім героєм, хоча й подібно, як Петро (який відрікся Христа, але потім чинив покаяння), і він відрікся свого вчителя, а потім ревно каявся. Людина мусить бути переслідуваною або сама мусить твердо переслідувати «стару людину» в собі, щоб вона не угашала Духа і щоб Христос міг в нас жити.



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,6

Дата публікації:   2016-07-02
Автор:   ВВП
Що розуміється під словом священне, а що під словом перлина? Передусім, Господь Ісус мав на увазі Своє слово і Боже таїнство. Нашою Перлиною є Христос і Його Євангеліє. Ким є ці собаки? Насамперед, це церковні фарисеї, а також усі ті люди, які в даний момент не мають доброго наміру, але свідомо протиставляються Духу Христа. У книзі Одкровення написано: «Назовні – пси і чарівники, і розпусники, і вбивці, і ідолопоклонники, і всі, що люблять і чинять лжу» (Од. 22,15). Ким є ці свині? Це люди, які свідомо віддаються гріховним пристрастям (гомосексуалісти, педофіли, транссексуалісти, розпусники, перелюбники...), які нахабно виступають проти Христового Євангелія (Божих законів) і не хочуть каятися за своє рабство гріха. Господь Ісус проповідував Євангеліє бідним і грішникам, які прагнули прощення. Але переважно обминав церковників і гордих людей, які мали світську владу. Фарисеям і садукеям відкрито сказав, що вони є змії, а до Ірода не промовив ані слова.



В нас є інфекція первородного гріха

Дата публікації:   2016-07-02
Автор:   ВВП
В нас є духовна система, духовна інфекція первородного гріха, непослуху і бунту. Це «стара людина», кам'яне серце, тобто фабрика гріха, яка працює автоматично. Ми повинні її зупинити. Це постійна боротьба. Ми мусимо знати, що це в нас є. Як тільки потрапимо у важчу ситуацію, відразу ж проявиться гордість, самолюбство, себежаль, заздрість. Вогонь Божий повинен все це паралізувати. Боротьба починається аж тоді, коли ми приймемо Ісуса, нове серце і нового Духа.



Хто буде спасенний

Дата публікації:   2016-07-01
Автор:   ВВП
Спасенним буде той, хто дійсно хоче бути спасенним і також прийме Божі умови: хто повірить і прийме Ісуса Христа, тобто зречеться себе та прийме Його за свого Спасителя і Господа. Бог дав нам умови до спасіння. Хто з гордості не хоче їх прийняти і хоче бути спасенний власними силами, той спасенний не буде. Бог дає нам спасіння даром. Треба його прийняти і цей скарб зберігати. Цим скарбом є Христос.



Конкретна модель молитви

Дата публікації:   2016-07-01
Автор:   ВВП
Кожен з нас колись стане на Божому суді. Але є спосіб, як уникнути цього суду. Боже слово каже: «Якщо самі себе судите, то вже не будете суджені». Вже тепер ми повинні пережити, що стаємо перед Всемогутнім Богом і перед цілим всесвітом та викриваємо свій гріх, свою гріховність. Всі згрішили, отож не буду говорити, що я ні. Треба поставити це до світла. «Якщо ходимо у світлі...». Це є те ходіння у світлі. А тепер винесений смертний вирок: «Заплата за гріх – смерть». Моє ім'я і прізвище, народжений тоді і тоді, засуджений на смерть. Чому? Бо приєднався до загальнолюдського бунту проти Бога, ототожнився з гріхом. Так, відплата за гріх – смерть, але тепер маю ще можливість прийняти прощення, бо я ще в часі. Тепер ще є час – час спасіння! Потім, після смерті, коли прийде остаточний кінець, часу вже не буде! А тепер відкривається завіса і за нею бачу Ісуса на хресті, який каже: «Цю смерть Я прийняв за тебе. Я помер за тебе. Щоб ти мав життя, я пожертвував Своїм життям. Моя Кров була пролита за твої гріхи, Я взяв їх всіх на Себе. Маєш шанс – або приймеш, або відкинеш. Приймаєш це?» – «Так, Господи, приймаю!». «Кров Христова очищує нас від кожного гріха».



Щодня маємо ставити на перше місце Ісуса і Його святу волю

Дата публікації:   2016-06-15
Автор:   ВВП
Життя насправді дуже коротке, а потім буде вічність! Диявол, світ і стара людина намагається утримати нас в тупості, сонливості і марних клопотах, тільки щоб ми не молилися, не упокорялися, взаємно не підбадьорювалися і всіма силами не шукали передусім Божого Царства. Але незважаючи на це, ми повинні щодня відрікатися себе і ставити на перше місце Ісуса та Його святу волю.



ПРОРОЧА МОЛИТВА ЗА ВОСКРЕСІННЯ УКРАЇНИ

Дата публікації:   2016-06-10
Автор:   ВВП
Перш ніж виступиш в цій молитві в Божому авторитеті, необхідно викрити корінь гріха в собі і його різні прояви: осудження інших, неприйняття критики, нездатність до самокритики, хворобливу образливість, мстивість. «Стара людина» в нас (т. порушена гріхом природа) некритично вірить брехні, але сумнівається в правді і уникає її. Треба самокритично визнати цей корінь в нас і його плоди – гріхи. Духовним поглядом на хрест розбуджуємо жаль, призиваючи святе Боже Ім'я.  В наступній частині підкреслюється віра в Божу всемогутність через усвідомлення того, що Бог створив небо і землю; тоді слідує віровизнання, що Христос воскрес з мертвих, а потім конкретна віра в духовне воскресіння свого народу.



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,1-2

Дата публікації:   2016-06-04
Автор:   ВВП
Господь Ісус тут знову вказує на практичну частину життя кожної людини, а нею є відношення до ближнього. Перша Заповідь говорить нам, що ми повинні любити Бога всім серцем своїм... А Друга подібна до неї: маємо любити ближнього, як самого себе. Щодо осуджування іншої людини, Ісус каже: «Не судіть, щоб вас не судили». Необхідно собі уяснити, що означає ця вимога – не судити. Це не означає, що ми повинні скасувати всі суди і дозволити злочинцям грабувати і вбивати, а при тому посилатися на цю цитату ці Святого Письма. Треба судити справедливим судом. Людина повинна судити і сама себе, при чому справедливо. Це належить до справжньої любові. Маємо судити справедливо і з любов'ю, щоб ближній зрозумів, що це не помста, але що ми любимо його і засуджуємо зло і родовище зла, якого він на собі не бачить. Цим рятуємо його і чинимо йому добро, навіть якщо він одразу цього не зрозуміє.



Якщо самі себе судите, то не будете суджені

Дата публікації:   2016-06-04
Автор:   ВВП
Якщо ми жили в правді, віддавали свої гріхи під владу Ісусової крові, ходили у світлі, судили самі себе, то нас стосуватимуться слова: «Якщо самі себе судите, то не будете суджені» (1Кор. 1,31). Це дуже важливо. Якщо ми самі себе судитимемо, то зустрінемося з Ісусом, як з Тим, Хто чекає нас, щоб прийняти у відкриті обійми. Ця зустріч буде неймовірно радісною. Гріхи, які ми віддали Христу, вже були суджені. Ми признавали їх собі і каялися. Так, для тих, які перейшли зі смерті до життя, які самі себе судили і постійно, знову і знову, віддавали свої гріхи під силу Ісусової крові, суд буде  радісною зустріччю з Христом.



В смутку треба усвідомити: Ісус мене любить!

Дата публікації:   2016-05-29
Автор:   ВВП
Людина часто заглиблена в марноти, турботи, смутки, печалі. А про що думає, коли прийде смуток? Думає: «Ніхто мене не любить!». Але Ісус тебе любить! Він помер за тебе. Нічого більше для тебе зробити не міг! Але ти мусиш це хоча б прийняти. Як прийде смуток, усвідом: Він заплатив за тебе, за всі твої гріхи. Він спас тебе від вічних мук в пеклі і дав тобі вічне щастя. А ти, як кріт, досі перебуваєш в землі, в темряві, і не хочеш чути цю правду. Поглянь на Ісуса, розіп'ятого за тебе. Це прояв Його любові до тебе, Він хоче бути з тобою вічно!



Що ти робиш для спасіння своєї безсмертної душі?

Дата публікації:   2016-05-27
Автор:   ВВП
За сто років нікого з нас тут вже не буде. Ми всі будемо на цвинтарі і з нас всіх буде лише трохи кісток і пороху. Але наша душа безсмертна, і вона буде або в пеклі, або в небі. Чистилище – це лише перехідний стан. Над тим, щоб нас затягнути до пекла, працюють: 1) наша гордість з некерованими пожадливостями; 2) світ зі своєю системою брехні; 3) дух брехні – брехун і вбивця. Ці троє мають єдине завдання: запровадити нас до пекла. Отож треба рішуче і безкомпромісно поставити до світла цих трьох ворогів з їхнім ворожим убивчим планом і проголосити їм війну. Йдеться про вічність, і не тільки про нашу – від нас залежить і вічність людей, які є навколо нас.  Ісус помер за тебе на Голготі, пролив за тебе всю свою кров, бо любить тебе. Це Він зробив для тебе і твого спасіння. А що робиш ти для спасіння своєї безсмертної душі – для вічного життя?



Ніхто не уникне смерті

Дата публікації:   2016-05-26
Автор:   ВВП
Тільки той живе розумно, хто рахується зі смертю. Не той, хто про неї знає і не рахується з нею, але той, хто зі смертю рахується. Ми не знаємо ні дня, ні години, коли Господь покличе нас до вічності. День за днем минає. Кожна ніч є символом смерті – людина не знає, чи пробудиться. Скільки людей несподівано помирає! Людей, яких ви знали і любили, вже немає серед нас, вони на цвинтарі. Можемо сумніватися у всьому, але у смерті сумніватися не можемо. Ніхто не уникне смерті. Конкретно мене і тебе чекає смерть, і не знаємо коли. Це реальність.



Ісус з’являється Петрові біля Генезаретського озера /Мотивація до молитви у Великодній час/

Дата публікації:   2016-05-22
Автор:   ВВП
Коли людина оглянеться на своє життя від самого дитинства, то скільки там було зради! Кожним гріхом я зраджував Його – чи це була слабкість, коли гріх був сильніший, або страх, або гордість, що не хотів признатися до Ісуса – і це неодноразово. Я стільки разів Його зрадив! І Ісус це все знає. Але тепер запитує і мене: «Чи любиш ти Мене?». Усвідомлюючи свій гріх, у дусі покаяння кажу Йому: «Так, Господи, навіть якщо б я і тисячу разів зрадив Тебе, але Ти знаєш, що люблю Тебе!».



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,34

Дата публікації:   2016-05-21
Автор:   ВВП
Турботи ми створюємо собі автоматично. Що робити з турботами? Ми повинні вчитися щодня на молитві віддавати їх Богу. Це єдине правильне рішення. Коли навчимося віддавати свої турботи Богу, молитва стане щоденною потребою, а наше життя стане плідним. Господь щодня даватиме нам нові й нові досвіди з Його силою і любов’ю. Коли на тебе прийде страх, перед початком якоїсь праці чи обов'язку, або коли потрапиш в неочікувану ситуацію і не знаєш, як зорієнтуватися, усвідом Божу присутність і декілька разів з вірою  повторюй: «Ісусе, довіряю Тобі!». Хай це буде твоїм гаслом, яким ти декілька разів на день з вірою звернешся до Ісуса: Ісусе, довіряю Тобі!