Українська > Публікації УПГКЦ

Роздуми над Словом Життя Ів. 14,26

Дата публікації:   2014-11-08
Автор:   ВВП
Ми можемо і напам'ять знати все Св. Письмо, також можемо мати велику кількість інформації, як в комп'ютері, але це ще не основне. Ми повинні у потрібний час мати відповідну інформацію, яка послужить нам, і навіть може спасти життя. Лише треба її витягнути на екран нашої свідомості. Це оживлення в духовній сфері чинить Святий Дух. Ісус говорив свої слова до апостолів, але вони стосуються і нас. Його Слово є вічно актуальним і зобов'язуючим, як для апостолів, так і для нас. Йдеться про життя, вічне життя. Христове Євангеліє не є якоюсь людською філософією чи тільки людською мудрістю, але слова Ісуса – це Дух і життя. Вони прості і вимагають дії. Не досить слухати чи брати участь в  релігійних дискусіях. Цього замало. Мусить настати реалізація Ісусових  заповідей.



Страждання преподобних отців Патермутія, Копрія і Олександра ♫ (аудіо – Життя святих)

Дата публікації:   2014-11-08
Автор:   ВВП
Страждання преподобних отців Патермутія, Копрія і Олександра



Чистилище і молитви за померлих (І частина)

Дата публікації:   2014-11-04
Автор:   ВВП
Відразу ж після смерті ми можемо іти прямо до неба, але тут є одна умова: в нас мусить горіти духовний вогонь, який Ісус кинув на цю землю. «Вогонь прийшов Я кинути на землю, і як Я прагну, щоб він уже розгорівся!» Це вогонь чистої любові до Бога, яка очищує нас від нашого егоїзму, від свавілля, від немилосердя до інших. Вогонь, який очистить нас від всіх домішок, щоб залишилася тільки чиста любов до Бога. Мученики через коротке терпіння переживуть чистилище тут, на землі, і йдуть прямо до неба. І ми маємо переживати вже тут, на землі, чистилище, щоб не мусіти туди йти в годину смерті. Я особисто не хотів би йти в чистилище ані на одну хвилину, але якби я мав туди іти, то на якнайкоротший час. Не хотів би через свою дурноту мучитись там аж до другого пришестя Христа. Поки ми в часі, то можемо за копійку отримати тут те, за що в чистилищі мусіли б платити тисячі доларів. Якщо б душі в пеклі мали тільки одну хвилину часу на покаяння, пекло могло б змінитися в чистилище або навіть в рай.



Перемінюйтеся обновленням вашого розуму

Дата публікації:   2014-11-01
Автор:   ВВП
Якщо своє тіло не віддамо гріху, але віддамо на службу Богові, і коли такою буде наша богослужба, коли і наш розум будемо перемінювати згідно правди – тоді пізнаємо, що є Божа воля, що є добре, приємне Богу і досконале. Отож треба робити ці кроки, бо без них ми не будемо здатні розпізнати Божу волю. А все це питання нашого мислення, ми повинні змінювати наше мислення і наше ставлення, щоб сприймати справжні цінності, бо коли приймаємо філософію світу, збочуємо з дороги. Як, наприклад, дехто в спокусі скаже: «Курили – померли, не курили – також померли. Пили – померли, не пили – також померли». Таке мислення нікуди не заведе. Так, померли, але що потім? Куди пішли? Ми повинні бути мудрими, а не безумними, ми повинні у всьому рахуватися з Богом.



Життя і страждання великомучениці Катерини. ІI частина ♫ (аудіо – Життя святих)

Дата публікації:   2014-10-25
Автор:   ВВП
Життя і страждання великомучениці Катерини. ІI частина



Звірся на Господа всім серцем твоїм і не покладайся на власний розум

Дата публікації:   2014-10-23
Автор:   ВВП
Ми маємо різні злі звички і себежалі, які нас тримають в рабстві. А коли ми дозволяємо Богу нас оздоровити – це також духовне воскресіння. Передумова цього – стати до правди, хотіти бачити на собі хиби і признавати їх. Щоб ми не ображалися, але сказали: «Так, це моя слабкість». Щоб не впали в депресію, але сказали: «Треба з цим боротися. Так, буду програвати, але проситиму Бога про світло і силу. Дам Йому всі свої проблеми, які маю: „Господи, тут я слабкий, тут постійно падаю, ця залежність мене перемагає і робить мене рабом. Я не хочу цього, але власною силою нічого не зможу, цілим серцем надіюся на Тебе”».



Суть християнства (21.10.2014)

Дата публікації:   2014-10-21
Автор:   ВВП
Треба йти до  суті християнства. А це є наше з’єднання з Ісусом, з Ісусом розп'ятим та Ісусом воскреслим. Але щоб це не були фрази, треба, щоб в малій домашній Церкві, в здоровій клітині біблійної і молитовної спільноти, веденої пророчим голосом пастирів і вчителів, ми проводити життя покаяння й правдивого наслідування Христа. І ми повинні бути готові до переслідування. Треба з цим рахуватися.



Життя і страждання великомучениці Катерини. І частина ♫ (аудіо – Життя святих)

Дата публікації:   2014-10-19
Автор:   ВВП
Життя і страждання великомучениці Катерини. І частина



Постійно входимо до Христової смерті

Дата публікації:   2014-10-18
Автор:   ВВП
Апостол Павло говорить: ми  постійно входимо до Христової смерті. Це не означає, що вмираємо фізично, але що в даній ситуації віддаємо Богу всю проблему. Навіть коли прийде терпіння, приниження, переслідування, треба сказати: «Я тут, Господи, приймаю це, віддаю все Тобі і довіряю Тобі». А потім Бог творить чудеса. І це є основа воскресіння. Бо коли ми стараємось жити цією відданістю, то те «своє», де сконцентроване наше еґо, мусить іти на хрест.



Єдність в спільноті

Дата публікації:   2014-10-16
Автор:   ВВП
При служінні іншим, людина повинна бути дуже обережною і навчитися бути чуйною на  Божого Духа, щоб могти провести духовну операцію. При цьому сама повинна бути готовою дозволити себе оперувати Ісусом через братів. Треба, щоб ми мали довір’я один до одного, знали, що та людина, яка проявляє мені цю духовну службу, робить це тому, що любить мене, що в спільноті мене люблять, що спільнота потребує мене і що Бог потребує мене. Треба усвідомити: так, я маю такі позитиви, конкретно, це є моїм позитивом, і кожен це признає. Але я також маю негативи, а тому хочу піддатися духовній операції – дозволити виоперувати «пухлину», і хочу, щоб рана поступово і помалу гоїлася.



Житіє і страждання святого священномученика Григорія, єпископа Вірменії Великої і з ним тридцяти семи дівиць (ІІ частина)

Дата публікації:   2014-10-13
Автор:   ВВП
Сталося ж невдовзі, що вся Вірменія навернулася до Христа, побили люди ідольські храми, і церкви Богові спорудили. Цар же, виповівши перед усіма гріхи і лютість свою, кару ж і благодать Божу, щодо себе явленну, проповідував і був вождем всілякого доброго діла. І послав святого Григорія у Кесарію Каппадокійську до архієпископа Леонтія, щоб освятив їм його єпископом, і освячений був Григорій; звідтіля повертаючись, безліч пресвітерів, яких уважав за достойних, із собою привів, і хрестив царя, та воєвод, та воїнів його, та й інших людей, почавши від царського двору аж до найменшого поселянина. І незчисленну множність народу до ісповідання істинного Бога привів, храми Божі будуючи і в них здійснюючи безкровну жертву.



Страждання святої мучениці Агафії ♫ (аудіо – Життя святих)

Дата публікації:   2014-10-13
Автор:   ВВП
Страждання святої мучениці Агафії



Житіє і страждання святого священномученика Григорія, єпископа Вірменії Великої і з ним тридцяти семи дівиць (І частина)

Дата публікації:   2014-10-12
Автор:   ВВП
Назавтра виведений був із темниці, з веселим лицем став перед царем, не маючи жодної рани. Це побачивши, цар здивувався, одначе ще сподівався, що Григорій волю його сповнить, говорив до нього мирно, приводячи його до злочестя свого. Коли ж святий Григорій не підкорився лестивій мові царській, тоді в чоботі залізні ноги його взув і в колодки забив, до третього дня стерегти повелів. Після трьох днів закликав його до себе і рече йому: «Марно уповаєш на Бога свого, адже жодної помочі від нього не маєш!» Григорій же рече: «Безумний царю, ти сам собі муку готуєш, я ж, уповаючи на Бога мого, не знеможу, не бережу плоті своєї його ради, «наскільки нищиться зовнішній наш чоловік, настільки відновлюється внутрішній».



Перлини – Що сказано про Бога?

Дата публікації:   2014-10-09
Автор:   ВВП
Що сказано про Бога? Він добрий, ласкавий, повний милосердя, але до всіх, що Його прикликають. Хто не прикликає Його, не хоче прийняти допомоги, ані припустити, що її потребує, той подібний до людини, яка вмирає від голоду, а коли ви подаєте їй хліб, вона обертається до вас спиною. Не хоче! Не хоче добра, не хоче життя. Що ви можете робити в такій ситуації? Умова спасіння – прикликати Господа. Воно дано «тим, що Його прикликають».



Чиста любов є ознакою волі

Дата публікації:   2014-10-04
Автор:   ВВП
Любов не полягає у відчуттях. Чиста любов полягає у волі – хочу любити, навіть коли того не відчуваю, ставлю Ісуса на перше місце у своєму житті. «Втрачаю свою душу» – це необхідний крок; це момент, коли залишаю всі марні думки задля Тебе, Ісусе. Не задля себе, не задля якихось грошей чи слави, але задля Тебе і Євангелія. Даю Тобі те, що маю.