Українська > Публікації УПГКЦ

Пекло реальне

Дата публікації:   2016-08-15
Автор:   ВВП
Так, пекло є реальною небезпекою, яка стосується кожного. Але тут є Ісус, Який прийшов, щоб врятувати нас від пекла. Тому страх перед пеклом має бути для нас сильним стимулом до правдивого покаяння, щоб ми спасли свою душу. Під час нашого земного життя Бог є безмежно милосердний і добрий, але після смерті – Він справедливий. Тут є милосердний, але якщо ми відкидаємо Його милосердя, то після смерті засуджуємо себе на вічність без Нього. Тоді нас чекає тільки справедливість. Коли тут, на землі, Бог допускає кари, то це з любові, щоб ми не йшли в пекло. Святе Письмо каже, що в пекло підуть ті, які хочуть туди іти; до неба також підуть тільки ті, які хочуть туди іти. Отож, кожен сам несе відповідальність за свою вічну погибель. Тому ми повинні прийняти Божу благодать, яку Бог дає нам через віру. «Бо так полюбив Бог світ, що Сина Свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто в Нього вірує, не загинув, але мав вічне життя» (Ів.3,16) Отож йдеться про те, щоб ми не загинули, але мали вічне життя!



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,13-14

Дата публікації:   2016-08-13
Автор:   ВВП
Ісус говорить про вузькі двері і вузьку дорогу, яка веде до життя. Цими вузькими дверима є Христові заповіді любові, а тією вузькою дорогою – Христовий хрест і Його смерть, через яку входимо у вічне життя. Широкою дорогою, яка веде до погибелі, є дорога егоїзму, моральної розбещеності, обману і брехні, яка часто пов’язана з демонськими практиками віщування, магії чи спіритизму, фактично з вшановуванням зла і демонів. Ця дорога веде до вічної погибелі.Запитайте себе: Якою дорогою йду я? Широкою дорогою гріха, чи вузькою дорогою наслідування Христа? Справжня мудрість рахується з кінцем, зі смертю і з вічністю. А дурний є духовно сліпим і забуває про смерть та вічність.



Ми повинні бути залежними лише від Ісуса

Дата публікації:   2016-08-10
Автор:   ВВП
Господь часто виховує нас, щоб ми ні на що не наліплювалися: на жодний спосіб, на жодну уяву, щоб були повністю убогі духом і змагалися тільки за одне – за самого Ісуса, щоб Його нам ніщо не замінило і щоб ні в чому ми не мали глибокого задоволення, тільки в Ньому, Який полюбив нас споконвіку і заради нас принизився аж до смерті – смерті хресної.



Наша Батьківщина є на небі

Дата публікації:   2016-08-09
Автор:   ВВП
Мета нашого життя – з'єднатися з Богом і в цій єдності перебувати цілу вічність. Вічне життя починається вже тут, на землі, де Бог поставив нас до проби. Це випробовування у кожного інше. Ми живемо в різні часи на різних місцях, кожен з нас має точно визначену кількість років, а потім прийде кінець нашої життєвої подорожі. Ці кілька десятків років минуть дуже швидко, а крім того, вони здебільшого сповнені турботами, розчаруваннями... Життя на землі – це постійне скитання. Наша Батьківщина є на небі. Тут ми тільки подорожні і не знаємо ні дня, ні години. Треба пам'ятати про вічність. Справжнє щастя не полягає в кар'єрі, в грошах, чи в насолодах. Це все марнота. Все мине. Справжнє щастя полягає в тому, що людина має чисте серце, в якому перебуває Бог.   



Слово Патріарха Іллі на свято пророка Іллі

Дата публікації:   2016-08-02
Автор:   ВВП
Пророцький Дух дуже потрібний для проводу Божого люду. Найбільшим з пророків Старого Завіту є пророк Ілля. Новозавітній пророк Іван Хреститель прийняв, власне, духа пророка Іллі. Ісус декілька разів згадує про це в Євангелії, коли говорить про нього, що він є той Ілля, який мав прийти. Якщо людина дійсно відкриється Божій правді, навернеться, щиро кається, не ходить в ірреальності, але в реальності і називає гріх гріхом, зло злом, добро добром, правду правдою, а брехню брехнею, тоді Божий Дух через таку правдиву людину може діяти. Що означає пророкувати, а що означає бути пророком? Пророкувати може навіть маленька дитина. Бог і її може використати для якогось конкретного пророчого слова. Однак пророк – це той, який ставить до світла брехню, яка веде до нещастя тут на землі і у вічності, а за це слово правди, яке вносить життя, його переслідують і ненавидять. Пророк – це свідок правди. Він вказує на суть Божого слова, бо має Божого Духа і в Божій силі стоїть в правді і не відступить від неї. Справді, в народі повинен бути пророчий голос. Слово Боже каже, що якщо народ не має пророків, то гине. Божий пророк захищає Батьківщину, яка є вічною – вічне життя.



Засліпленість «старої людини»

Дата публікації:   2016-08-01
Автор:   ВВП
«Стара людина» хоче бути недоторканою. Їй не можна нічого сказати – сама не бачить і бачити не хоче. Це погляд крізь окуляри обману, спричинений первородним гріхом в нас, так що ми бачимо неправдиво, через призму різних напівправд. Маємо свої уявлення про себе, бачимо себе очима віри, але що це за дивна віра? Віра в своє еґо, в свою непомильність, свою самоспасительність. Що це в нас є? Ця бульбашка повинна бути пробитою, а тоді нам відкриються очі. А це пробиття зробить хрест, без якого очі нам не відкриються. Прийняття правди для нас є болючим.



Що робить небо небом?

Дата публікації:   2016-07-31
Автор:   ВВП
Найосновніше, що робить небо небом – це те, що маємо Бога, єдність з Ним, яка ніколи не закінчиться, отож беремо участь в Божому житті. Ми, які прийняли Христа, вже тут, на землі, маємо вічне життя. Суть вічного життя полягає в тому, що ми отримали Божу природу, стали співспадкоємцями Божого Царства. Ми були буквально прищеплені до Христа. В нас діє той самий Дух, що в Христі. Ми на полі бою, щодня зазнаємо різноманітного тиску, який намагається вкрасти в нас цей скарб. Ми повинні вірою оживляти те, що нам було дано.



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,12

Дата публікації:   2016-07-30
Автор:   ВВП
Первородний гріх запрограмував в душу шизофренію, а тому людина має подвійну мірку. До себе ми некритичні, свої прояви егоїзму не хочемо ані собі признати, ані їх бачити, але на інших егоїзм бачимо дуже прискіпливо, критикуємо його, і аж ненавидимо.  Це ознака духовної сліпоти і прояв несправедливості, яку у своєму стереотипному мисленні ми не усвідомлюємо. Це плоди первородного гріха. Ісус вказує на цей корінь в нас і дає нам просту вказівку, яка є дуже ефективною, лише потрібно її реалізувати. 



Ми повинні реформувати найперше себе

Дата публікації:   2016-07-24
Автор:   ВВП
Докоряти і бажати усувати хиби ближнього не можна без Божої ласки. Відповідну ласку здобуду тим, що почну від себе. Тоді отримаю її для себе і для свого ближнього. Коли схочу виправляти брата, то хоч і добрий буде намір, але якщо через моє внутрішнє терпіння не здобуду ласку для нього, то нічого не зміниться, а навпаки – «стара людина» в його душі створить глибоку відразу, неприйняття і зранення, які будуть проявлятися в певних ситуаціях, розмовах і руйнуватимуть Ісусове діло.



Кого я маю любити найбільше?

Дата публікації:   2016-07-23
Автор:   ВВП
Бог здобув мені небо – приготував його для мене. Заради мене Він став людиною, принизився аж до смерті, пролив за мене Свою Кров і відкупив мене. Кого маю любити більше? Він дав мені існування через моїх батьків, але Він є моїм Отцем. Він любить мене більше, ніж я сам себе, більше, ніж будь-хто інший. Треба хоча б одну хвилину на день по-справжньому любити Бога. Хоча б тепер, в цю хвилину, люблю Тебе, Господи, всім серцем – ставлю тебе на перше місце в своєму житті. Дай Йому все, і скажи: «Довіряю Тобі, Ісусе!». Або «Люблю Тебе, Господи!».



У Божому світлі побачимо світло (Пс. 36)

Дата публікації:   2016-07-19
Автор:   ВВП
Ми повинні пізнавати в Бозі певні таїнства: таїнство добра і зла, таїнство історії людства і духовної боротьби з демонами, таїнство Божої любові, Божої величі та інші таїнства – все це ми будемо пізнавати в небі у Божому світлі. Тут ми бачимо тільки як у дзеркалі (1Кор. 13, 12), неточно, але там будемо бачити правду і Бога в обличчя. Через пізнання людина чимось збагачується, це приносить їй щастя. А в небі будемо пізнавати правду все глибше і глибше.



Що буде зі мною після смерті?

Дата публікації:   2016-07-18
Автор:   ВВП
Коли хтось мав йти тільки на світський суд, то тремтів від страху. А всі ми будемо стояти перед Божим судом, але не направляємо за собою зло. Що зробив би той, хто б мав у себе наркотики і знав, що якщо їх у нього знайдуть, буде розстріляний? Швидко би їх відкинув від себе і так позбувся їх. Ми носимо з собою гріх. Але в годину смерті з ним до неба не пройдемо, бо він тягне нас до пекла. Боже слово ясно каже: «Заплата за гріх – смерть» (Рим. 6,23). Тому мусимо його викинути, засудити і дати під владу Ісусової крові, яка очищує нас від кожного гріха.



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,7

Дата публікації:   2016-07-16
Автор:   ВВП
Про що ми повинні просити в першу чергу, що маємо шукати і в які двері стукати? Передусім маємо просити про дар покаяння, щоб нам відкрилися очі, а не просити про матеріальне чи тимчасове добро. Маємо просити про те, щоб розуміти Христове Євангеліє, щоб любити Ісуса і прагнути бути з Ним у молитві. Шукати маємо передусім Ісуса, потрібно в молитві шукати Його обличчя і в цьому пізнавати все своє щастя і справжню радість. Ми повинні прагнути цієї відданості – святості. Тоді маємо стукати у небесні двері, у серце Богородиці, яка повна ласк і щедро дає своїм дітям все потрібне для спасіння і дочасного життя. Ісус сказав: «Ось, твоя Мати!». Хто послухав Ісуса, здобув собі серце Богородиці, а тим і ласку в Бога і запоруку свого спасіння.



В кризових ситуаціях достатньо лише дивитися вгору

Дата публікації:   2016-07-09
Автор:   ВВП
Ніколи не забувайте про головне: любити Бога понад усе, отож і понад своє «еґо»! Любити означає помирати! Любов є розп'ята! А в кризових ситуаціях достатньо лише дивитися вгору і усвідомлювати, що Бог мене тепер бачить і що тепер приймаю цей біль. Також згадаю собі про фізичну смерть. Одного разу вона прийде і буде вже пізно. Але тепер, сьогодні, ще є час до покаяння, до ревності! 



Проповідь Патріарха Іллі на свято Різдва Івана Хрестителя

Дата публікації:   2016-07-07
Автор:   ВВП
Іван Хреститель був людиною віри. Ісус сказав, що поміж народженими з жінок не було більшого від Івана Хрестителя, бо він готував дорогу для Христа, проповідував покаяння, конкретно вказуючи на Ісуса: «Ось Агнець Божий, що бере на Себе гріх світу». Він у вірі вказує на Ісуса: «Слідом за мною іде сильніший від мене, що Йому я недостойний, нахилившись, розв'язати ремінця Його сандалів. Я вас хрестив водою, а Він хреститиме Святим Духом» (Mр. 1,7-8). Іван Хреститель готує дорогу Ісусові, а потім сам помирає як мученик. Йому відтяли голову за те, що він проповідував Боже слово і не відступив від його вимог. І ми сьогодні, на свято Івана Хрестителя, просімо, щоб і нам Бог дав ласку бачити Христа і сказати так, як Іван Хреститель: «Йому треба рости, мені ж маліти» (Ів. 3,30). Це програма і для нас.