Українська > Публікації УПГКЦ

Любов до людей

Дата публікації:   2016-02-10
Автор:   ВВП
Господь Ісус дозволив себе принизити людьми і прибити на хрест. Він, покірний Агнець, був ведений на страту, і тим, які Йому прокололи руки і ноги, простив, за них молився і з любові за них помер. Який прекрасний ідеал і приклад любові! А під хрестом стоїть Марія. Ісус з хреста бачив і тебе, і дав тобі свою Матір, щоб Вона стала і твоєю Матір’ю (Ів. 19,25). Вона хоче вчити нас чистої любові, щоб ми поступово забували про себе, тренуючись в терпеливості до себе і до ближніх – тим, що Маріїною покорою одразу ж в зародку будемо перемагати заздрісні і підозрюючі думки (1 Кор. 13,4).



Як виконувати Божі заповіді?

Дата публікації:   2016-02-07
Автор:   ВВП
Що є першочерговим ділом Божим? «Оце діло Боже – вірити в Сина Божого» (пор. Ів.6,29). А також «виконувати Його заповіді».  Коли чуємо слова «виконувати Його заповіді», диявол нас залякує,  бо маємо щоденний досвід, що не можемо їх  виконати – постійно відчуваємо, що їх лише порушуємо, хоча й не зі злої волі. Однак це обман ворога! Добре, навіть якщо їх порушу (несвідомо чи навіть свідомо), є вихід – іти з цим до Ісуса. Кожне намагання шукати Божу волю – це любов до Бога! І кожен крок віри, коли людина виступає проти зла в собі, яке здається природнім – це також є проявом любові до Бога. Отож ми повинні вірою перемагати світ, а найперше – брехливого Адама в нас (стару людину).



Хто така «стара людина»?

Дата публікації:   2016-02-05
Автор:   ВВП
Хто така «стара людина»? Це наша природа, в яку влита отрута первородного гріха. Цей первородний гріх співпрацює з духом світу і з духом брехні. Що ненавидить стара людина? Передусім, упокорення! Покора – це правда, а її стара людина не зносить. Свідомо тримає нас все життя  в брехні і напівправдах, в мріяннях і фальшивих відчуттях. Це треба постійно собі нагадувати, постійно упокоряти того бунтівника в нас! Святість полягає в очищуванні – ходженні в світлі! А це означає, що в Божій присутності признаю свій гріх і віддаю його Ісусу. В цей момент Його кров очищує мене від кожного гріха (1 Ів.1,7).



Роздуми над Словом Життя Mт. 5,43-44

Дата публікації:   2016-01-31
Автор:   ВВП
Ісус пояснює, чому ми повинні любити своїх ворогів і молитися за тих, хто переслідує нас.Прикладом любові до ворогів були святі і мученики, а передусім сам Господь Ісус. Любов має бути пов'язана з правдою, а не з глупотою. Він зумів любити фарисеїв так, що назвав їх побіленими гробами і гадючим поріддям. Реакція на це була така, що Його назвали одержимим, безумним і  хотіли Його вбити. Запитай себе: Хто є моїм ворогом? Молися за нього і проси  у Господа світла, як його любити. Який крок зробити – похвалити його? Вибачитися? Зробити йому якесь добро? Основна мотивація – що Бог його любить, що Ісус і за нього пролив свою Кров, що не хоче, щоб він був навіки засуджений.



Вогонь горливості

Дата публікації:   2016-01-30
Автор:   ВВП
Нехай Господь запалює в нас новий і новий вогонь горливості. Пам'ятаймо, що день, який минув, вже ніколи не повернеться, а завтра непевне. Ми повинні інтенсивно жити у вірі саме цього дня, а головне – в даний момент, особливо на молитві, в терпінні, при дрібному самозреченні та упокорюванні. А це означає ходити в Дусі. Думати і вирішувати ми повинні не самі, а з Ісусом. Тому треба вчитися зупинятися і не поводитися нерозважно та спонтанно, але вчитися ходити у вірі. Найкраще людина вчиться цього зі своїх програшів та з програшів або доброго прикладу інших.



Життя живемо тільки один раз

Дата публікації:   2016-01-29
Автор:   ВВП
Життя ми живемо тільки один раз. Воно складається з окремих днів, і також цей день (а якщо дасть Бог, то і завтрашній) проживемо тільки один раз. Тому ми повинні жити цей день в повноті живої віри і засівати, хоча іноді й в сльозах, але у вірі! Колись будемо з радістю пожинати! Можливо, вже тут, на землі, але точно у вічності!



Вірність і витривалість на дорозі за Ісусом

Дата публікації:   2016-01-24
Автор:   ВВП
І саме у цей важкий час, коли напади сил зла діють зсередини і ззовні, Ісус кличе нас, щоб кожен особисто ішов за Ним. Це не означає, що коли зробимо перший крок за Ісусом, то Божий ворог і стара людина в нас зупинять свою руйнівну роботу, ціль якої – відвернути нас від Ісуса. Вони не залишать нас у спокої. Однак так було з кожним святим і святою. Всі мусіли боротися проти тіла, світу і диявола, а часто аж до крові і аж на смерть.



Жити основними правдами з «Отче наш»

Дата публікації:   2016-01-18
Автор:   ВВП
Треба у вірі жити основні правди з «Отче наш», а особливо правду «Хай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі», а також просьбу «Хай прийде Царство Твоє... Хай святиться Ім'я Твоє». Тут ми маємо конкретну програму. Не достатньо тільки рецитувати «Отче наш». Це програма для нас, яку ми повинні втілити – поступово втілювати в своєму житті.



Притча про двох боржників

Дата публікації:   2016-01-18
Автор:   ВВП
У Євангелії Ісус розповідає притчу про двох боржників, де один заборгував 10 000 динаріїв, а  інший – 100. Я можу простити дрібницю, а Господь простить мені мільйони боргів. Яка це глупота: знати це, але не реалізувати! Отож щодня ми повинні втілювати це слово.



Роздуми над Словом Життя Mт. 5,38-39

Дата публікації:   2016-01-17
Автор:   ВВП
Заповідь «око за око, зуб за зуб» нам здається жорстокою, але тут йшлося про запровадження хоча б базової справедливості і про зупинення ланцюгової помсти, адже людина за одне око виколе обидва, а за один зуб виб’є всі зуби. Але Ісус каже, що ми повинні прощати і відповідати на зло добром, а на ненависть – прощенням. Для того, щоб реалізувати цей принцип, який виступає проти природної реакції – реагувати на зло ненавистю і помстою, необхідно, щоб в нас закоренилось Боже слово про прощення, бо зло вміє обманути і тоді зірветься лавина, яку вже важко зупинити. Крім того, через прощення тому, хто робить зло, дається благодать і він може зупинитися.



Господь дає мир тим, які вміють з серця прощати іншим

Дата публікації:   2016-01-13
Автор:   ВВП
Господь дає мир тим, які в покорі і правді вміють з серця прощати іншим. Коли людина усвідомить свій гріх, гріхи і провини щодо інших (як їх осуджує, критикує, обмовляє і т.д.), то потім також здатна усвідомити: «Я собі це заслуговую, це мені належить, Господи, дякую Тобі».



Прости нам провини наші, як і ми прощаємо...

Дата публікації:   2016-01-13
Автор:   ВВП
Коли я не прощу, то і мені не може бути прощено. Коли я можу простити, то маю заслуги, і якийсь певний тріумф щодо ближнього, а тоді можу правдиво молитися прохання з «Отче наш»: «Прости нам наші провини, як і ми прощаємо винуватцям нашим…». А таку правдиву просьбу з «Отче наш» Господь чує. Якщо я правдиво пробачу і упокорюся, то Господь дає мені великий мир. Прощення, певність і мир залежать від моєї віри, яка пов'язана з покорою.



Пророцтва вказують на Ісуса (відео)

Дата публікації:   2016-01-06
Автор:   ВВП
Пророцтва вказують на Ісуса. + Ілля Патріарх Візантійського Вселенського Патріархату



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,33-34

Дата публікації:   2016-01-02
Автор:   ВВП
Ісус нагадує, що в Старому Завіті щодо клятви було дано наказ:  Не клянись неправдиво. Але Він сам каже: Не клянись зовсім. Наша мова має бути «так-так», «ні-ні». Це, звичайно, відноситься до щирих християн. Що стосується принципу не розголошення тайни ворогам, і в цьому контексті питання правди і брехні, то це зовсім інша ділянка. Ворог не має права випитувати в мене таємні речі. Коли я їх видам, то зашкоджу собі і багатьом іншим людям. В цьому випадку посилатися на те, що християнин завжди має говорити «так-так», «ні-ні», – це грубе зловживання слів Христа. В надзвичайній ситуації діє засада, що я не смію сказати таємницю ворогу. 



Чи я в Христі, чи в собі – в Адамі, в старій людині?

Дата публікації:   2015-12-30
Автор:   ВВП
Важливо, де я є: чи я в Христі, чи в собі – в Адамі, в старій людині? Якщо я в собі, то є лише питанням, скільки зла зробить стара людина. Вона захищається, інспірована не Святим Духом, але  іншими духами, з якими товаришує, а з деякими і має єдність. Потім у фальшивому світлі та сугестивній правді ми осуджуємо інших, жаліємо себе і опиняємось в пастках різних «ангелів світла». Треба змагатися за одне – за єдність з Христом, щоб коли прийдуть різні думки, ми зразу конкретно упокорились, віддали Господу гріх, всім простили, всіх благословили, а потім конкретно тій або тим особам, які нас останнім часом найбільше образили. Тоді зможемо правдиво промовляти прохання з молитви «Отче наш»: «Прости нам наші провини, як і ми прощаємо винуватцям нашим».