Українська > Публікації УПГКЦ

Ісус здобув нам небо власною Кров'ю

Дата публікації:   2016-02-27
Автор:   ВВП
Божественний Спаситель здобув нам небо власною Кров'ю. Він не потребував викупити його для Себе, але Він пожертвував своїм життям і Кров’ю за нас, щоб відкрити нам вічне щастя в небі. Всі свої права Він передав нам, своїм найменшим братам. Задля заслуг Ісуса Христа, Його страждань і смерті, я можу сказати: небо належить мені.



У чому суть чистої любові до Бога

Дата публікації:   2016-02-26
Автор:   ВВП
Суть чистої любові до Бога – це охота нічого не привласнювати (ні волею, ні відчуттями), а до того, що маємо (внутрішня чи зовнішня власність), ставитися як користувач, а не як власник. Це є суть убогості духом. Тоді дух убогий, вільний для Бога, не спутаний тілесністю чи душевністю (ревнощами, привласнюванням людей, своїх зранень і т.д.). Це багатство треба віддати Ісусу не лише один раз, але постійно знову і знову. Адже ми постійно до чогось прив’язані, щось собі привласнюємо, тому треба постійно це віддавати через Діву Марію. Тут йдеться про очищення душі, що, однак, відбувається поступово. Це робить Бог, але для цього потрібне і наше «Так».



Коли говорити, а коли мовчати

Дата публікації:   2016-02-17
Автор:   ВВП
Не досить, щоб людина устами мовчала, але залишалася в негативному мисленні. Наші уста мають мовчати щодо марних думок, але наш розум повинен перебувати в Божому слові. Ми говоримо обличчям і жестами, а тому маємо перебувати у Божому слові, щоб потім, коли ми знаходимось у спільноті, Христос міг перебувати посеред нас. З іншого боку, треба говорити, але для підбадьорення, виправлення і настанови (1 Кор. 14,3). Ми повинні звертати увагу на те, щоб нашу неадекватну мовчанку лукавий не зловжив для поширення підозр і припущень.



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,3

Дата публікації:   2016-02-13
Автор:   ВВП
Це слово Господь Ісус дає нам не для дискусії, а для реалізації. Воно має свій глибокий сенс і пов'язане з подвійною жертвою: по-перше, людина зрікається якоїсь своєї власності на користь інших, а по-друге, якщо це робить приховано, то ще й жертвує і людське визнання та похвалу. Ісус пояснює, що це відбувається тому, «щоб твоя милостиня була таємна, і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно» – не тільки людську нагороду, але Божу – вічну. Тут здійснюється: втрачаємо, щоб отримати. Втрачаємо матеріальне, щоб здобути нематеріальне. Жертвуємо дочасне, щоб отримати вічне. Пам'ятай: твій Отець знає, що є таємне, а Ісус тобі нагадує: «Він віддасть!».



Любов до людей

Дата публікації:   2016-02-10
Автор:   ВВП
Господь Ісус дозволив себе принизити людьми і прибити на хрест. Він, покірний Агнець, був ведений на страту, і тим, які Йому прокололи руки і ноги, простив, за них молився і з любові за них помер. Який прекрасний ідеал і приклад любові! А під хрестом стоїть Марія. Ісус з хреста бачив і тебе, і дав тобі свою Матір, щоб Вона стала і твоєю Матір’ю (Ів. 19,25). Вона хоче вчити нас чистої любові, щоб ми поступово забували про себе, тренуючись в терпеливості до себе і до ближніх – тим, що Маріїною покорою одразу ж в зародку будемо перемагати заздрісні і підозрюючі думки (1 Кор. 13,4).



Як виконувати Божі заповіді?

Дата публікації:   2016-02-07
Автор:   ВВП
Що є першочерговим ділом Божим? «Оце діло Боже – вірити в Сина Божого» (пор. Ів.6,29). А також «виконувати Його заповіді».  Коли чуємо слова «виконувати Його заповіді», диявол нас залякує,  бо маємо щоденний досвід, що не можемо їх  виконати – постійно відчуваємо, що їх лише порушуємо, хоча й не зі злої волі. Однак це обман ворога! Добре, навіть якщо їх порушу (несвідомо чи навіть свідомо), є вихід – іти з цим до Ісуса. Кожне намагання шукати Божу волю – це любов до Бога! І кожен крок віри, коли людина виступає проти зла в собі, яке здається природнім – це також є проявом любові до Бога. Отож ми повинні вірою перемагати світ, а найперше – брехливого Адама в нас (стару людину).



Хто така «стара людина»?

Дата публікації:   2016-02-05
Автор:   ВВП
Хто така «стара людина»? Це наша природа, в яку влита отрута первородного гріха. Цей первородний гріх співпрацює з духом світу і з духом брехні. Що ненавидить стара людина? Передусім, упокорення! Покора – це правда, а її стара людина не зносить. Свідомо тримає нас все життя  в брехні і напівправдах, в мріяннях і фальшивих відчуттях. Це треба постійно собі нагадувати, постійно упокоряти того бунтівника в нас! Святість полягає в очищуванні – ходженні в світлі! А це означає, що в Божій присутності признаю свій гріх і віддаю його Ісусу. В цей момент Його кров очищує мене від кожного гріха (1 Ів.1,7).



Роздуми над Словом Життя Mт. 5,43-44

Дата публікації:   2016-01-31
Автор:   ВВП
Ісус пояснює, чому ми повинні любити своїх ворогів і молитися за тих, хто переслідує нас.Прикладом любові до ворогів були святі і мученики, а передусім сам Господь Ісус. Любов має бути пов'язана з правдою, а не з глупотою. Він зумів любити фарисеїв так, що назвав їх побіленими гробами і гадючим поріддям. Реакція на це була така, що Його назвали одержимим, безумним і  хотіли Його вбити. Запитай себе: Хто є моїм ворогом? Молися за нього і проси  у Господа світла, як його любити. Який крок зробити – похвалити його? Вибачитися? Зробити йому якесь добро? Основна мотивація – що Бог його любить, що Ісус і за нього пролив свою Кров, що не хоче, щоб він був навіки засуджений.



Вогонь горливості

Дата публікації:   2016-01-30
Автор:   ВВП
Нехай Господь запалює в нас новий і новий вогонь горливості. Пам'ятаймо, що день, який минув, вже ніколи не повернеться, а завтра непевне. Ми повинні інтенсивно жити у вірі саме цього дня, а головне – в даний момент, особливо на молитві, в терпінні, при дрібному самозреченні та упокорюванні. А це означає ходити в Дусі. Думати і вирішувати ми повинні не самі, а з Ісусом. Тому треба вчитися зупинятися і не поводитися нерозважно та спонтанно, але вчитися ходити у вірі. Найкраще людина вчиться цього зі своїх програшів та з програшів або доброго прикладу інших.



Життя живемо тільки один раз

Дата публікації:   2016-01-29
Автор:   ВВП
Життя ми живемо тільки один раз. Воно складається з окремих днів, і також цей день (а якщо дасть Бог, то і завтрашній) проживемо тільки один раз. Тому ми повинні жити цей день в повноті живої віри і засівати, хоча іноді й в сльозах, але у вірі! Колись будемо з радістю пожинати! Можливо, вже тут, на землі, але точно у вічності!



Вірність і витривалість на дорозі за Ісусом

Дата публікації:   2016-01-24
Автор:   ВВП
І саме у цей важкий час, коли напади сил зла діють зсередини і ззовні, Ісус кличе нас, щоб кожен особисто ішов за Ним. Це не означає, що коли зробимо перший крок за Ісусом, то Божий ворог і стара людина в нас зупинять свою руйнівну роботу, ціль якої – відвернути нас від Ісуса. Вони не залишать нас у спокої. Однак так було з кожним святим і святою. Всі мусіли боротися проти тіла, світу і диявола, а часто аж до крові і аж на смерть.



Жити основними правдами з «Отче наш»

Дата публікації:   2016-01-18
Автор:   ВВП
Треба у вірі жити основні правди з «Отче наш», а особливо правду «Хай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі», а також просьбу «Хай прийде Царство Твоє... Хай святиться Ім'я Твоє». Тут ми маємо конкретну програму. Не достатньо тільки рецитувати «Отче наш». Це програма для нас, яку ми повинні втілити – поступово втілювати в своєму житті.



Притча про двох боржників

Дата публікації:   2016-01-18
Автор:   ВВП
У Євангелії Ісус розповідає притчу про двох боржників, де один заборгував 10 000 динаріїв, а  інший – 100. Я можу простити дрібницю, а Господь простить мені мільйони боргів. Яка це глупота: знати це, але не реалізувати! Отож щодня ми повинні втілювати це слово.



Роздуми над Словом Життя Mт. 5,38-39

Дата публікації:   2016-01-17
Автор:   ВВП
Заповідь «око за око, зуб за зуб» нам здається жорстокою, але тут йшлося про запровадження хоча б базової справедливості і про зупинення ланцюгової помсти, адже людина за одне око виколе обидва, а за один зуб виб’є всі зуби. Але Ісус каже, що ми повинні прощати і відповідати на зло добром, а на ненависть – прощенням. Для того, щоб реалізувати цей принцип, який виступає проти природної реакції – реагувати на зло ненавистю і помстою, необхідно, щоб в нас закоренилось Боже слово про прощення, бо зло вміє обманути і тоді зірветься лавина, яку вже важко зупинити. Крім того, через прощення тому, хто робить зло, дається благодать і він може зупинитися.



Господь дає мир тим, які вміють з серця прощати іншим

Дата публікації:   2016-01-13
Автор:   ВВП
Господь дає мир тим, які в покорі і правді вміють з серця прощати іншим. Коли людина усвідомить свій гріх, гріхи і провини щодо інших (як їх осуджує, критикує, обмовляє і т.д.), то потім також здатна усвідомити: «Я собі це заслуговую, це мені належить, Господи, дякую Тобі».