Українська > Публікації УПГКЦ

Молитва − розмова з Богом

Дата публікації:   2018-08-18
Автор:   ВВП
Іноді людина потребує молитися словами, усно говорити з Богом і голосно до Нього звертатися : «Господи, тепер я хочу говорити з Тобою». Так можна говорити з Богом, коли людина, наприклад, іде безлюдним місцем. Але спочатку ми повинні перед Богом упокоритися: «Господи, визнаю Тобі свою невдячність, байдужість та інші гріхи. Прошу, пробач мені». А тоді можемо сказати все, що нас турбує: «Господи, те і те на мене налягає, я маю ці конкретні проблеми…». Часто людина потребує висловити це устами.



Слово патріарха Іллі на свято св. пророка Іллі

Дата публікації:   2018-08-02
Автор:   ВВП
Карою за відступництво від істинної віри до поганства, пов'язаного з магією, ворожінням та спіритизмом, були війни, хвороби і вигнання. Тому пророк запитує: «Доки кульгатимете на обидва боки?» Іншими словами: «Хочете благословення чи прокляття? Це залежить від вас». Він усвідомлював, що тепер вирішується доля цілого народу: або він навернеться, або на нього прийде Божа кара. Суть пророчого духа − послух віри і вірність Божому слову. Бог хоче дати пророчого духа кожному, щоб могти через нас говорити і спасати душі від дочасної та вічної кари.



Завдання пророка

Дата публікації:   2018-08-01
Автор:   ВВП
Дар пророцтва пов'язаний з простим способом наслідування Христа. А це може кожен з нас. Цей дар проявляється в кожного іншими способом. Бог дає йому як харизму. Коли людина буде згідно того жити і реалізувати Божу волю, то стає пророком, тобто стоїть за пророчим словом і є охочою пожертвувати навіть життям за Христа і за правду. Коли народ не має пророків, гине. Чому? Бо коли з'являються різні обманці, то через філософію і гнозу нищать його. Таким способом бувають обманені цілі народи. Тому апостол Павло пише Коринтянам, щоб бажали дару пророцтва.



Народ гине, коли не має пророчого слова

Дата публікації:   2018-07-28
Автор:   ВВП
Коли людина ходить до храму і чує там Боже слово, то зазвичай воно входить одним вухом і виходить через інше. Але інакше людина реагує, коли хтось скаже їй щось особисте. Наприклад: «Маєш проблеми в сім’ї?» або «Ти чогось боїшся...». А тим більше, якщо це стосується майбутнього, людина відкриється і прийме це слово, бо наше майбутнє – це чутлива область для кожного з нас. Народ гине, коли  не має пророчого слова – слова віри, яке потім пробуджує в людині живе відношення до Бога.



Йдеться про те, який крок від тебе хоче Бог

Дата публікації:   2018-07-17
Автор:   ВВП
Ми часто стоїмо перед рішенням: який крок зробити? Звичайно, можемо якийсь зробити, але йдеться про те, який крок хоче від нас Бог! Ти зробиш крок, але потрапиш в пастку, навіть якщо логічно думаєш, що чиниш мудро. Тобі не допоможе твоя мудрість і досвід. Кожен випадок є по своєму оригінальним. Людина мусить використовувати розум, діяти розумно, мудро, але часто дійде до певного рівня, де відбувається боротьба духів. Це боротьба з духом брехні, а наш розум дуже легко сприймає брехню і любить її.



Ісуса ранить наше нарікання

Дата публікації:   2018-07-14
Автор:   ВВП
Напевно кожен з нас опинявся в ситуації, коли хтось проти нас виступив і ставився до нас, як до злочинця. Можливо, ця людина була обманена своїм додумуванням, людьми або мас-медіа. З нею не вдавалося нормально говорити, бо вона повірила брехні і не хотіла чути правди. Можливо, прийде час, наприклад, за кілька років, коли правда виявиться і ця людина отямиться, пізнає, що помилялася і прийде вибачитися, бо була обманена духом брехні. Отож, хай Бог їй простить, хоча її поведінка тепер нас болить і ранить. Але усвідоммо: кожного з нас демон так обманює по відношенню до Ісуса. Те саме робимо ми, коли нарікаємо на Бога. Коли прийде терпіння, ми починаємо бунтуватися і докоряти: «Чому це так? Боже, чому Ти це допустив?».



Запитайте себе: де я був думками на молитві?

Дата публікації:   2018-06-28
Автор:   ВВП
Чи на молитві я був духом присутній – в Божій присутності, тобто в єдності з Богом, і в Божому слові, чи я був десь інде – в розсіяннях, тобто у своїх планах, спогадах, турботах...?Суть внутрішньої молитви – концентрація. Це означає відключити всі відволікаючі думки, усвідомлювати Божу присутність і постійно до неї повертатися.



Ті, які мають чисте серце, побачать Бога

Дата публікації:   2018-06-19
Автор:   ВВП
Через слабкість нашого серця, яке тягне нас до нечистоти, диявол намагається поневолити нас, зробити нас рабами, щоб ми вже не були господарями своєї волі і розуму. Він хоче знищити сім'ї, людей, кожного особисто і весь народ через нечистоту та збочення. Моральний розклад сьогодні вже настав і продовжується дуже систематично. Зупинити його може тільки Бог через нашу щиру молитву.



Зі своєю праведністю до Божого Царства не увійдемо

Дата публікації:   2018-06-09
Автор:   ВВП
Фарисеї та книжники прагнули дотримуватися Божого закону. Вони дуже добре знали його і намагалися виконувати його всіма силами. Вони вважали себе справедливими. Але Ісус сказав: «Якщо ви своєю праведністю не перевищите книжників та фарисеїв, не ввійдете в Царство Небесне» (Мт. 5,20). Отож для спасіння необхідна праведність, але її не можна отримати людськими силами, бо це праведність Божа, Христова. Ми отримаємо її, коли приймемо Христа. Він справедливо заплатив за наші гріхи на Голготі. А оскільки за них заплатив Ісус, ми вже не мусимо платити. По суті йдеться про прийняття Божого милосердя.



Євхаристія - уприсутнення Христової смерті (відео)

Дата публікації:   2018-06-07
Автор:   ВВП
Євхаристія - уприсутнення Христової смерті. + Ілля Патріарх Візантійського Вселенського Патріархату



Проповідь Патріарха Іллі на Неділю всіх святих

Дата публікації:   2018-06-03
Автор:   ВВП
У першу неділю після П’ятидесятниці Східна Церква вшановує всіх святих. Насамперед, мова йде про мучеників, до яких Церква згодом долучила і апостолів, єпископів, аскетів, монахів і монахинь.Сьогодні ми згадуємо великий приклад цих чоловіків, жінок і дітей − усіх, які є героями віри, які жили тут і які є для нас прикладом життя віри, чистої любові до Бога, до ближнього і до народу.Усі святі є для нас прикладом того, як встати, коли впадемо, як іти далі і нести свій хрест. Вони також любили свій народ, свою сім'ю... Але на перше місце поставили Бога. Коли і ми поставимо Його на перше місце, Божа любов буде діяти на нас і на наших ближніх.



Якими мають бути пастирі людських душ?

Дата публікації:   2018-05-23
Автор:   ВВП
Найгіршим в духовній боротьбі є дух фарисейства. Він навіть гірший, ніж атеїзм. Тому необхідно, щоб в семінаріях майбутні священики спершу навернулися і на перше місце поставили Ісуса, щоб хотіли служити Богу і проповідувати Його Євангеліє. Але щоб могли його проповідувати, недостатньо сидіти за круглим столом і філософствувати про Боже слово. Навпаки – ним треба жити, його реалізувати. Мусять мати досвід з живим Христом, тільки так приймуть Святого Духа, Духа правди.



Не зосереджуватись на проблемі, але перебувати з Богом

Дата публікації:   2018-05-21
Автор:   ВВП
В молитві ми не повинні розвивати якісь плани, вирішувати проблеми, ситуації, які виникають, але треба коротко віддати їх Богу і залишатися тільки в убогості духа, в єдності з Христом: «Ти, Ісусе, і я. Господи, з Тобою я розп'ятий для цього, для цього і для цього... Як це вирішиться? Це в Твоїх руках!» Який сенс мріяти про якісь імовірні варіанти? І так того не зміню. Але можу просити: «Господи, дай добру думку особі, яка може в цьому щось вирішити. Отож, тепер на молитві в цей момент я не вирішую свою проблему, не вирішую, що і як могло б бути. Тепер цим не займаюся. Господи, Ти маєш тисячі способів як це зробити».



Через випробування отримаємо багато ласк

Дата публікації:   2018-05-18
Автор:   ВВП
Диявол діє і на нас, і то через думки і почуття, наприклад незрозумілим пригніченням, страхом через наслідування Ісуса, різним тиском на психіку, напруженням і т.д. Бог до певної міри допускає, щоб дух брехні зводив і обманював нас, щоб ми усвідомили, що все ще перебуваємо в темряві і потребуємо через покаяння входити до Божого світла – до світла Ісусового хреста.



Ми повинні бути охочими постійно змінюватися, але заради Христа і з Христом

Дата публікації:   2018-05-15
Автор:   ВВП
Святість полягає в дрібницях. Звичайно, спочатку людина повинна пройти певним початковим процесом. Мусить бути охоча стати до правди, розірвати зв’язок з оманливими, грішними думками, а також враховувати природній порядок. Основна умова – з найбільшою щирістю бути готовим послухати Христові принципи. Те, що результат здається таким, начебто не існувало абсолютно ніякого духовного росту і людина здається собі ще гіршою, ніж спочатку – це інша справа! Тобто весь шлях метаної – зміни мислення – це ціложиттєвий процес, який базується на правдивості і бажанні постійно змінюватися, але заради Христа і з Христом.