Українська > Публікації УПГКЦ

Роздуми над Словом Життя 2 Кор. 5,14-15

Дата публікації:   2017-03-25
Автор:   ВВП
У час Великого посту ми будемо повторювати це слово з 14-15 вірша: «Бо любов до Христа спонукає в нас цю думку: Коли один умер за всіх, то всі вмерли». Тут говориться про Таїнство Христової смерті, пов’язаної з нашим хрещенням і з нашою вірою в це Таїнство. Поки що ми фізично живемо. Коли Ісус, Єдинородний Син Божий, з любові до нас став людиною і помер за нас, то і ми в Його смерті померли для зла і гріха. Але бачимо, що гріх і далі діє в нашому житті. Однак забуваємо, що він не діє в Христовій смерті, є переможений. Якщо в конкретний момент через віру і відданість з'єднаюся з Христом і Його смертю, сила гріха не діє, є мертвою.



Роздуми над Словом Життя 2 Кор. 4,16-17

Дата публікації:   2017-03-11
Автор:   ВВП
Святий апостол Павло показує коринтянам і нам на прикладі самих апостолів, що якщо любимо Господа Ісуса і намагаємося з усіх сил Йому служити, то треба рахуватися і з хрестом фізичного виснаження. Духовна боротьба і пов'язані з нею молитовні чування, піст і невтомна праця вичерпують наше тіло і душу. Але наш дух обновляється, як сила орла. Внутрішня людина, знову зроджена зі Святого Духа, сповнена внутрішньої Божої сили, дитячої радості і любові до Бога та людей. Наш дух «радіє в Бозі, Спасі моїм», і наче б проти природних законів пізнаємо, що чим ми старші, тим живіші у служінні Богу і повні Божої сили. Якщо це не так, ми повинні каятися, що з нами щось негаразд і що ми витрачаємо своє життя без користі. Ми не боїмося навіть смерті, бо знаємо, що Бог воскресить нас з мертвих і дасть нам нове, перемінене тіло і вічну славу в небі. Внутрішнє відношення і любов до Христа спонукає до того, що ми прагнемо аж до повного вичерпання служити Богу і допомагати Йому спасати душі.



Роздуми над Словом Життя 2 Кор. 4,10-11

Дата публікації:   2017-02-25
Автор:   ВВП
Що означає бути відданим до Христової смерті? Приклад: Якщо в певній ситуації ти повинен засвідчити про Христа і знаєш, що є Божа воля,  щоб ти це виконав, то мусиш внутрішньо вже наперед рахуватися з тим, що будеш висміяний чи переслідуваний. А це наче духовне убивання заради Христа. Аналогічна ситуація, коли вирішиш чинити згідно голосу сумління, але це для тебе невигідно. Легше було б обманути чи зрадити. А ти все ж цього не зробиш, але знаючи, що Бог тебе бачить, хочеш в даній ситуації виконати заповідь Христа і задля Нього принести цю жертву. Це подолання страху і рішення прийняти терпіння для тебе є наче з’єднанням з Христовою смертю на хресті. Коли навіть в дрібниці обереш Бога і тобі це коштує жертви, то це те, про що говорить апостол Павло, коли каже: нас віддають до Христової смерті.



Роздуми над Словом Життя 1 Кор. 15,45

Дата публікації:   2017-02-11
Автор:   ВВП
Перша людина була душею живою, але через гріх втратила це життя, яке отримала від Бога. Але останній Адам, тобто Христос, є дух животворний. Мертва душа не може досягти Небесного Царства, доки її не оживить Ісусів Дух. Він Сам це сказав: «Хто не народиться з води і Духа, не може увійти в Царство Боже». Отож через віру в Христа і через хрещення ми народжуємося для Божого Царства. В цей момент Ісус оживляє нас Своїм Духом. Звичайно, наше завдання – зберегти це життя і в момент своєї фізичної смерті і так увійти до Небесного Царства.



Роздуми над Словом Життя І Кор. 14,3-4

Дата публікації:   2017-01-28
Автор:   ВВП
На початку 14 глави сказано, що ми повинні змагати до любові, але гаряче бажати духовних дарів, особливо ж дару пророцтва. Апостол Павло порівнює дар пророцтва з даром молитви незнаними мовами. Він пояснює, що коли хтось молиться незнаною мовою, інша людина не має з цього користі, бо цю молитву з глибин душі промовляє Дух Божий до Бога Отця, і ніхто цього не розуміє. З цього має користь той, хто молиться, але не спільнота. Дар пророцтва має служити для підбадьорення на дорозі за Ісусом і у вірності Йому. З даром пророцтва також пов’язане і картання, яке для того, кого картають, є дуже болючим, але дуже корисним, якщо він приймає картання з відданістю Богу. Крім того, картання, яке приймаємо з вірою, веде нас до правдивої покори, самокритики і життєвої мудрості, якою згодом можемо з великою користю служити іншим.



Роздуми над Словом Життя І Кор. 10,20-21

Дата публікації:   2017-01-15
Автор:   ВВП
Слово «ні» відноситься до попереднього вірша, де поставлено питання: «Чи ідол є чимось?». Тобто якийсь дерев'яний ідол сам по собі нічого не означає і лише символізує демона.Що стосується приношення жертв цим дерев'яним, залізним чи зробленим з іншого матеріалу ідолам, то здійснюється, що їжа або будь-що, принесене їм в жертву, ні в якому разі не приноситься в жертву Богу, але демонам. Слово Боже підтверджує, що коли погани щось жертвують, то жертвують бісам, не Богові. Справжнє християнство, що базується на правдивому відношенні до Христа – коли ми довіряємо Йому і приносимо для Нього жертви, – не може бути поєднане з практикуванням різних окультних практик і забобонів, які є фальшивою вірою і відводять нас від Христа та від спасіння.



Роздуми над Словом Життя І Кор. 6,19-20

Дата публікації:   2016-12-31
Автор:   ВВП
В сьогоднішній пересексуалізованій добі, коли дух світу настільки отруїв довкілля, що навіть чистий розум та уява маленьких дітей систематично забруднюються і їх прямо змушують ставати рабами нечистоти. Говорити про чистоту – про цю ангельську чесноту – виглядає утопією. Боже слово говорить про три правди: 1) наше тіло є храмом Святого Духа, 2) Дух Божий живе в нас, 3) ми не належимо собі. До цього додає, що за нас був заплачений викуп. Ним є Христова смерть на хресті! Тому своїм тілом ми повинні прославляти Бога. Усвідоммо, що ми є живим храмом Божим, що в нас перебуває Дух Божий і що ми були відкуплені найвищою ціною. Не золотом, не сріблом, але кров’ю нашого Господа Ісуса Христа.



Роздуми над Словом Життя І Кор. 6,9-10

Дата публікації:   2016-12-17
Автор:   ВВП
Боже слово наголошує: «Не обманюйте себе!». Людина радо обмаює себе, не хоче назвати гріх гріхом, ні проти нього боротися, ні від нього відділитися. Суть правдивого покаяння полягає в тому, що людина вирішить радикально протиставитись певній залежності, навіть якщо це таємна залежність і якщо має досвід, що своїми силами не може з неї звільнитися. Але коли витривало бореться і просить Бога про допомогу, Бог врятує її або відразу (наприклад, від алкоголізму), або ще деякий час залишить її боротися з цим гріхом, даючи їй досвід боротьби. Але така людина вже не є алкоголіком, перелюбником і т.д., бо не хоче з цим гріхом внутрішньо ототожнитися. Вона ним переможена лише в даний момент, але далі бореться і не здається. Власне ототожнення з гріхом робить людину алкоголіком, перелюбником, злодієм, ідолопоклонником і т.д.



Роздуми над Словом Життя Ді. 26,18

Дата публікації:   2016-12-03
Автор:   ВВП
Це слово Ісус сказав, коли з'явився апостолу Павлу перед його наверненням на дорозі до Дамаску. Павло їхав туди як найбільший ворог християн – щоб схопити їх, зв’язати і привести до Єрусалиму. Опівдні на дорозі йому з’явився Ісус в яскравому світлі. Павло впав з коня, осліп, і в Дамаск його вже мусіли вести. Під час появи Ісус сказав йому ці слова: «Посилаю тебе відкрити очі євреям і поганам, щоб вони навернулись від темряви до світла і від влади сатани до Бога...». Ісус дав апостолам завдання відкривати людям очі, свідчачи про Нього в Божій силі, щоб навернути їх від темряви до світла. Отож євреї і погани перебували в темряві і конче мусіли навернутися. Вони були під владою сатани і мусіли навернутися до Бога. Мусіли прийняти Христа і вірою в Нього отримати прощення гріхів та спадщину між освяченими. Це завдання має кожен з нас. І ми маємо свідчити про Ісуса, наприклад віч-на-віч якійсь людині, яка хоче чути правду і щиро її шукає. Маємо говорити про те, що Ісус зробив для нас.



Роздуми над Словом Життя Ді. 4,11-12

Дата публікації:   2016-11-19
Автор:   ВВП
Нема ні в кому іншому спасіння! Тільки в Ісусі є спасіння! Немає жодних інших доріг чи можливостей спасіння, крім Ісуса Христа. Немає іншого Імені, в якому ми могли б спастися. Це слово діє і буде діяти навіки. І навіть якщо б весь світ був переконаний у протилежному, не матиме рації! Це слово дійсне і для тебе. Немає іншого Імені, в якому маєш вічне життя. Немає іншої дороги, на якій можеш бути спасенний. Немає жодних інших можливостей чи варіантів спасіння.



Роздуми над Словом Життя Ді. 2,41-42

Дата публікації:   2016-11-06
Автор:   ВВП
«Ті ж, що прийняли його слово, охристились, і того дня до них пристало яких три тисячі душ. Вони постійно перебували в апостольській науці та спільності (койнонія), на ламанні хліба (євхаристія) й молитвах». Це був плід Зіслання Святого Духа і проповіді Петра; тоді зродилася і зростала Церква – жива спільнота. Ми намагаємося сьомого дня, в неділю, коли згадуємо Христове воскресіння і Зіслання Святого Духа, знайти собі час на молитву, на Божественну Літургію і на братню спільноту. Тут ми можемо знову приймати вчення апостолів через Боже слово і підбадьорюватися прикладом святих та мучеників, а також взаємним свідоцтвом віри.



Роздуми над Словом Життя Ді. 2,38-39

Дата публікації:   2016-10-23
Автор:   ВВП
Петро у своїй проповіді говорив про Ісуса, про Його смерть і воскресіння. На кінець він сказав: «Нехай, отже, ввесь дім Ізраїля твердо знає, що Бог зробив Господом і Христом оцього Ісуса, якого ви розіп'яли!», – це були зранюючі слова. На ті слова звинувачення – ви Його розіп'яли – вони могли образитися, адже прийшли в Єрусалим аж на П'ятидесятницю, багато з них на свято Пасхи там навіть не були. Вони не могли вплинути на жидівський синедріон на чолі з Анною і Каяфою, який зловжив римську політичну владу, представлену Пилатом, і змусив його вчинити судовий злочин – вбивство невинного Христа. Але вони не образились, ані не стискали кулаки і не кричали фанатично, як ненависний натовп кілька тижнів тому в день Пасхи. Вони були свідомі своєї співвини з народом – всенародного злочину, який скоїли проти Бога – і з покаянням запитали: «Що нам робити?». Чи і я ставлю собі це питання? Що я повинен робити, щоб бути спасенним – я, мій дім і мій народ? Тоді Петро відповів їм, що вони повинні каятися та охреститися на відпущення гріхів, і як дар отримають Святого Духа.



Слово Патріарха Іллі на свято Покрову Пресвятої Богородиці

Дата публікації:   2016-10-14
Автор:   ВВП
На свято Покрову Пресвятої Богородиці читаємо Євангеліє про те, як Ісус прийшов до Марти і Марії. Марта скаржилася Ісусові, що Марія залишила її саму служити і, сівши біля ніг Ісуса, слухала Його. Ісус відповів їй: «Марто, Марто, ти побиваєшся і клопочешся про багато, тільки одного ж потрібно. Марія  вибрала кращу частку, що не відніметься від неї» (Лк. 10,41-42). «Тільки одного потрібно». Те єдине і необхідне – це мати живого Ісуса, мати спасіння і вічне життя в Ньому, мати живе з’єднання з Ним, бо Він є Дорога, Правда і Життя. Він є істинний Бог, єдиний Спаситель. У Ньому є життя вічне. Хто має Сина Божого, той має вічне життя; хто не має Сина Божого, не має вічного життя. Лише одного потрібно – МАТИ ІСУСА! Все інше – це марнота і обман.  Пресвята Богородиця є для нас прикладом. Все її життя було зосереджене на Ісусі – вона мала до Нього дуже близьке відношення, мала з Ним повну духовну єдність.



Роздуми над Словом Життя Ді. 1,5.8

Дата публікації:   2016-10-08
Автор:   ВВП
Ця доба вимагає надзвичайного героїзму. Ми не можемо і не маємо права творити єдність з тими, які мають єдність з єресями, і навіть якщо б це були, наприклад, і члени нашої власної родини. Ми повинні терпеливо зносити це розділення, молитися за них, але з фальшивої покори не можемо пристосуватися духу єресі, який тримає їх в обмані. Це не була б любов, але зрада. Прикладом для нас є апостоли, пророки і мільйони мучеників, які за Христа зносили не тільки приниження, але пожертвували і своїм життям.



Роздуми над Словом Життя Mт. 8,2-3

Дата публікації:   2016-09-24
Автор:   ВВП
Прокажений був відділений від спільноти здорових і мусів перебувати у відлюдному місці, щоб не заразити інших. Такий нещасний наблизився до Ісуса, впав перед Ним на землю і з великою вірою, а водночас довір’ям, вигукнув: «Господи, якщо хочеш, можеш мене очистити!». До цього життєвого шансу зустрічі з Ісусом він вклав усе! А яка твоя зустріч з Ісусом на молитві? Чи йдеться про звичний формалізм, або чи ти з вірою і покорою змагаєшся за живий контакт з Ним? Кожен з нас несе в собі інфекцію первородного гріха, яка прогресує через явні і приховані гріхи, такі як нечистота, пожадливість, гордість, заздрість чи захланність маєтку і кар'єри... Якщо людина духовно сліпа, то не усвідомлює цієї хвороби заразного гріха в собі. Ображається, коли хтось їй на неї вкаже і цим докаже, що її має. Проказа – це хвороба тіла, а гріх – це проказа душі.




 |<     <<    1    2    3    4     >>      >|