Українська > Публікації УПГКЦ

Роздуми над Словом Життя Mт. 6,6

Дата публікації:   2016-02-27
Автор:   ВВП
Ісус дає конкретні вказівки до молитви. Найперше Він радить: «увійди у свою комірчину». Є дві комірчини: фізична і духовна. Духовною комірчиною є наше нутро. Ми закриваємо за собою двері наших чуттів, які ще залишаються в щоденних пережиттях, і тоді можемо сконцентруватися – по суті, зосередитися на усвідомлення Божої присутності. Бог є тут, я відкриваю Йому, а водночас в моїй внутріш-ній комірчині – в тайні, як каже Ісус, – Отець вислуховує. Тому треба молитися саме тут, щоб нав’язати контакт з Богом. Першим кроком молитви є акт покаяння – признати перед Богом свої помилки і гріхи, свавілля, пусті слова, злі думки і т.д. Крім особистої молитви, є і спільна молитва, але Ісус тут про неї не говорить. Ти повинен увійти до своєї, а не чужої комірчини. І в своєму помешканні треба мати місце, де можна молитися!



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,3

Дата публікації:   2016-02-13
Автор:   ВВП
Це слово Господь Ісус дає нам не для дискусії, а для реалізації. Воно має свій глибокий сенс і пов'язане з подвійною жертвою: по-перше, людина зрікається якоїсь своєї власності на користь інших, а по-друге, якщо це робить приховано, то ще й жертвує і людське визнання та похвалу. Ісус пояснює, що це відбувається тому, «щоб твоя милостиня була таємна, і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно» – не тільки людську нагороду, але Божу – вічну. Тут здійснюється: втрачаємо, щоб отримати. Втрачаємо матеріальне, щоб здобути нематеріальне. Жертвуємо дочасне, щоб отримати вічне. Пам'ятай: твій Отець знає, що є таємне, а Ісус тобі нагадує: «Він віддасть!».



Роздуми над Словом Життя Mт. 5,43-44

Дата публікації:   2016-01-31
Автор:   ВВП
Ісус пояснює, чому ми повинні любити своїх ворогів і молитися за тих, хто переслідує нас.Прикладом любові до ворогів були святі і мученики, а передусім сам Господь Ісус. Любов має бути пов'язана з правдою, а не з глупотою. Він зумів любити фарисеїв так, що назвав їх побіленими гробами і гадючим поріддям. Реакція на це була така, що Його назвали одержимим, безумним і  хотіли Його вбити. Запитай себе: Хто є моїм ворогом? Молися за нього і проси  у Господа світла, як його любити. Який крок зробити – похвалити його? Вибачитися? Зробити йому якесь добро? Основна мотивація – що Бог його любить, що Ісус і за нього пролив свою Кров, що не хоче, щоб він був навіки засуджений.



Роздуми над Словом Життя Mт. 5,38-39

Дата публікації:   2016-01-17
Автор:   ВВП
Заповідь «око за око, зуб за зуб» нам здається жорстокою, але тут йшлося про запровадження хоча б базової справедливості і про зупинення ланцюгової помсти, адже людина за одне око виколе обидва, а за один зуб виб’є всі зуби. Але Ісус каже, що ми повинні прощати і відповідати на зло добром, а на ненависть – прощенням. Для того, щоб реалізувати цей принцип, який виступає проти природної реакції – реагувати на зло ненавистю і помстою, необхідно, щоб в нас закоренилось Боже слово про прощення, бо зло вміє обманути і тоді зірветься лавина, яку вже важко зупинити. Крім того, через прощення тому, хто робить зло, дається благодать і він може зупинитися.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,33-34

Дата публікації:   2016-01-02
Автор:   ВВП
Ісус нагадує, що в Старому Завіті щодо клятви було дано наказ:  Не клянись неправдиво. Але Він сам каже: Не клянись зовсім. Наша мова має бути «так-так», «ні-ні». Це, звичайно, відноситься до щирих християн. Що стосується принципу не розголошення тайни ворогам, і в цьому контексті питання правди і брехні, то це зовсім інша ділянка. Ворог не має права випитувати в мене таємні речі. Коли я їх видам, то зашкоджу собі і багатьом іншим людям. В цьому випадку посилатися на те, що християнин завжди має говорити «так-так», «ні-ні», – це грубе зловживання слів Христа. В надзвичайній ситуації діє засада, що я не смію сказати таємницю ворогу. 



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,32

Дата публікації:   2015-12-19
Автор:   ВВП
Ісус встановив Тайну подружжя і підкреслює, що подружжя складається з одного чоловіка і однієї жінки. У подружжі, як в Таїнстві, має дозріти духовна єдність, щоб обидва подруги творили справжню єдність в Христі. Це не тільки єдність тіла, але там повинна бути і душевна єдність. Її досягнення пов'язане з ціложиттєвим взаємним очищенням і упокоренням.  Проявом любові є несення тягарів один одного. Що стосується сучасного деморалізованого суспільства і культу нечистоти та збочення, який впливає не тільки на молодих людей, але вже й на дітей, то настала ситуація, яка здається майже невирішальною. Її можна вирішити тільки з погляду живої віри і радикального підпорядкування себе здоровим принципам Євангелія, з допомогою особистої боротьби за чистоту мислення, Божої благодаті і живої спільноти християн, які борються за моральні цінності. Без молитви, без живої віри і без духовної боротьби сьогодні навіть наверненим християнам важко залишитися вірними один одному.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,29

Дата публікації:   2015-12-05
Автор:   ВВП
В цьому слові Ісус говорить про спокуси і про те, як з ними боротися. Головним полем бою є наше мислення. Диявол через спокуси атакує мислення більше, ніж будь-що інше. Ця боротьба є нещадною, і поки ми живемо на цій землі, безперервно триває. Перед Богом ми відповідаємо за те, щоб кожну думку, яка пробігає нашим мисленням, зупиняти і старанно перевіряти, чи вона послушна Христові. Ворог використовує також людське тіло, щоб схилити людину на свою сторону і отримати її згоду. Тому в кожному моменті свого спокушання ворог розвиває певну думку, наприклад, викликає заздрість, ненависть, непрощення. Ісус навчає, що в духовній боротьбі з ворогом ми не сміємо вести діалог зі спокусами, але радикально виступити проти спокуси – вирвати і викинути її з нашого думання. Цей принцип є особливо необхідний в боротьбі з нечистими спокусами.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,27-28

Дата публікації:   2015-11-21
Автор:   ВВП
В цьому слові, виголошеному в Нагірній проповіді, Ісус вказує на корінь перелюбу, який полягає в тому, що людина може ним грішити не лише фізично, але також і в своєму серці, коли з’єднається з пожадливою думкою. В цьому випадку інструментом гріха є нечистий погляд, а місцем є людське серце – пожадливе, нечисте думання. Тому потрібно боротися за чистоту мислення і чистоту серця: уникати нагоди до гріха – нечистих поглядів, думок і відчуттів, які можуть спричинити гріх. Бог дав нам також Нове Серце, яким є Пречиста Діва Марія. Її серце є чисте, покірне та святе і Вона дасть тобі силу перемогти всі спокуси лукавого.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,21-22

Дата публікації:   2015-11-07
Автор:   ВВП
Роздуми: В чому корінь ненависті? а) коли людина повірить брехні, що ближній хоче їй зла або робить їй зло;б) коли хтось дійсно зробив якесь зло, когось скривдив, обікрав, обманув, зрадив;в) з власного егоїзму – конкурентність, заздрість, ревнощі, пожадання майна ближнього...Пам’ятай: Єдина правильна ненависть – це ненависть до гріха (до брехні). А хто її має, той любить правду і ближнього.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,20

Дата публікації:   2015-10-24
Автор:   ВВП
Ісус говорить про подвійну праведність. Про праведність книжників і фарисеїв, і про праведність з віри. Якщо не матимемо цієї праведності з віри, то не увійдемо в  Царство Небесне. Жодна людина не буде спасенна через дотримування закону Мойсея. Спасіння є тільки через віру в Ісуса Христа.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,11-12

Дата публікації:   2015-10-10
Автор:   ВВП
Нехай ці слова для кожного з нас будуть потіхою, підбадьоренням і справжньою радістю, що можемо терпіти за Христа. Це наш найбільший привілей тут, на землі. Тоді після смерті кожного Ісусового учня чекає щедра нагорода в небі! Там є наш дім, там є наше місце, яке для нас приготував Ісус. Вгору серця!



Роздуми над Словом Життя Ів. 21,17

Дата публікації:   2015-09-26
Автор:   ВВП
Ісус запитує Петра: «Агапас Ме?» – «Чи любиш Мене тією Божою, жертвенною любов’ю?»  Петро відповідає: «Фільо Те» – «Я люблю тебе тією людською любов’ю». Ісус тричі запитує Петра, а Петро втретє вже з болем і сльозами в очах відповідає те саме: «Господи, інакше я не вмію. Я люблю Тебе тією людською любов’ю (філія)». Ісус приймає це щире визнання і одразу ж говорить про його мученицьку смерть, коли ця людська любов (філія) з Божої ласки вже буде перетворена і завершена в «агапе» – Божій любові.



Роздуми над Словом Життя Ів. 19,28-29

Дата публікації:   2015-09-12
Автор:   ВВП
Ісус має фізичну спрагу, причиною якої є втрата крові під час бичування і розп'яття. Але має і духовну спрагу. Прагне звершити діло відкуплення і любові: «Бо так полюбив Бог світ (тебе), що віддав Сина Свого Єдинородного...». Ісус інтенсивно прагне звершити діло спасіння. Але і в тобі Він прагне – прагне твоєї любові, того, щоб ти був духовно перемінений, щоб був з Ним в духовній єдності. Це дорога наслідування і дорога хреста. Йдеться про щоденне відречення в малих речах.  



Роздуми над Словом Життя Ів. 19,26-27

Дата публікації:   2015-09-11
Автор:   ВВП
Де Ісус промовив ці слова і коли? Промовив на хресті, в останню годину свого життя. До кого їх сказав? До свого учня, який стояв під хрестом і якого Ісус любив (Божою любов’ю-агапе). Учень також любив Ісуса, тому подолав страх зі смерті і стояв під хрестом. Він прийняв Ісусову Матір. Він є для нас прикладом. Ми повинні бути Ісусовими учнями і прийняти Ісусову Матір. Куди Її маємо прийняти? До свого найвласнішого, в себе, в своє нутро (по-грец. eis ta idia; по-лат. in sua).



Роздуми над Словом Життя Ів. 17,26

Дата публікації:   2015-08-15
Автор:   ВВП
Ісус каже, що саме учням – а не комусь іншому – Він дав пізнати таїнство Божого Імені – Імені Отця, яке також є Ім'ям Ісуса. Отець любить Сина споконвіку. Він дав Йому і Своє Ім'я, а Ісус це Ім’я відкриває тим, які належать Йому. Це ім'я – Єгошуа (Господь є Спасіння), Ісус.