Українська > Публікації УПГКЦ

Слово Патріарха Іллі на третю неділю Великого посту – на Хрестопоклінну неділю

Дата публікації:   2015-03-15
Автор:   ВВП
Сьогодні, в половині Великого посту, наш погляд звернений на Святий Хрест. Хрест Ісуса виражає Його послух Отцю і зречення своєї волі. Він прийняв несприйняття і відкинення людьми, несправедливе засудження, муки, погорду і смерть. Це все Він добровільно прийняв з любові, щоб спасти наші безсмертні душі. Це суть земного життя Ісуса. Якщо ми хочемо бути правдивими християнами, це повинно стати і нашим стилем життя: вміти зрікатися своєї волі, свого «я» і підкоритися Божій волі. З охотою приймати все, що Бог допустить, без нарікання приймати терпіння, прощати ворогам і бути готовими до переслідування за правду аж на смерть.



Як потрібний послух віри!

Дата публікації:   2015-02-10
Автор:   ВВП
Іноді нам здається, що Боже рішення є нерозумне. Може виглядати нерозумно, але якщо воно Боже, то через нього діє Бог. Господи, дай нам чуйність! І від тих моментів, від тих дрібних моментів, коли через послух віри отримує простір Божий Дух, залежить перемога. 



Роздуми над Словом Життя Ів. 15,16

Дата публікації:   2015-01-31
Автор:   ВВП
Для українців і християн Росії тепер є Божою волею випросити обом народам духа покаяння, а водночас духовне воскресіння! Тому Бог дає нам особливу молитву згідно Мк. 11,23 і згідно пророка Єзекиїла 37 за духовне воскресіння народу і Церкви. Бог дав нам цю зброю. Борімося! З нами Бог! Не здаваймося! Бог має останнє слово. Це вказано нам і у книзі Одкровення, в останніх розділах (17-22). Отець каже тобі: «Не бійся, мій слуго,... якого Я вибрав». «Я тебе створив, ти не будеш забутий у Мене». «Чи ж жінка забуде своє немовля? Та коли б вона забула, Я не забуду тебе. Ось, я записав  тебе на своїх (проколених) долонях».



Таємниця дару нової природи

Дата публікації:   2015-01-29
Автор:   ВВП
З’єднання з Пресвятою Трійцею, ця єдність, відбувається через нову природу, тобто  нове серце, яким є Богородиця, наша Мати. Це Таїнство, яким способом в нас є Єва і отрута гріха. І також є таїнством, як через Марію, яка повна благодаті, в нас перебуває Христос, Святий Дух і Небесний Отець. Це таїнство не осягнемо ніякими спекуляціями. До цього таїнства нас мусить ввести тільки  Бог. Але ми його з вірою приймаємо, а Бог нас до нього буде поступово вводити. Повністю його зрозуміємо,  аж коли переступимо поріг вічності.



Найважча боротьба – це боротьба з самим собою

Дата публікації:   2015-01-27
Автор:   ВВП
З нашою порушеною природою – зі «старою людиною» в нас, завжди є так, що навіть якщо хочемо добро, все одно грішимо. А тому ми повинні постійно каятися. Зрештою, треба мати відвагу робити помилки, інакше зі страху за фальшиву досконалість ми не робили б нічого. Покора – це вміння повчитися.



Господи, Ти це бачиш!

Дата публікації:   2015-01-27
Автор:   ВВП
Коли треба працювати, коли щось будується і треба бігати за покупками, а того немає, і того немає..., тоді людина зітхне: «Господи, я б краще молився...» Час летить, людина крутиться, ходить по базарі, голова з цього болить, всюди шум... Але ми повинні принаймні цей біль віддавати Господу. Усвідомлювати, що навіть якщо нема можливості молитися, я маю давати Богу конкретну ситуацію, бути в Божій присутності, рахуватися з Ним і з’єднуватися з Ним в цьому безсиллі: «Навіть якщо буду тут лише ходити і крутитися, і мене це буде мучити, даю Тобі це своє безсилля. Ти на кінець це вирішиш так, як завжди вирішував все інше!»



Духовна боротьба і послух віри

Дата публікації:   2015-01-24
Автор:   ВВП
А саме на шляху віри Бог шукає собі людей, через яких може діяти. На скільки ви навчилися слухати Бога, настільки Він може через вас робити великі діла – лише настільки, наскільки ви слухняні. Якщо ви захочете робити Боже діло власними силами – власними відчуттями і власною логікою, якщо візьмете все в свої руки, диявол вас обмане і ви програєте. Бог рахується з кожним з нас і хоче, щоб ми вчилися і мали досвіди. Тому через нас на стільки може діяти Божа всемогутність, на скільки ми навчимося в дрібницях довіряти Богу і рахуватися з Ним.



Іване, що нам робити?

Дата публікації:   2015-01-20
Автор:   ВВП
Це питання ставили Івану Хрестителю натовпи людей. Це питання поставив Господу і апостол Павло, коли Бог скинув його з коня на дорозі до Дамаску, коли він їхав вбивати християн. Він осліп, але перед тим бачив яскраве світло, а в ньому Ісуса. Павло запитав Його: «Що мені робити?». Господь сказав йому: «Йди в Дамаск і там скажуть, що маєш робити». У Дамаску фарисеєві Савлові Бог через звичайного чоловіка сказав, що має робити. Він повинен був чинити покаяння і охреститися. Через покаяння він відкрився Божому Духу і за кілька хвилин з Христового ворога він став найбільшим апостолом. Це зробила Божа благодать через покаяння і через те, що він щиро з усього серця запитав: Що мені робити?



Що означає слово благодать?

Дата публікації:   2015-01-15
Автор:   ВВП
Благодать – це дар. Нагорода дається за щось. Благодать – це щось, на що не можу претендувати, щось, що дане мені з любові. А Бог дає мені вічне життя з любові. Щось інше, коли з кимсь домовлюся, що зроблю якусь роботу, і він мені за це заплатить – це справедливо. Але що стосується нашого спасіння, то тут є інша ситуація. Ми згрішили, і згідно справедливості мали б іти до пекла. Отож, що тепер? Самі себе викупити не можемо. І в цьому вся проблема. Тому Бог став людиною, прийняв на себе людську природу, помер за мене на хресті і так заплатив за мій гріх.



Різдвяне «ТАК» Божій волі

Дата публікації:   2015-01-11
Автор:   ВВП
Раптом в мале містечко Назарет приїжджає царський посол. Він сурмить, витягає царський указ і читає: «Згідно розпорядження кесаря Августа в цілій імперії оголошено перепис населення. Кожен повинен йти в місто, з якого походить». Уявімо собі, що Пресвята Богородиця за кілька днів має народити дитину, а тут раптом треба йти сто кілометрів з Назарету до Вифлеєму гірською дорогою. Не кожен кілометр, але кожен метр був терпінням. Що вони могли взяти з собою? Кілька пелен, якусь овечу кожушину для Ісусика, який мав народитися, якийсь одяг, принаймні найнеобхіднішу їжу в дорогу. Як важко, мабуть, було в цій ситуації подорожувати... А як на цю ситуацію реагував св. Йосиф і Пресвята Богородиця? Вони усвідомлювали терпіння, пов'язані з подорожжю, але Пресвята Богородиця завжди вміла у вірі сказати «ТАК». Святий Йосиф також цього навчився: «Хай буде воля Твоя. Якщо ми повинні йти, то підемо!» Коли людина прийме хрест і Божу волю, а замість бунту і постійного: «Чому це так? Чому саме?», почне дякувати Богові, то Бог відкриє їй очі. Очевидно, коли св. Йосиф зумів сказати: «Хай буде воля Твоя! Я довіряю Тобі, Боже, Ти подбаєш!», то одразу ж Бог йому нагадав: Спаситель має народитися у Вифлеємі. Св. Йосиф в цей момент міг з острахом вигукнути: «Боже, яке це предивне рішення!...»



Духовна мобілізація жінок в Україні і в Росії

Дата публікації:   2015-01-03
Автор:   ВВП
Бог звертається до вас, щоб ви в духовній боротьбі змобілізувалися для порятунку свого народу від морального, духовного і фізичного автогеноциду. Що повинні робити ви, дорогі жінки і матері, для порятунку народу? Покаяння!  1) Обмежте телевізор або повністю його виключіть на весь цей рік. Заощаджений час присвячуйте молитві і читанню Життя святих і Євангелія. 2) Дайте Богу обіцянку на один рік, що будете мінімально одну годину в день присвячувати молитві.  3) Крім того, всі борці, особливо ви, вдови і пенсіонерки, щодня моліться спільну годину з 20 до 21 години.  4) Пенсіонерки і вдови хай створять особливу групу, і хай служать Богу молитвою і постом день і ніч, як пророчиця Анна (Лк.2,37).  5) Відповідно до першої Божої Заповіді Декалогу (Втор.5,6-10) треба радикально відділитися від впливу ворожок, гороскопів і їх знаків, від екстрасенсів і від рок-музики, яка має свої корені в сатанинському вуду, які відкривають людину на окультизм, наркотики, сексуальні збочення, цинізм.  Дорогі жінки і матері, не чекайте, розпочніть духовну боротьбу.



Праведник житиме з віри

Дата публікації:   2015-01-01
Автор:   ВВП
Ми маємо щоденний досвід, що найгірше є з нашою духовною сліпотою, практичною невірою. Людина може навчитися говорити навіть побожно, психологічно і духовно, так, що це виглядає, наче якась велика містика, але в цьому святість не полягає. Слово Боже говорить: «Праведник житиме з віри». Про св. Йосифа сказано, що він був праведним. Отож, щоб людина була праведною (тобто справедливою), то не достатньо давати Богу тільки те, що Йому належить, а людині – те, що належить людині. Жити з віри, означає рахуватися з тим, що хоч я і маю в дечому абсолютне переконання, найкраще логічне пізнання або чуттєве сприйняття, однак завжди мушу вміти зупинитися і запитати: «А що хоче Бог?»



Використовуймо час!

Дата публікації:   2014-12-30
Автор:   ВВП
Маємо перед собою ще кілька останніх днів до кінця року. Час, що минув, вже ніколи не повернеться. Тому використаймо ще останні хвилини і подякуймо Богу за все, що Він нам цього року дав, а також чинімо покаяння, щоб щирим каяттям ми обновили своє відношення до Бога, щоб зрозуміли, що ми є грішниками і потребуємо Його прощення. На весь новий рік маємо Ісусове слово: «Зречись сам себе, візьме свій хрест і йди за Мною». Це слово завжди актуальне. Що нам принесе наступного року цей шлях за Ісусом? Головне – щоб ми все більше пізнавали Ісуса, Його любили, а це можливо тільки через покаяння, через дорогу правди.



Відкритий лист патріархам Москви, Єрусалиму і Константинополя

Дата публікації:   2014-12-25
Автор:   ВВП
Іменем Божим – в ім'я Триєдиного Бога, Отця, Сина і Святого Духа, вас заприсягаємо, щоб в наступаючому ювілейному році смерті св. Володимира ви відійшли зі свого уряду, а потім чинили правдиве покаяння. Вже кілька разів вас закликали до покаяння, але ви відмовилися каятися і надалі незаконно окупуєте Христовий уряд. Божа анатема лягла на вас за те, що ви мовчали на єресі і синкретизм. Ви самі пропагували синкретизм за зразком антипапи Івана Павла II, який в Асижі відкрив двері духу поганства до Містичного Тіла Христа, яким є правовірна Церква. В цей історичний час ви не виконуєте свій обов'язок пастирів: не тільки залишаєте стікати кров’ю Христове Тіло, але й самі завдаєте йому найбільші смертельні рани (а це в Астані, в Асижі і в Києві).



Ісус сказав до учня: «Ось Мати твоя!» І від тієї хвилини учень прийняв її до свого єства!

Дата публікації:   2014-12-23
Автор:   ВВП
Церква є організмом Містичного Тіла, де Ісус є головою, а ми членами (Еф. 5,30). Марія є матір'ю голови, а також матір'ю тіла. Ніяка мати не народжує голову без тіла або тіло без голови! Ми, християни, забуваємо, що бути християнином означає все більше і більше дозволити Ісусу жити в нашому тілі. Якщо ми прийняли Ісуса у своє життя, увірували в Нього і в Його Євангеліє, то наше завдання – вмирати своєму «я» і все більше і більше жити вірою в Сина Божого, який полюбив нас (Гал. 2,20). Ісусова сила має проявлятися з наших очей, з наших рук, коли ми будемо класти їх на хворих і вони будуть оздоровлятися (Мк. 16,17), а також з наших слів, які вже не будуть нашими, але Ісуса. Світ не хоче Ісуса, якого подають богослови і філософи, світ хоче бачити на нас живого Ісуса! А ми забули, що життя передається і розвивається через матір! Тому Ісус дав нам Її на хресті, щоб Вона перетворювала нас в живого Ісуса! Це не просто набір слів, але життєвий досвід! Прийми з вірою Марію за матір, як Іван, і дуже скоро побачиш результат! Тоді і люди будуть в тобі все більше і більше бачити Ісуса.