Українська > Публікації УПГКЦ

Роздуми над Словом Життя Рим. 7,18-20

Дата публікації:   2019-08-10
Автор:   ВВП
Зло і гріх в нас ‒ це дійсно таємниця, яку не розуміємо повністю розумом, тільки Боже світло може відкрити нам це таїнство беззаконня. Але наше завдання ‒ не копирсатись у гріху, але потрібно остерігатися його! Найважливіше ‒ знати, що з ним маємо робити. В цьому полягає справжня мудрість. Свої гріхи ми повинні віддавати до Божого світла, під хрест. А корінь зла, тобто «стара людина», була розп'ята з Христом, і цю правду треба вірою знову і знову актуалізувати.



Роздуми над Словом Життя Рим. 3,14-19

Дата публікації:   2019-07-27
Автор:   ВВП
У всьому цьому уривку підкреслюється правда, що всі згрішили, весь світ виявився винний перед Богом. У 10-18 віршах описується «стара людина» і її зла діяльність. Але ми знаємо, що Ісус прийшов, щоб взяти на Себе всі гріхи, які виходять з отруйного кореня в нас, який Святе Письмо називає «стара людина».



Роздуми над Словом Життя 1Йо. 3,24

Дата публікації:   2019-07-13
Автор:   ВВП
«Хто Його заповіді зберігає, той і перебуває в Нім, а Він у ньому; і ми знаємо, що Він у нас перебуває, від Духа, що його Він дав нам»



Роздуми над Словом Життя 1Йо. 3,22

Дата публікації:   2019-06-29
Автор:   ВВП
У цьому слові життя наголошується, що ми одержимо те, чого просимо. Умовою для того, щоб наші прохання були вислухані, є зберігати Його заповіді і чинити те, що Йому вгодне.



Роздуми над Словом Життя Гал. 5,13-14

Дата публікації:   2019-06-15
Автор:   ВВП
Я хочу бути спасенний, я хочу мати вічне життя, хочу бути щасливим тут, на землі, і після смерті, а цього бажаю і моєму ближньому. Ісус навіть додає, що ми повинні мати таку любов, яку мав Він: «Любіть один одного, як Я вас полюбив». Ісус пожертвував за нас життям, а тому і ми маємо бути готовими пожертвувати навіть життям за спасіння інших, бо йдеться про вічність, про вічне життя. Це земне життя і так закінчиться смертю, а бути мучеником за Христа, за спасіння душ – це справжній героїзм і надзвичайна ласка. Отож егоїстичний страх потрібно вигнати досконалою любов'ю, тобто з’єднанням з Ісусовою любов'ю, прагненням спасіння душ!



Роздуми над Словом Життя Як. 2,21-22

Дата публікації:   2019-06-01
Автор:   ВВП
Якби ми стверджували, що між апостолом Павлом і апостолом Яковом існують протиріччя, та приписували Якову твердження, що людина спасається через вчинки, а не через віру, то це була б єресь. Людина спасається через віру, але повинна чинити діла віри, інакше втратить спасительну віру. Вона повинна жити вірою. Праведник живе вірою. Своїми власними ділами людина не спасеться, а крім того, вони просякнуті нашим егоїзмом і пошуком марної слави, навіть у побожності, як це бачимо у фарисеїв. Вони напоказ ходили в довгих шатах з широкими рукавами і любили, щоб люди називали їх «учителю». Саме за це докоряє їм Ісус і називає їх побіленими гробами. Врешті вони засудили Ісуса і розп’яли, бо не мали Духа правди, Духа Божого, і їхні вчинки та віра були мертвими.



Роздуми над Словом Життя Гал. 5,17-18

Дата публікації:   2019-05-18
Автор:   ВВП
Якщо ми ведені Духом Божим, то Закон більше не може нас судити, бо Дух Божий не веде нас до гріха. Навпаки, Він дає нам силу до боротьби. А якщо падаємо, Він дає нам силу відразу ж каятися, відразу вставати і далі боротися та не залишатися в розпачі чи в дусі зради своєї душі та Ісуса, який, щоб викупити нас, заплатив за нас Своєю смертю.



Роздуми над Словом Життя І Кор. 11,31-32

Дата публікації:   2019-05-04
Автор:   ВВП
Закон Божий святий. Ми визнаємо це, а все ж порушуємо його. Який вихід? Тільки один - покаяння. А в чому полягає покаяння? В тому, що я зізнаюсь перед собою у гріху. У Першому посланні до Коринтян написано: «Якби ми самі себе осуджували, то нас би не судили». Але з цим судом, з цією правильною самокритикою, ми не можемо залишитися на півдорозі. І Юда судив себе самого, але у відчаї закінчив як самогубець. Справжнє судження самого себе має бути пов'язане з вірою в те, що за мої гріхи заплатив Ісус Христос. Тобто я віддам свої гріхи Йому, під силу Його крові. А тоді здійснюється: «Якщо ми ходимо у світлі, кров Христа очищає нас від кожного гріха».



Роздуми над Словом Життя Рим. 7,16-17

Дата публікації:   2019-04-21
Автор:   ВВП
Апостол Павло показує, що якраз тому, що я не хочу зла, яке роблю, я згоджуюсь із Законом, що він добрий. Далі він вказує на корінь зла в мені, який впливає на мої почуття, розум та волю, і на те, що цим коренем зла є первородний гріх в мені. Тому ми повинні боротися з гріхом і не забувати про слова Христа: «Зречись себе, візьми свій хрест і йди за Мною», «вузька та дорога, що веде до життя» (Мт. 7,14).



Роздуми над Словом Життя Рим. 7,14-15

Дата публікації:   2019-04-06
Автор:   ВВП
Апостол Павло вказує тут на протиріччя, тобто на певну духовну шизофренію, яку спричинює первородних гріх в нас. Божий закон є святий, але кожен з нас перебуває під впливом тілесності і душевності. Як на тіло, так і на душу діє закон гріха. Але наш дух прагне Бога, однак він зв’язаний зіпсованою природою, яка тримає його, як у в'язниці. Кожен може переконатися в тому, що в нас діє закон гріха. Доказом є те, що ми хочемо робити добро, любимо добро, але незважаючи на це, робимо зло, яке ненавидимо і не хочемо. Тут існує закон гріха. Закон гріха триває, доки ми перебуваємо в цьому дочасному житті. Тому ми повинні ходити у вірі. Проте існує не тільки закон гріха, але й закон Духа, а він діє, коли ми в конкретних ситуаціях з’єднуємося з нашим Спасителем Ісусом Христом.



Додаток до попереднього Слова життя Рим. 7,5-6

Дата публікації:   2019-04-06
Автор:   ВВП
Реальність така, що навіть якщо ми навернулися і намагаємось наслідувати Христа, то все ж на нас далі діє сила первородного гріха, який є в нас. Його родовище є глибоко в нашій душі. Ми повинні віддавати його до Христової смерті, паралізувати його через віру. Це означає, що в даний момент цілковито віддамо себе Богу, тобто цілковито зречемося своєї волі, а одночасно вірою з'єднаємося з розп'ятим Христом. Таким чином родовище зла паралізоване і ми не можемо грішити. Але оскільки наше життя триває далі, то за деякий час знову приходить проба. На нас діє світ, диявол і родовище зла, тобто наша зіпсута природа. Вона хоче знову обманути нас, щоб ми повірили брехні, втратили з’єднання з Ісусом і почали робити добро у власній силі, без Бога.



Роздуми над Словом Життя Рим. 7,5-6

Дата публікації:   2019-03-23
Автор:   ВВП
Якщо людина відкидає Господа Ісуса як Спасителя і Того, хто звільняє з-під влади гріха, то в людині діють пристрасті, які Закон не перемагає, а, навпаки, розбуджує. Так що Закон є неефективний у боротьбі з пристрастями. Він правдиво називає зло злом і брехню брехнею, а також вказує на покарання, але не дає сили. Пристрасті, які породжує гріх в нас, приносять плоди смерті.  



Роздуми над Словом Життя Рим. 7,4

Дата публікації:   2019-03-09
Автор:   ВВП
У попередніх 1-3 віршах є порівняння про жінку і двох чоловіків. Перший представляє Божий закон, який є справедливий і досконалий. Другий чоловік представляє Христа. Якщо жінка поєднана з першим, то до неї лише ставляться вимоги, але цей досконалий чоловік – Закон – навіть пальцем не поворухне, щоб допомогти їй виконати ці вимоги. Вона прагне вийти заміж за того іншого, але не може позбутися першого. Він не збирається вмирати, а тому мусить вмерти сама жінка. Далі сказано, що ми повинні приносити плоди Богу, але умова – щоб ми віддали себе іншому, Тому, Хто воскрес із мертвих, тобто Ісусові. Тоді принесемо рясні плоди. Ісус сказав: «Без Мене нічого не можете робити» (Ів. 15).



Роздуми над словом життя Рим. 7,3

Дата публікації:   2019-02-23
Автор:   ВВП
Божественна мета нашого включення в Христа не була негативною, але прекрасною і позитивною ‒ «щоб належали іншому» (Рим. 7,4). Смерть розірвала старий подружній зв’язок і жінка, яка була в розпачі від постійних вимог колишнього чоловіка, який навіть пальцем не поворухнув, щоб допомогти їй їх виконати, тепер вільна і може вийти заміж за другого чоловіка, який дає їй силу виконати все, що від неї вимагає. А який результат цього нового зв’язку? «Принесення плоду Богу» (7,4). Через Христа нерозважна і грішна жінка померла, але будучи з’єднана з Ним у смерті, стає з’єднана з Ним і в воскресінні, та в силі воскреслого життя приносить плоди Богу. Воскресле життя Господа Ісуса в ній дає їй силу виконувати усі вимоги святості, які Бог покладає на неї. Закон Божий не є скасований, він досконало виконаний, бо воскреслий Господь тепер живе Своїм життям в ній, а Його життя завжди подобається Отцю.



Роздуми над словом життя Рим. 7,1-2

Дата публікації:   2019-02-10
Автор:   ВВП
Найперше звернемо увагу на 1-4 стихи 7 глави, де апостол Павло вказує на наше звільнення від закону. Тут є одна жінка і два чоловіки. Перший чоловік ‒ це закон, другий чоловік ‒ це Христос, а жінкою є ти. Закон багато вимагає, але не пропонує допомоги для виконання вимог. Господь Ісус також вимагає багато, і навіть ще більше, але те, чого від нас вимагає, одночасно в нас і виконує. Закон має свої вимоги, і не допоможе нам їх виконати. Христос також ставить нам свої вимоги, але Сам виконує в нас усе, що від нас вимагає. Не дивно, що жінка прагне звільнитися від першого чоловіка, щоб могти вийти заміж за іншого. Але її єдина надія криється в смерті першого чоловіка. Однак він міцно тримається життя. Закон існуватиме всю вічність. Якщо закон ніколи не мине, то як я можу бути поєднаний з Христом? Як я можу вийти заміж за другого чоловіка, якщо перший відмовляється померти? Є тільки один вихід. Якщо він не хоче померти, то помру я, а тоді подружжя розв’язане. Це Божий спосіб, як звільнити нас від закону.




 |<     <<    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13     >>      >|