Українська > Публікації УПГКЦ

Роздуми над посланням до Рим. 8,9-10

Дата публікації:   2013-03-16
Автор:   ВВП
Отож не досить тільки прийняти Святого Духа, але Дух Божий у нас має жити. А якщо має жити, то ми повинні давати Йому умови, а це означає зрікатися різних свавільностей, тобто своєї волі. В молитві «Отче наш» ми щодня це повторюємо: «Хай буде воля Твоя». Марноти і брехні відводять нас від нашої головної мети − вічного життя. Багато сучасних теологів дуже вчено говорять про Бога і Христа, але вони не мають Духа Христового. Тобто до них відноситься: «Коли ж хтось Духа Христового не має, той Йому не належить.» Якщо в нас живе Божий Дух, то Христос є в нас.



Роздуми над посланням до Римлян 8,5-8

Дата публікації:   2013-02-16
Автор:   ВВП
Якщо уважно читаємо Боже Слово, а водночас щиро спостерігаємо у своєму житті тонкі відмінності між душевними і духовними проявами, бачимо, що часто важко розрізняємо окремі границі. Але це навіть не завжди потрібно. Набагато необхіднішим і кориснішим є знати відмінності між тілом і духом та їх прояви. А Боже Слово це показує нам на кількох місцях цілком ясно, для нашої користі, особливо у 8 главі послання до Римлян і в 5 главі послання до Галатів. З грецького оригіналу Св. Письма інколи важко розпізнати, коли говориться про людський дух, а коли про Божий Дух в нас. Тобто коли перекладачі повинні написати велике або мале «Д».



Роздуми над посланням до Римлян 8,1-4

Дата публікації:   2013-01-18
Автор:   ВВП
Що означає ходити за Духом?Це означає: на коротку хвильку зупинитись і ввійти до Божої присутності, тобто усвідомити, що Бог мене бачить; при цьому знову віддавати Йому свої свавілля, прояви егоїзму, лінивства, невіри ... Якщо ми це робимо, то в той момент кров Христа очищує нас від кожного гріха (Ів. 1,7). Після цього першого кроку покаяння вже можемо творити внутрішню єдність з Христом, який сильно діє в нас своєю силою. (пор. Еф.3,20). І далі: «Закон Духа, який є в Христі Ісусі, визволив тебе від закону гріха і смерті». (Рим. 8,2)



Роздуми над посланням до Римлян 7,24-8,2

Дата публікації:   2012-12-22
Автор:   ВВП
Сьома глава Послання до Римлян є дуже важкою для розуміння, хоча містить найосновніші речі, які повністю нас стосуються. Вона говорить про закон – з одного боку, про закон Божий, який є святий, справедливий і добрий, і все ж не забезпечує мені спасіння. Він лише освідчує мене з гріха і не дає сили перемогти над законом гріха і смерті. На закінчення глави апостол взиває від себе і від всіх щирих віруючих: «Нещаслива я людина! Хто визволить мене від тіла тієї смерті?» Це визволення є в Христі. В другому вірші 8 глави говориться про  закон Духа, який звільняє нас від закону гріха і смерті. Цей закон Духа дає життя в Христі Ісусі, а його плодом одночасно є звільнення від закону гріха і смерті.



Роздуми над посланням до Римлян 7,20-23

Дата публікації:   2012-11-24
Автор:   ВВП
У 20-му вірші сказано, що я роблю те, чого не хочу, і що це робить гріх, який живе в мені. У 22 вірші чотири рази говориться про закон. З Божим Законом я погоджуюсь і йому підкоряється закон мого розуму. Але, з іншого боку, тут є закон гріха, якому підпорядковуються мої члени. Висновок такий, що те добро, якого хочу, я не роблю, а зло, яке  ненавиджу і не хочу, те роблю. Апостол вказує, що це чинить сила гріха, яка маніпулює силами моєї душі – розумом, волею і відчуттями.Суть свободи полягає в тому, щоб бути у Христі. «Якщо Син вас визволить, то будете  справді вільними» (Ів. 8,32). «Міцно стійте в тій свободі, до якої вас визволив Ісус Христос» (Гал. 5,1). Як маємо в Ньому бути? Через правдиве покаяння.



Роздуми над посланням до Рим. 7,16-19

Дата публікації:   2012-10-27
Автор:   ВВП
Апостол Павло сам на собі розкриває реальність закону гріха. Тут йдеться про психологічний тиск, який св. Павла і кожного з нас змушує чинити зло, якого не хочемо. Апостол вказує, що причиною цього є гріх, який живе в мені. Апостол вказує, що добро, якого хочу, в мені не живе. Це якась несправедливість. Що робити для того, щоб гріх був паралізований, і щоб добро могло в мені жити і закорінитися? Таїнство справжнього звільнення і перебування в процесі життєвої боротьби на шляху до свободи поєднане з внутрішнім умиранням, що означає зрікатися своєї власної волі і приймати в послусі Божу волю до даних ситуацій. Без внутрішньої молитви це неможливо. Тут діє християнський досвід: «Хто добре молиться, той добре живе».



Роздуми над посланням до Римлян 7,13-15

Дата публікації:   2012-09-29
Автор:   ВВП
У віршах 13-19 говориться про гріх, який послужився добром, щоб завдати мені смерть. Через Божі Заповіді є відмаскована його надмірно грішна сила. Сама Божа Заповідь не дає сили перемогти гріх. Від свого народження ми запродані в рабство гріха. Хто нас запродав? Це зробили прабатьки своїм непослухом Божому слову, і через те, що повірили духу брехні і смерті. Ісус визволив нас з цього рабства. На хресті Він переміг гріх і диявола. Перемога над гріхом є тільки і тільки в Христі.



Роздуми над посланням до Римлян 7,9-12

Дата публікації:   2012-09-01
Автор:   ВВП
У віршах 9-12 говориться про Закон, про заповіді, про гріх, смерть, убивання… Знову наголошується на тому, що закон є святий, і заповідь свята, і праведна і добра. Сказано, що коли прийшла заповідь, гріх ожив, а я помер. Отож заповідь, яка мала б мені дати життя, принесла мені смерть. Тут вказано на таїнство гріха, що гріх зловживає Божими заповідями. Гріх мене обманув і убив заповідями.Гріх і силу брехні та зла, яка є за ним, Ісус переміг на Голготі своєю смертю. Смерть, яку спричиняє гріх,  Ісус переміг своєю власною смертю. Перемога є тільки в Христі, в цілковитій відданості Йому.



Розважання над Посланням до Римлян 7,7-8

Дата публікації:   2012-08-04
Автор:   ВВП
Закон гріха можна порівняти до заводу, де виробляють смертоносну зброю. До неї можна додавати і найцінніший матеріал – золото, срібло, платину, однак результатом виробництва завжди є страшне знаряддя смерті. Тому ненавернена людина, яка не поставила на перше місце в своєму житті Ісуса і не прийняла Його Святого Духа, навіть якщо б і присвячувала себе Божим справам, пояснювала Святе Письмо, мала церковну владу – однак результатом її діяльності завжди буде духовна смерть.



Роздуми над посланням до Римлян 7,5-6

Дата публікації:   2012-07-08
Автор:   ВВП
 «Служити в обновленні духа» означає прийняти Христові заповіді, які йдуть прямо до кореня нашого мислення. Отож йдеться про те, щоб змінити мислення (покаяння) і вірувати Євангелію. Ісус в Нагірній проповіді вказує на суть. «Ви чули, що було сказано: Не убий! Але Я кажу вам... Ви чули, що було сказано: Не чини перелюбу! Але Я кажу вам... Ви чули, що було сказано: Хто відпустить свою дружину. Але Я кажу вам... Ви чули, що було  сказано: Око за око, зуб за зуб, але... Ви чули, що було сказано: Люби ближнього свого і ненавидь ворога свого! Але Я кажу вам...» Таким чином, Його смерть має заторкувати глибину нашої душі і її сили, якими є розум, воля і почуття – серце. Служити в обновленні Духа означає повністю відкритися Святому Духу і дозволити Йому, щоб мене вів до зберігання Ісусових заповідей. А це є справжня свобода в Христі.



Роздуми над Римлян 7,1-4

Дата публікації:   2012-06-09
Автор:   ВВП
Рим.7,1-3: Першим чоловіком є Закон. Другим чоловіком є Христос. Дружиною є кожен з нас. Закон освідчує нас  гріха, засуджуючи нас на смерть. Він ставить вимоги, але не дає нам сили їх виконати, і справедливо нас освідчує, що заплатою за гріх є смерть (Рим.6,23). Тому Господь Ісус, щоб спасти нас від смерті, помер за нас. Завдяки цьому ми визволені від ярма Закону і Він, Воскреслий, є тим другим чоловіком, Який не відступає від вимог Закону, а навпаки, ще точніше вимагає внутрішнього виконання Закону. Різниця, однак, в тому, що Він – Воскреслий, Якому ми тепер належимо – Сам виконує свої вимоги в нас. «Перебувайте в Мені, а Я – у Вас... Без Мене не можете нічого робити» (Ів.15,4-5). «Служити в обновленні духа» означає прийняти Христові заповіді, які йдуть прямо до кореня нашого мислення. Отож йдеться про те, щоб змінити мислення (покаяння) і вірувати Євангелію. Ісус в Нагірній проповіді вказує на суть. «Ви чули, що було сказано: Не убий! Але Я кажу вам... Ви чули, що було сказано: Не чини перелюбу! Але Я кажу вам... Ви чули, що було сказано: Хто відпустить свою дружину. Але Я кажу вам... Ви чули, що було  сказано: Око за око, зуб за зуб, але... Ви чули, що було сказано: Люби ближнього свого і ненавидь ворога свого! Але Я кажу вам...» Таким чином, Його смерть має заторкувати глибину нашої душі і її сили, якими є розум, воля і почуття – серце. Служити в обновленні Духа означає повністю відкритися Святому Духу і дозволити Йому, щоб мене вів до зберігання Ісусових заповідей. А це є справжня свобода в Христі.



Слово життя Рим.7,4

Дата публікації:   2012-05-26
Автор:   ВВП
«Так само й ви, мої брати, умерли для закону тілом Христовим, щоб належати іншому, воскреслому з мертвих, щоб приносити плід Богові».



Слово життя Рим.7,3

Дата публікації:   2012-05-12
Автор:   ВВП
«Тим-то, поки живе чоловік, вона буде вважатися перелюбницею, якщо стане жінкою іншому чоловікові; коли ж чоловік помре, вона вільна від закону і не буде перелюбницею, якщо стане жінкою іншому чоловікові».



Слово життя Рим. 7,1-2

Дата публікації:   2012-04-28
Автор:   ВВП
„Хіба не знаєте, брати, – я тим говорю, які знають закон, – що закон панує над людиною, поки вона живе? Отак і заміжня жінка, поки живе чоловік, зв’язана з ним законом; а коли помре чоловік, вона звільняється від закону чоловіка”



Слово життя Рим. 6,8

Дата публікації:   2012-04-14
Автор:   ВВП
"Коли ж ми вмерли з Христом, то віруємо, що й житимемо з Ним”.