Українська > Публікації УПГКЦ

100-літній ювілей Чеської республіки /ініціатива/

Дата публікації:   2018-01-02
Автор:   ВВП
У 2018 році ми святкуватимемо 100-літній ювілей від дня створення нашої незалежної республіки.Візантійський Вселенський Патріархат (BВП) пропонує визначити програму відродження з гаслом: «Віднова сім'ї = віднова народу». В шість святкових днів цього ювілейного року нехай проводяться всенародні маніфестації у всіх обласних центрах. ВВП закликає чеських єпископів, щоб виконали своє завдання, підключили священиків та вірних і підтримали в ювілейному році процес морального та національного відродження.



Щодня маємо ходити у святому Дусі

Дата публікації:   2018-01-01
Автор:   ВВП
Ми повинні не тільки прийняти Святого Духа, але маємо в Ньому ходити. І то щодня! Що означає ходити у Святому Дусі? Це означає перебувати в Божому світлі, входити до нього! А також дивитися на своє життя з перспективи смерті і вічності! З перспективи Ісусового слова маємо дивитися на перебіг подій у своєму житті, усвідомлюючи, що все знімають небесні камери.  



Слово життя Рим. 4,13 (від 31.12.2017 до 14.01.2018)

Дата публікації:   2017-12-30
Автор:   ВВП
«Бо ж не через закон була дана обітниця, зроблена Авраамові чи його потомству, що він буде спадкоємцем світу, але через оправдання віри»



Роздуми над Словом Життя Рим. 4,13

Дата публікації:   2017-12-30
Автор:   ВВП
Боже слово говорить, що коли ми діти, тоді і спадкоємці. А як ми стаємо Божими дітьми? Приймаючи Ісуса. «Які ж прийняли Його, тим дано право дітьми Божими стати, які в Ім'я Його вірують» (Ів.1,12). Спасіння, яке Ісус криваво виборов на Голготі, ми дістаємо даром, як спадщину, через віру. І для інших людей ми повинні випрошувати ласку, щоб прийняли Ісуса і також мали участь у цій спадщині вічного життя після смерті.



...Він вийшов на гору, щоб молитися на самоті

Дата публікації:   2017-12-28
Автор:   ВВП
Це конкретний приклад для кожного з нас. Сказано, що коли Ісус відпустив народ, ішов на гору молитися. І ми маємо молитися на самоті. Але це не означає, що ми повинні йти молитися на гору. Маємо молитися там, де можливо молитися; де нам не заважає телевізор, інтернет, світська музика чи інші речі. Це має бути місце, де є умови на зустріч з Богом, місце, де наша душа може Йому відкритися і так з’єднатися з Ним. Тоді Бог може давати нам Своє світло, слово і силу.



У чому сенс життя?

Дата публікації:   2017-12-26
Автор:   ВВП
Те, що ми здорові, що маємо здорові очі, руки, можемо ходити – це все Божа ласка. Але прийде час, коли Бог покличе нас з цього життя у вічність. Мусимо про це пам'ятати, щоб бути готовими до зустрічі з Богом. Це найголовніше. Тому маємо усвідомити, що сенс нашого життя полягає не в тому, щоб ми їли, пили, спали і працювали. Сенс життя – шукати Бога, любити Його всім серцем, всією душею, і так спасти свою душу та узріти Божу славу.



Непорочне зачаття – промінь світла у темряві

Дата публікації:   2017-12-21
Автор:   ВВП
Після першого гріха вся наша земля наче б огорнулася темрявою і залишалася в рабстві диявола, який діє через брехню і смерть. Але до цієї темряви проникає промінь світла – Бог дає Непорочну Діву, через яку потім приходить сам Бог і стає людиною. Радіймо! Бог дає нам спасіння через свою Матір.



Проповідь Патріарха Іллі на свято Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії

Дата публікації:   2017-12-21
Автор:   ВВП
Марія була наперед охоронена від первородного гріха, а тому і від кожного іншого гріха. Бог оберіг Її, бо Вона мала стати Матір'ю Ісуса Христа. Вона є кехарітомене – повна благодаті. Первородний гріх – це втрата Божої благодаті. Марія вже наперед була охоронена від нього. Небесний Отець дає нам Ісуса через Пресвяту Богородицю. Так до нас приходить спасіння. Сьогодні кожен з нас може усвідомити, яке є його відношення до неї, і може обновити його тим, що в дусі стане під хрестом і прийме Пресвяту Богородицю до свого серця. Під Її проводом ми дійсно станемо Її синами та дочками. Вона – наша добра мати. Довірмо усе своє життя в Її руки.



Де в цей момент є Ісус?

Дата публікації:   2017-12-20
Автор:   ВВП
Щодня ми переживаємо певні труднощі, приходять хрести, навіть малі. Наприклад, зробите малу помилку і хтось на вас насварить. Або хочете добре, а інший цього не зрозуміє і образиться, або підозрює, що ви бажаєте йому зла, хоча ви думаєте щиро. Яка ваша реакція? Себежаль або гнів. Це відбувається автоматично, так діє наша психіка. Що робити? Треба буквально тренуватися в тому, щоб зупинятися, не відкриватися себежалю чи гніву, і найперше запитати себе: «Де є Ісус?» Це першочергове завдання: «Де в цей момент є Ісус?!». Він каже: «Я з тобою по всі дні твого життя» (Мт. 28,20). Він є з нами, але ми не є з Ним. Тому потрібно з’єднатися з Ісусом і віддати Йому свою проблему.



Слово життя Рим. 4,9-10 (від 17.12 до 31.12.2017)

Дата публікації:   2017-12-16
Автор:   ВВП
Чи ж оце щастя лише для обрізаних, а чи й для необрізаних? Бо ми говоримо: „Віра була зарахована Авраамові як оправданняˮ. Як же зарахована? Як він уже був обрізаний, чи як ще необрізаний? Не як він був обрізаний, але як необрізаний.



Роздуми над Словом Життя Рим. 4,9-10

Дата публікації:   2017-12-16
Автор:   ВВП
Апостол запитує: «Чи ж оце щастя лише для обрізаних, а чи й для необрізаних»? Євреї наголошували на обрізанні і пов'язували з ним цілу релігійну систему певних обрядів. Небезпека полягала і полягає в тому, що через наголошення на другорядних речах усувається суть, в даному випадку – суть спасіння, яке полягає в особистому відношенні до Бога. Спасіння залежить від спасительної віри, яка виходить з усвідомлення того, що людина є грішною перед Богом. А це має вести до покори, а одночасно до палкого прохання про прощення гріхів.



Як і через що діє дух антихриста

Дата публікації:   2017-12-14
Автор:   ВВП
Дух антихриста діє з великою силою та підступністю і всередині Церкви, найшвидше серед сліпих і літеплих християн, наповнених духом цього світу, так що вони зовсім не розрізняють всіляких пасток і різних «троянських коней», які один за одним проникають всередину Церкви. Ці впливи проникають в т.зв. християнську літературу і в т.зв. християнське мистецтво і, на жаль, також в богословську літературу і на богословські факультети, а звідти інфекція поширюється далі. Через що? Через єретичні твори і конкретні вказівки та фальшиву побожність.



Через молитву віри Бог змінює серця людей

Дата публікації:   2017-12-12
Автор:   ВВП
  У тому, якою цінною є молитва віри, не можна сумніватися! Тому ми повинні з великою вірою стати на молитві перед Господом, навіть якщо бачимо гірку реальність, що Божий ворог просовує всередину Церкви своїх людей, які згодом нищать Боже царство і не дозволяють жодної обнови, але навпаки – душать все, що є Боже і живе. Бог допускає це, бо ми молимося з малою вірою. Але це має спонукати нас до ревної молитви, яка рахується з Богом, що Він має останнє слово і що тільки Він може втрутитись і змінити серця людей так, щоб вони були спасенні.



Ми повинні мати повну Божу зброю

Дата публікації:   2017-12-10
Автор:   ВВП
Якщо в молитовній духовній боротьбі ми не сконцентровані, залишаємося в своїх думках і духом неприсутні, демони сміються. Якщо ж боремося з розсіяннями і намагаємося хоча б до певної міри залишатися в конкретних правдах Божого слова, то молитва має певний ефект, хоча й невеликий. Бог приймає і нашу добру волю. Однак найбільша користь з молитви є тоді, коли маємо повну Божу зброю і знаємо, яке Боже слово використовувати як меч Духа – не як літеру Писання, не як фразу, але як Боже слово, сказане в Дусі і у відповідний час – пророче слово.



Божий провід через Святого Духа і Боже слово

Дата публікації:   2017-12-09
Автор:   ВВП
Коли ми читаємо Боже слово, Святий Дух через нього до нас говорить, щоб ми зміцнили свою віру і рахувалися в своєму житті з живим Богом. Крім того, Він хоче нас навчити, щоб в конкретних ситуаціях ми давали на молитві свої проблеми Богу. Найперше, маємо дати Йому свій гріх, а потім свої турботи. І тоді Бог почне давати нам світло, силу, або Сам почне вирішувати всі проблеми, які маємо. Але ми повинні на молитві зробити конкретний крок віри.