Українська > Публікації УПГКЦ

Чи ти готовий сьогодні померти?

Дата публікації:   2016-11-04
Автор:   ВВП
Чи ти готовий сьогодні померти? Таке питання мусить заторкнути кожну людину. Ти готовий? Готовий сьогодні? Усвідом реальність смерті... Зі смертю все закінчиться. Вже не зможеш чинити жодного покаяння, ані жодних добрих вчинків. Тому запитай себе: «Господи, що б було зі мною, якби Ти сьогодні покликав мене у вічність? Чи я готовий? – Ще ні». А коли будеш готовий? Коли? Тому мусиш приготуватися вже тепер! Сьогодні час спасіння, не завтра! Прийми вірою це спасіння, яке Бог пропонує нам в Ісусі Христі, а також в Його крові прийми перемогу над гріхом. Тоді не мусиш боятися смерті і будеш готовий стати перед Боже обличчя.



Людина серйозно не рахується зі смертю

Дата публікації:   2016-11-01
Автор:   ВВП
У деяких місцевостях існує звичай, що коли під час похорону несуть на марах померлого, його супроводжує на цвинтар іноді навіть кілометрова процесія – майже все село. На цвинтарі зупиняються і співають пісні з музичним супроводом. Всі люди це бачать, чують і згадують: «Це була людина, з якою ми ще недавно зустрічалися, розмовляли...», і хоча б когось це може спонукати до того, щоб зупинився і усвідомив собі: «Невдовзі цією дорогою понесуть і мене, і мене це стосується». Але переважно люди не припускають до себе таких думок. Чому? Бо серйозно не рахуються зі смертю.



Нагорода – вічне життя

Дата публікації:   2016-10-30
Автор:   ВВП
Яка це дивна сліпота: людина про все думає, але те найголовніше, що є в глибинах нашого єства – тугу за справжнім щастям – заспокоює на фальшивих дорогах. Тому будьмо в цьому егоїстами, але егоїстами максимальними – бажаймо найбільшого добра для себе. Цим найбільшим добром є вічне життя – щастя в небі, яке ніхто у нас не забере. Але людей це зовсім не цікавить. Як це можливо?



Без особистого контакту віри з Ісусом на молитві ми як риба без води

Дата публікації:   2016-10-29
Автор:   ВВП
Євангеліє є для життя. Отже ми повинні ним жити, але для цього потребуємо Святого Духа, бо без Нього це неможливо. Без Нього Євангеліє всього лиш літера, яка вбиває, але Дух оживляє (пор. 2 Кор. 3,6). Святий Дух веде нас до живого Ісуса через смерть „старої людини» і через постійне входження до Ісусової смерті (пор. 2 Кор. 4,10 наст). Все це неможливо без віри – без особистого контакту з Ним на молитві. Без Нього ми, як риба без води.



Роздуми над Словом Життя Ді. 2,38-39

Дата публікації:   2016-10-23
Автор:   ВВП
Петро у своїй проповіді говорив про Ісуса, про Його смерть і воскресіння. На кінець він сказав: «Нехай, отже, ввесь дім Ізраїля твердо знає, що Бог зробив Господом і Христом оцього Ісуса, якого ви розіп'яли!», – це були зранюючі слова. На ті слова звинувачення – ви Його розіп'яли – вони могли образитися, адже прийшли в Єрусалим аж на П'ятидесятницю, багато з них на свято Пасхи там навіть не були. Вони не могли вплинути на жидівський синедріон на чолі з Анною і Каяфою, який зловжив римську політичну владу, представлену Пилатом, і змусив його вчинити судовий злочин – вбивство невинного Христа. Але вони не образились, ані не стискали кулаки і не кричали фанатично, як ненависний натовп кілька тижнів тому в день Пасхи. Вони були свідомі своєї співвини з народом – всенародного злочину, який скоїли проти Бога – і з покаянням запитали: «Що нам робити?». Чи і я ставлю собі це питання? Що я повинен робити, щоб бути спасенним – я, мій дім і мій народ? Тоді Петро відповів їм, що вони повинні каятися та охреститися на відпущення гріхів, і як дар отримають Святого Духа.



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,24-25

Дата публікації:   2016-09-10
Автор:   ВВП
Якщо у своєму житті в першу чергу шукаємо Божу волю і намагаємося її реалізувати, то нас стосується, що ми подібні до розумного чоловіка, який збудував свій дім на скелі. Рано чи пізно приходять бурі, повені і хвилі, але якщо фундамент нашого дому стоїть на цій скелі, то дім не впаде. Проблема, чому ми часто пробуємо будувати будинок на піску, полягає в тому, що ми легко повіримо т.зв. «добрам», які зацікавлюють нас, пропонують якісь вигоди і створюють враження, начебто найідеальнішим рішенням, яке пропонується при конкретному вирішуванні, є саме цей привабливий варіант. Почати будувати на скелі нам здається важко, невигідно, а часто аж відлякуюче. І таким чином під тиском фальшивого добра відкидаємо справжнє добро, або переконуємо себе, що цього нашого фальшивого добра хоче і Бог. Бог хоче будувати з нами дім нашого життя на скелі. А від нас залежить, щоб ми з Ним співпрацювали. Тоді будемо насправді щасливими.



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,15-16

Дата публікації:   2016-08-27
Автор:   ВВП
Цим словом наш Господь Ісус вчить і перестерігає нас, що для того, щоб утриматися на вузькій дорозі, яка веде до вічного життя, ми повинні передусім пильно стерегтися фальшивого вчення, єресей і тих, хто їх проповідує (єретиків і відступників). Отож це найголовніше – зберегти правовірність і правдиве внутрішнє відношення до Христа. Тому апостол Павло каже, що якби прийшов якийсь апостол або навіть ангел з неба, і проповідував інше (тобто фальшиве) євангеліє, нехай буде проклятий! (див. Гал. 1,8-9).



Ікона Розп'ятого

Дата публікації:   2016-08-17
Автор:   ВВП
Бачу Христовий хрест. Він є на фоні світлої блакиті, що має форму еліпса. Блакить переходить в темний колір, який створює прямокутну рамку. Світляні промені вздовж Христових розп’ятих рук пронизують світлу блакить і переходять у яскраве світло навколо голови Ісуса Христа. Це світло найбільш сконцентроване над головою Христа. Воно виражає присутність Небесного Отця, який віддав за мене Свого Сина. У Його руки в момент смерті Ісус віддає Свого духа. Спершу дивлюся на п'ять ран Ісуса, а потім і на інші рани, якими боляче роздерте все Ісусове тіло. Щодня хоча б деякий час (1-5 хвилин) дивись на ікону Розп’ятого, а потім до Його очей. Скажи Йому: «Ісусе, дякую Тобі, що Ти терпів та помер і за мене та моє спасіння!».



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,13-14

Дата публікації:   2016-08-13
Автор:   ВВП
Ісус говорить про вузькі двері і вузьку дорогу, яка веде до життя. Цими вузькими дверима є Христові заповіді любові, а тією вузькою дорогою – Христовий хрест і Його смерть, через яку входимо у вічне життя. Широкою дорогою, яка веде до погибелі, є дорога егоїзму, моральної розбещеності, обману і брехні, яка часто пов’язана з демонськими практиками віщування, магії чи спіритизму, фактично з вшановуванням зла і демонів. Ця дорога веде до вічної погибелі.Запитайте себе: Якою дорогою йду я? Широкою дорогою гріха, чи вузькою дорогою наслідування Христа? Справжня мудрість рахується з кінцем, зі смертю і з вічністю. А дурний є духовно сліпим і забуває про смерть та вічність.



Засліпленість «старої людини»

Дата публікації:   2016-08-01
Автор:   ВВП
«Стара людина» хоче бути недоторканою. Їй не можна нічого сказати – сама не бачить і бачити не хоче. Це погляд крізь окуляри обману, спричинений первородним гріхом в нас, так що ми бачимо неправдиво, через призму різних напівправд. Маємо свої уявлення про себе, бачимо себе очима віри, але що це за дивна віра? Віра в своє еґо, в свою непомильність, свою самоспасительність. Що це в нас є? Ця бульбашка повинна бути пробитою, а тоді нам відкриються очі. А це пробиття зробить хрест, без якого очі нам не відкриються. Прийняття правди для нас є болючим.



Що робить небо небом?

Дата публікації:   2016-07-31
Автор:   ВВП
Найосновніше, що робить небо небом – це те, що маємо Бога, єдність з Ним, яка ніколи не закінчиться, отож беремо участь в Божому житті. Ми, які прийняли Христа, вже тут, на землі, маємо вічне життя. Суть вічного життя полягає в тому, що ми отримали Божу природу, стали співспадкоємцями Божого Царства. Ми були буквально прищеплені до Христа. В нас діє той самий Дух, що в Христі. Ми на полі бою, щодня зазнаємо різноманітного тиску, який намагається вкрасти в нас цей скарб. Ми повинні вірою оживляти те, що нам було дано.



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,12

Дата публікації:   2016-07-30
Автор:   ВВП
Первородний гріх запрограмував в душу шизофренію, а тому людина має подвійну мірку. До себе ми некритичні, свої прояви егоїзму не хочемо ані собі признати, ані їх бачити, але на інших егоїзм бачимо дуже прискіпливо, критикуємо його, і аж ненавидимо.  Це ознака духовної сліпоти і прояв несправедливості, яку у своєму стереотипному мисленні ми не усвідомлюємо. Це плоди первородного гріха. Ісус вказує на цей корінь в нас і дає нам просту вказівку, яка є дуже ефективною, лише потрібно її реалізувати. 



Ми повинні реформувати найперше себе

Дата публікації:   2016-07-24
Автор:   ВВП
Докоряти і бажати усувати хиби ближнього не можна без Божої ласки. Відповідну ласку здобуду тим, що почну від себе. Тоді отримаю її для себе і для свого ближнього. Коли схочу виправляти брата, то хоч і добрий буде намір, але якщо через моє внутрішнє терпіння не здобуду ласку для нього, то нічого не зміниться, а навпаки – «стара людина» в його душі створить глибоку відразу, неприйняття і зранення, які будуть проявлятися в певних ситуаціях, розмовах і руйнуватимуть Ісусове діло.



Кого я маю любити найбільше?

Дата публікації:   2016-07-23
Автор:   ВВП
Бог здобув мені небо – приготував його для мене. Заради мене Він став людиною, принизився аж до смерті, пролив за мене Свою Кров і відкупив мене. Кого маю любити більше? Він дав мені існування через моїх батьків, але Він є моїм Отцем. Він любить мене більше, ніж я сам себе, більше, ніж будь-хто інший. Треба хоча б одну хвилину на день по-справжньому любити Бога. Хоча б тепер, в цю хвилину, люблю Тебе, Господи, всім серцем – ставлю тебе на перше місце в своєму житті. Дай Йому все, і скажи: «Довіряю Тобі, Ісусе!». Або «Люблю Тебе, Господи!».



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,7

Дата публікації:   2016-07-16
Автор:   ВВП
Про що ми повинні просити в першу чергу, що маємо шукати і в які двері стукати? Передусім маємо просити про дар покаяння, щоб нам відкрилися очі, а не просити про матеріальне чи тимчасове добро. Маємо просити про те, щоб розуміти Христове Євангеліє, щоб любити Ісуса і прагнути бути з Ним у молитві. Шукати маємо передусім Ісуса, потрібно в молитві шукати Його обличчя і в цьому пізнавати все своє щастя і справжню радість. Ми повинні прагнути цієї відданості – святості. Тоді маємо стукати у небесні двері, у серце Богородиці, яка повна ласк і щедро дає своїм дітям все потрібне для спасіння і дочасного життя. Ісус сказав: «Ось, твоя Мати!». Хто послухав Ісуса, здобув собі серце Богородиці, а тим і ласку в Бога і запоруку свого спасіння.