Українська > Публікації УПГКЦ

Роздуми над Словом життя Рим. 7,24-25

Дата публікації:   2019-09-07
Автор:   ВВП
Основна характерна властивість старого «я» в нас ‒ постійно усувати Бога. Фактично людина автоматично ігнорує Бога в повсякденному житті, а до того ж підсвідомо хоче, щоб Бог послужив на її честь і славу, щоб вона вже була досконалою і могла бути задоволеною зі себе. Старе «я» залишається на троні і вимагає від Бога, щоб благословляв його на успіх. До того ж, людина часто настільки сліпа, що думає, що це є діяльність для Бога. А при тому повністю забуває, що Бог дав Свого Сина, щоб ми жили через Нього і щодня з вірою та вдячністю приймали те, що Він зробив для нас.



Проповідь Патріарха Іллі на празник Успіння Пресвятої Богородиці

Дата публікації:   2019-08-28
Автор:   ВВП
Пресвята Богородиця була охоронена від первородного гріха через заслуги Ісуса Христа. Вона була охоронена і від кари смерті за гріх. Отож її не стосувався цей закон смерті: відплата за гріх – смерть. Східна Традиція говорить, що Пресвята Богородиця не померла, але уснула і була взята на небо. Боже слово каже, що святий пророк Ілля був узятий у вогненній колісниці на небо. Також апостол Павло у Посланнях до Коринтян і Солунян пише, що ті, які діждуться другого приходу Ісуса Христа і залишаться Йому вірними, будуть взяті до неба, не зазнають смерті, але будуть перемінені. Якщо цей привілей стосується людей, які доживуть до другого приходу Ісуса, то тим більше – Пресвятої Богородиці, яка є Пречиста, Непорочна, яка за все своє життя не вчинила жодного гріха. Тому вона з душею і своїм прославленим тілом була взята до Божої слави. А ми сьогодні переживаємо цю радість, що вона є зі своїм Сином, бачить Його славу і заступається за нас, допомагає нам, щоб і ми туди прийшли.



Слово життя Рим. 7,22-23 (від 25.08. до 8.09.2019)

Дата публікації:   2019-08-24
Автор:   ВВП
«Мені бо милий, за внутрішньою людиною, закон Божий, але я бачу інший закон у моїх членах, який воює проти закону мого ума і підневолює мене законові гріха, що в моїх членах»



Роздуми над Словом життя Рим. 7,22-23

Дата публікації:   2019-08-24
Автор:   ВВП
Наша нужденність настільки велика, що для того, щоб ми могли бути спасенними, Бог за нас віддав на смерть Свого Сина! Якщо ми повіримо в це, то відмовимось від зусилля спасти себе власними силами. Якщо ми намагаємося власними силами змінити себе чи вдосконалити, то навіть не усвідомлюючи цього, відкидаємо Христовий хрест. Божий закон справедливий, але його не може досконало виконати грішна, тобто неправедна, людина. Хто намагається виконати вимоги Божого закону сам, тобто вважає себе добрим і старається бути ще кращим, тóму почне дошкуляти реальність.



Слово життя Рим. 7,18-20 (від 11.08. до 25.08.2019)

Дата публікації:   2019-08-10
Автор:   ВВП
«Знаю бо, що не живе в мені, тобто в моїм тілі, добро: бажання бо добро творити є в мені, а добро виконати, то ‒ ні; бо не роблю добра, що його хочу, але чиню зло, якого не хочу. Коли ж я роблю те, чого не хочу, то тоді вже не я його виконую, але гріх, що живе в мені.»



Роздуми над Словом Життя Рим. 7,18-20

Дата публікації:   2019-08-10
Автор:   ВВП
Зло і гріх в нас ‒ це дійсно таємниця, яку не розуміємо повністю розумом, тільки Боже світло може відкрити нам це таїнство беззаконня. Але наше завдання ‒ не копирсатись у гріху, але потрібно остерігатися його! Найважливіше ‒ знати, що з ним маємо робити. В цьому полягає справжня мудрість. Свої гріхи ми повинні віддавати до Божого світла, під хрест. А корінь зла, тобто «стара людина», була розп'ята з Христом, і цю правду треба вірою знову і знову актуалізувати.



Очищення

Дата публікації:   2019-08-10
Автор:   ВВП
Ми, як католики, віримо і приймаємо правду про чистилище: що людина має чистилище або тут на землі, якщо дійсно живе з віри, або мусить пройти очищенням в чистилищі, але якщо збереже основу, якою є Христос. Спасенний буде той, хто рахується зі смертю і живе згідно цього, хто тримається єдиної дороги до спасіння, якою є Ісус, хто призиває Ім’я Господнє «Єгошуа», що означає «Господь є моє спасіння». 



Слово Патріарха Іллі на свято пророка Іллі

Дата публікації:   2019-08-02
Автор:   ВВП
Ім'я Ілля означає «Господь є Бог». І можна сказати, що це якраз було програмою і змістом життя цього пророка. Мета і сенс нашого життя ‒ аж до кінця залишитися вірними на Дорозі, якою є Христос. Він також є Правда і Життя. Витриваймо, підбадьорюймо одні одних, щоб ми вистояли до кінця, а потім прийняли вінець вічної слави, який Бог приготував нам. Нехай же і ми ‒ як пророк Ілля, взятий у небо на вогненній колісниці ‒ зійдемо у вогні Божого Духа в обійми Небесного Отця!



Яке наше завдання?

Дата публікації:   2019-07-30
Автор:   ВВП
Наше завдання ‒ спасти свою душу і спасти якомога більше душ. Але маємо спасти хоча б одну душу. Тоді цілу вічність матимемо за це славу і нагороду. Звісно, найперше треба спасти свою душу, але потім намагатися робити місії, коли не можемо словом, то молитвою чи терпінням. Можемо молитися і терпіти. А сьогодні треба таких місіонерів.



Слово Життя Рим. 3,14-19 (від 28.07. до 11.08.2019)

Дата публікації:   2019-07-27
Автор:   ВВП
«„Уста у них прокльонів повні і гіркоти. Щоб проливати кров, швидкі їхні ноги. На їхніх дорогах злидні і руїна. Вони не відають дороги миру. Немає Божого остраху у них перед очима.” Ми ж знаємо, що все, що Закон говорить, тим, які під Законом, говорить, щоб усякі уста замкнулись і щоб увесь світ визнав себе винним перед Богом»



Роздуми над Словом Життя Рим. 3,14-19

Дата публікації:   2019-07-27
Автор:   ВВП
У всьому цьому уривку підкреслюється правда, що всі згрішили, весь світ виявився винний перед Богом. У 10-18 віршах описується «стара людина» і її зла діяльність. Але ми знаємо, що Ісус прийшов, щоб взяти на Себе всі гріхи, які виходять з отруйного кореня в нас, який Святе Письмо називає «стара людина».



Як старість стає цінною в Божих очах?

Дата публікації:   2019-07-23
Автор:   ВВП
Якби ж то жінки, особливо старші і, наприклад, вдови, знайшли собі час на молитву! Згадую про одну бабусю з моєї колишньої парафії, яка мала близько 85 років. Після Сповіді я говорив з нею: «Ви молитеся?» ‒ «Так». ‒ «А що ви молитеся?». ‒ «Я молюся постійно». Я здивувався: «Як ви молитеся постійно?» Вона відповіла: «Вранці молюся ранішні молитви, тоді йду на Святу Літургію, а коли повернуся додому, довіряю Господу Ісусу проблеми і потреби ‒ свої і своїх ближніх. Також дякую Йому за дари і ласки, які Він мені дав. Коли вночі пробуджуся, то також молюся. Я така щаслива, що Господь дозволив мені дожити до старості! 



Слово життя 1Йо. 3,24 (від 14.07. до 28.07.2019)

Дата публікації:   2019-07-13
Автор:   ВВП
«Хто Його заповіді зберігає, той і перебуває в Нім, а Він у ньому; і ми знаємо, що Він у нас перебуває, від Духа, що його Він дав нам»



Роздуми над Словом Життя 1Йо. 3,24

Дата публікації:   2019-07-13
Автор:   ВВП
«Хто Його заповіді зберігає, той і перебуває в Нім, а Він у ньому; і ми знаємо, що Він у нас перебуває, від Духа, що його Він дав нам»



Ісус є дорога

Дата публікації:   2019-07-08
Автор:   ВВП
Що означає, що Ісус є дорога? По дорозі йдеться. Можна сказати, що дорога – це також програма, життєва програма, яку людина обере. Нашою життєвою програмою має бути Ісус, Його наслідування. А куди веде та дорога? Він вже є та дорога, Він є правда і життя, життя вічне. Отож, ми маємо Його наслідувати.