Українська > Публікації УПГКЦ

Слово Патріарха Іллі на свято Успіння Пресвятої Богородиці

Дата публікації:   2017-08-28
Автор:   ВВП
У день цього свята пригадуємо радісну подію, що Та, яка перевищує ангелів і святих, Пресвята Богородиця, з тілом і душею була взята до неба, до Божої слави. А цю славу Бог приготував кожному з нас. Якщо б на нашому життєвому шляху нас зустріли і найважчі хрести: хвороба, смерть наших найдорожчих – будь-що, чого ми боїмося, – пам'ятаймо про те, що колись прийде кінець нашому болю та сльозам, для нас відкриється небо і ми будемо у Божій славі з Тією, яка є нашою Матір’ю і Матір’ю Ісуса Христа.  



Слово життя 2 Тим. 4,2-4 (27.08. до 10.09.2017)

Дата публікації:   2017-08-27
Автор:   ВВП
«Проповідуй слово, наполягай вчасно і невчасно, картай, погрожуй, напоумляй з усією терпеливістю та наукою. Бо буде час, коли люди не знесуть здорової науки, але за своїми пожаданнями зберуть навколо себе вчителів, щоб уприємнювати собі слух, і від правди відвернуть вухо, а повернуться до байок»



Роздуми над Словом Життя 2 Тим. 4,2-4

Дата публікації:   2017-08-26
Автор:   ВВП
Важливо, щоб і ми зуміли проповідувати Боже слово – найкраще, в особистому контакті з людьми. Передумова цього – мати в собі Божий вогонь, і усвідомлювати, що за Божим словом є Божий Дух. Чому це маємо робити? Бо прийде час, коли люди не знесуть здорової науки і за своїми пожаданнями виберуть собі вчителів, які б догоджували їхнім бажанням. На жаль, такі вчителі будуть маніпулювати громадськістю і через мас-медіа. Наслідком є те, що люди відвернуть своє вухо від правди і повернуться до байок. Чому? Щоб уникнути правдивого покаяння. Вони наче не усвідомлюють, що саме воно забезпечує вічне спасіння і вінець слави.



Що єдине має вічну вартість? Служити Ісусу!

Дата публікації:   2017-08-26
Автор:   ВВП
Треба взаємно підбадьорюватися, знову і знову усвідомлювати марноту і обман світу, та пам’ятати: єдине, що має вічну вартість – це служити Ісусові. Цього одного маємо прагнути – цілковито служити Господу, змагатися за Його честь і славу та спасіння душі.



Як позбутися страху

Дата публікації:   2017-08-25
Автор:   ВВП
Коли на нас прийде якийсь страх – чи то зі смерті, чи з хвороби, чи за своїх дітей; ... – просто страх з будь-чого, що тоді робити? Я не маю вирішувати цю проблему самотужки. Треба стати до Божої присутності, усвідомити, що Бог мене бачить, а також, що знає про цю проблему. Тоді я повинен віддати Йому свою проблему, свій біль або страх, подивитися в очі розп'ятому Ісусові, взивати Його святе Ім'я і разом з цією проблемою давати Йому все – себе, усе своє минуле і майбутнє.



Засади, як разом іти за Ісусом

Дата публікації:   2017-08-23
Автор:   ВВП
Церква сьогодні не потребує нічого більше, ніж душ, які йдуть вузькою стрімкою дорогою за Ісусом (Мт. 7,14), душ, які дають Ісусу перше місце у своєму житті, а потім з вірою проходять дорогою покинення разом з покинутим Ісусом, а потім – з обпльованим і вінчаним терням.



Що робити, щоб не піти в чистилище?

Дата публікації:   2017-08-21
Автор:   ВВП
Що робити, щоб не піти в чистилище? Ми повинні каятися – прийняти Ісуса за свого Спасителя, жити з віри. Для свого очищення також маємо використати різні терпіння, душевні і тілесні, які Бог допускає на нас, наприклад, упокорення, висміювання, очорнювання, коли на мене хтось насварить... Ми повинні прийняти це з Божої руки,  дякувати за це і усвідомити, що це тепер моє чистилище замість чистилища після смерті, як казав св. Августин: «Боже, карай мене тут, на землі, але обережи від мук (вогню) після смерті». Я хочу по-справжньому любити себе, тобто ані хвилини не хочу бути в чистилищі.



Слово Патріарха Іллі на свято Преображення Господнього

Дата публікації:   2017-08-19
Автор:   ВВП
Три учні, Петро, Яків та Іван були свідками преображення Ісуса на горі Тавор у Галілеї. Їх осліпило сіяння Ісусового Божества. Для них це був великий досвід. Людина може думати, що якби мала якесь видіння, то віра від цього б ще поглибилась. Але ми бачимо, який вплив мало це видіння на апостолів. Через кілька днів на Оливній горі в Гетсиманії ці троє учні мали молитися з Ісусом і залишитися з Ним в його самотності, але вони спали. Після преображення Ісус говорить апостолам про своє терпіння і воскресіння. Він багато разів говорив їм, що воскресне, але вони практично цьому не вірили – навіть тоді, коли це сталося. Якою сильною є наша порушена природа!



Божі правди, необхідні для нашого спасіння

Дата публікації:   2017-08-17
Автор:   ВВП
Є різниця: вірити в Бога і вірити Богу. І диявол вірить в Бога і тремтить. Але це не є спасительна віра. Ми повинні вірити Богу і Його слову. Ми повинні постійно думати про ті правди, які ведуть до нашого спасіння – про останні речі: смерть, суд, вічність. Вони дуже актуальні для всіх. А потім можемо цілу вічність відкривати таїнства, які ми раніше не розуміли.



В пеклі є ті, які відкинули Христа і спасіння

Дата публікації:   2017-08-16
Автор:   ВВП
Ті, які відкинули Ісуса, зустрінуться з Ним в годину смерті як зі суддею. В єдиному погляді побачать, Він не є їхнім приятелем і Спасителем, бо вони знову і знову відкидали Його, убивали свою совість, вірили брехні, систематично воювали проти правди, проти Христа і проти добра, яке пов'язане зі спасінням і з Євангелієм, яке вони перекручували. В цей один момент вони побачать плоди. Прийде смерть, і тоді вже занадто пізно буде щось робити.



Найбільше страждання в пеклі – відділення душі від Бога

Дата публікації:   2017-08-15
Автор:   ВВП
Правда про пекло є дуже важливою правдою, а з нею пов'язане і наше спасіння. Якщо ми рахуємося з вічністю пекла, то усвідомлюємо і серйозність всієї Христової науки про спасіння, що базується на цьому факті. Христос прийшов у світ, Бог став людиною, щоб визволити нас з рабства диявола, врятувати нас з пекла і дати нове життя – вічне життя.



Слово Патріарха Іллі на свято Макавейських мучеників

Дата публікації:   2017-08-14
Автор:   ВВП
Дуже гарним прикладом вірності Богу і Його заповідям є сім Макавейських мучеників і їхня мати. Святе Письмо розповідає, як вони один за одним мужньо ішли на смерть. Вони не зрадили Христа, не зрадили Божі закони, бо знали, що їхнє життя в Божих руках. Святе Письмо каже, що жодна волосина не стане чорною або білою, і не впаде без Божої волі. Життя коротке, а вічність перед нами безконечна. Передусім, ми повинні дбати про своє спасіння. А потім і про спасіння наших ближніх. Тому треба, щоб кожен з нас – там, де є, – був свідком віри. Мати Макавейських мучеників зрозуміла, що є найважливішим в житті, і до цього вела також своїх дітей.



Слово життя 2 Сол. 2,9-10 (від 13.08 до 27.08.2017)

Дата публікації:   2017-08-12
Автор:   ВВП
Слово життя 2 Сол. 2,9-10 (від 13.08 до 27.08.2017)



Роздуми над Словом Життя 2 Сол. 2,9-10

Дата публікації:   2017-08-12
Автор:   ВВП
Слово Боже вказує на прихід антихриста, який прийде з великою силою, зі знаками і неправдивими чудами, та всяким брехливим обманом буде зводити тих, які гинуть. Сьогодні ми є свідками того, що цим духом антихриста, який вже панує в повітрі, зманіпульований майже весь християнський світ, тобто християнські народи. Протягом декількох років ще більше зріс цей стрімкий відпад, що настав, насамперед, після ІІ Ватиканського собору.  Тільки Бог чудом може зупинити цей процес або обернути його в духовне воскресіння. Але без страждання, молитов і живої віри це не відбудеться, а можемо додати – і без кривавого чи безкровного мучеництва.



Покора – це правда, самокритика

Дата публікації:   2017-08-11
Автор:   ВВП
Покора – це правда, покора – це самокритика. Бути покірним –  це усвідомлювати реальність своєї слабкості, т.зв. «ахіллесову п'яту», яку маю пильнувати. Там мушу поставити сторожу, бо ворог нападає підступом і я не можу дозволити поневолити себе. Зрештою, ворог навіть не мусить прикладати багато зусиль для нападу. Йому досить зранити це місце. Він рахується з людською глупотою, слабкістю (у когось – це страх, в іншого – амбіції), і слідкує, де на яку людину може напасти.