Українська > Публікації УПГКЦ

Роздуми над Словом Життя Рим. 7,4

Дата публікації:   2019-03-09
Автор:   ВВП
У попередніх 1-3 віршах є порівняння про жінку і двох чоловіків. Перший представляє Божий закон, який є справедливий і досконалий. Другий чоловік представляє Христа. Якщо жінка поєднана з першим, то до неї лише ставляться вимоги, але цей досконалий чоловік – Закон – навіть пальцем не поворухне, щоб допомогти їй виконати ці вимоги. Вона прагне вийти заміж за того іншого, але не може позбутися першого. Він не збирається вмирати, а тому мусить вмерти сама жінка. Далі сказано, що ми повинні приносити плоди Богу, але умова – щоб ми віддали себе іншому, Тому, Хто воскрес із мертвих, тобто Ісусові. Тоді принесемо рясні плоди. Ісус сказав: «Без Мене нічого не можете робити» (Ів. 15).



Роздуми над словом життя Рим. 7,3

Дата публікації:   2019-02-23
Автор:   ВВП
Божественна мета нашого включення в Христа не була негативною, але прекрасною і позитивною ‒ «щоб належали іншому» (Рим. 7,4). Смерть розірвала старий подружній зв’язок і жінка, яка була в розпачі від постійних вимог колишнього чоловіка, який навіть пальцем не поворухнув, щоб допомогти їй їх виконати, тепер вільна і може вийти заміж за другого чоловіка, який дає їй силу виконати все, що від неї вимагає. А який результат цього нового зв’язку? «Принесення плоду Богу» (7,4). Через Христа нерозважна і грішна жінка померла, але будучи з’єднана з Ним у смерті, стає з’єднана з Ним і в воскресінні, та в силі воскреслого життя приносить плоди Богу. Воскресле життя Господа Ісуса в ній дає їй силу виконувати усі вимоги святості, які Бог покладає на неї. Закон Божий не є скасований, він досконало виконаний, бо воскреслий Господь тепер живе Своїм життям в ній, а Його життя завжди подобається Отцю.



Роздуми над словом життя Рим. 7,1-2

Дата публікації:   2019-02-10
Автор:   ВВП
Найперше звернемо увагу на 1-4 стихи 7 глави, де апостол Павло вказує на наше звільнення від закону. Тут є одна жінка і два чоловіки. Перший чоловік ‒ це закон, другий чоловік ‒ це Христос, а жінкою є ти. Закон багато вимагає, але не пропонує допомоги для виконання вимог. Господь Ісус також вимагає багато, і навіть ще більше, але те, чого від нас вимагає, одночасно в нас і виконує. Закон має свої вимоги, і не допоможе нам їх виконати. Христос також ставить нам свої вимоги, але Сам виконує в нас усе, що від нас вимагає. Не дивно, що жінка прагне звільнитися від першого чоловіка, щоб могти вийти заміж за іншого. Але її єдина надія криється в смерті першого чоловіка. Однак він міцно тримається життя. Закон існуватиме всю вічність. Якщо закон ніколи не мине, то як я можу бути поєднаний з Христом? Як я можу вийти заміж за другого чоловіка, якщо перший відмовляється померти? Є тільки один вихід. Якщо він не хоче померти, то помру я, а тоді подружжя розв’язане. Це Божий спосіб, як звільнити нас від закону.



Слово Патріарха Іллі на неділю Закхея

Дата публікації:   2019-02-10
Автор:   ВВП
Закхей шукав і скористався можливістю, щоб зустрітися з Ісусом. Тепер запитаймо себе: що маємо робити ми, щоб зустрітися з Ісусом? З живим Христом людина може зустрітися на духовних науках або через свідчення людей, які живуть з Ісусом (але потім потрібно підтримувати з ними зв'язок). Тобто ми повинні йти туди, де можемо зустрітися з Ісусом. Закхей є для нас в цьому прикладом.



«Ось Мати твоя!»

Дата публікації:   2019-02-03
Автор:   ВВП
Якщо я віддав Ісусу свої гріхи і є розіп'ятий з Ним, тоді можу на молитві пережити і прийняття Ісусової Матері. Слово Боже каже: «Бачивши Матір і біля неї учня, що стояв,  а його ж любив Він, Ісус мовить до Матері: „Жінко, ось син твій!” А тоді й до учня мовить: „Ось Мати твоя”. І від тієї хвилі учень узяв Її до себе (по-грецьки „eis ta idia”– в себе)». Той учень прийняв Її до свого найглибшого єства. Зараз я також свідомо Її приймаю. Тепер знову це оживляю, актуалізую до цього часу.



Як переживати Божу присутність?

Дата публікації:   2019-02-02
Автор:   ВВП
Ісус каже: «Я з вами по всі дні вашого життя». Отож ми повинні усвідомлювати Божу присутність. Темрява, що є в людині, дійсно є дуже великою! А цю темряву можемо назвати «дурнотою» і «самознищенням». Людина сама себе нищить. Бог даром дає нам прощення гріхів, даром! І Він хоче, щоб ми лише увійшли в Його присутність, признали свій гріх, віддали Ісусу і прийняли Його прощення.



Роздуми над Словом Життя Рим. 6,23

Дата публікації:   2019-01-26
Автор:   ВВП
«Відплата за гріх – смерть, вічна смерть, вічне пекло». Це справедливий вирок над гріхом, який є бунтом проти Бога і послухом дияволу. Корінь гріха в нас несе отруйні плоди, якими ми завдаємо шкоди собі та іншим і виступаємо проти Бога. Тому ми повинні знати і знову собі нагадувати, що вихід – спасіння від вічної смерті, є тільки в Ісусі, який є Божим Сином і став людиною тільки задля нас, щоб визволити нас від гріха.Усвідом, що поки ти в часі, то маєш шанс йти з вироком смерті під Ісусів хрест. Тут через віру, яка знову ж таки діє тільки в часі твого життєвого випробування, ти маєш виняткову можливість скасувати весь смертний вирок, бо смерть за гріх взяв за тебе Господь Ісус. Він справедливо заплатив своєю смертю на хресті. Коли вірою приймеш Ісуса, то дістаєш дар – вічне життя.



Слово Патріарха Іллі на свято Богоявлення

Дата публікації:   2019-01-19
Автор:   ВВП
Ісус прийшов на Йордан, щоб охреститися там у Йоана хрещенням покаяння. Він, Син Божий, який не мав жодного гріха, стояв у натовпі серед грішників. Він упокорився, щоб дати нам приклад. Євангеліє свідчить, що коли Ісус хрестився, відкрилися небеса, і почувся голос: «Це Син Мій Улюблений!» Суттю цього свята є об’явлення, що Ісус є істинний Бог і обіцяний Спаситель. Прийняття цього об’явлення з нашого боку зумовлене правдивим покаянням.



Роздуми над Словом Життя Рим. 6,22

Дата публікації:   2019-01-12
Автор:   ВВП
Умовою звільнення від гріха є те, що ми стаємо слугами Бога. З одного боку, існує реальність рабства гріху. Це означає, що навіть якщо людина хоче вийти з рабства власними силами, це неможливо. З цього виду рабства людина не може звільнитися ‒ ні власною силою, ні будь-якою іншою, а тільки Божою силою. Її ж Бог дає при одній умові ‒ що людина цілковито віддасть себе Богові. Це означає, що приймає Його заповіді і дає себе вести Божим Духом ‒ вже не духом світу та духом брехні. Але це звільнення має основну умову ‒ втратити свою душу за Христа і Євангеліє (Мр. 8,35).   



Різдвяне пастирське послання Україні ‒ 2019

Дата публікації:   2019-01-07
Автор:   ВВП
Ще пригадаймо собі подію, яка стосується Різдва. Святий Єронім у 4-му ст. перебував, як пустельник, у Вифлеємській печері, де переклав Святе Письмо на кілька мов. Там йому з'явився Спаситель у подобі Дитини. Єронім з радістю запропонував Йому в дар усе, що мав: здоров'я, талант, час для плідної роботи, всю свою життєву працю, а на кінець і життя. Але Дитя Ісус сказав: «Це все ти маєш від Мене». Єронім сумно запитав: «А що я можу Тобі дати?». Ісус відповів: «Єроніме, дай мені свій гріх, для того Я прийшов у світ». А цього Ісус хоче сьогодні і від тебе. Віддай Йому свій гріх і страх, все своє минуле і майбутнє. Він дасть тобі мир, який світ дати не може. Ти прийняв Ісуса, Він є в тобі. Нічого не бійся! Ісус прийшов на цей світ і задля тебе, щоб тебе спасти. Він завжди з тобою!



Через віру Ісус народжується в наших серцях

Дата публікації:   2019-01-06
Автор:   ВВП
Якою ж важливою є ця правда: через віру Ісус народжується в наших серцях. Отож, де є новонароджений Цар Юдейський? Де є Ісус? Він має бути в нашому серці. Він повинен бути на першому місці в нашому житті. Він має бути нашим Царем!



Дух Ірода

Дата публікації:   2019-01-05
Автор:   ВВП
Коли мудреці зі Сходу прийшли в Єрусалим, вони запитували його мешканців: «Де є новонароджений Цар Юдейський? Бо ми бачили на сході Його зорю і прийшли поклонитися Йому» (Мт.2,2). Для жителів Єрусалима це було несподіванкою. Вони дивилися один на одного і казали: «Ніякий цар не народився». Тоді офіційним царем був цар Ірод, жорстокий правитель. Жителі Єрусалима послали мудреців до Ірода. Коли цар почув, що вони говорять про народження юдейського царя, злякався.



Чому Ісус прийшов?

Дата публікації:   2019-01-04
Автор:   ВВП
Ісус прийшов, щоб визволити нас від гріхів, щоб відкрити нам двері до вічного життя, до вічної слави у небі. Бог дав Свого Сина, щоб той, хто вірує в Нього, не загинув, але мав вічне життя. Друга Божа Особа приймає людську подобу, стає людиною, щоб ми стали Божими дітьми, спадкоємцями Царства Божого.



Головне питання

Дата публікації:   2019-01-03
Автор:   ВВП
З історії про візит мудреців до Ірода для нас головним є це питання: «Де є новонароджений Цар Юдейський?». Тим Юдейським Царем є Ісус Христос. Ми маємо запитувати з щирим серцем, з щирою тугою: «Де є той Цар? Де є Ісус?» Де народився Ісус? В печері, у хліві. Для Нього не було місця. Там, де немає покаяння, там і сьогодні немає місця для Ісуса. Без покаяння нема місця для Ісуса. Але Ісус має бути в нас. Душа кожного з нас має бути живим вертепом, де народжується Ісус.



Прославляймо Ісуса своїм життям!

Дата публікації:   2019-01-02
Автор:   ВВП
Ісус приходить до нас як беззахисна дитина ‒ в приниженні. Він приходить до нас також в Євхаристії, в шматочку хліба ‒ і також принижується. Принижений Ісус приходить як гість до нашої душі. Знову, і в цей день Його народження, хочемо з живою вірою під видом хліба і вина прийняти Ісуса до свого серця, яке ми очистили через покаяння. Ми маємо постійно каятися, щоб дати місце Ісусу, щоб Він міг прийти до нас, щоб ми гідно прийняли Його за свого ‒ за свого Бога і Спасителя.