Українська > Публікації УПГКЦ

Вогонь горливості

Дата публікації:   2016-01-30
Автор:   ВВП
Нехай Господь запалює в нас новий і новий вогонь горливості. Пам'ятаймо, що день, який минув, вже ніколи не повернеться, а завтра непевне. Ми повинні інтенсивно жити у вірі саме цього дня, а головне – в даний момент, особливо на молитві, в терпінні, при дрібному самозреченні та упокорюванні. А це означає ходити в Дусі. Думати і вирішувати ми повинні не самі, а з Ісусом. Тому треба вчитися зупинятися і не поводитися нерозважно та спонтанно, але вчитися ходити у вірі. Найкраще людина вчиться цього зі своїх програшів та з програшів або доброго прикладу інших.



Життя живемо тільки один раз

Дата публікації:   2016-01-29
Автор:   ВВП
Життя ми живемо тільки один раз. Воно складається з окремих днів, і також цей день (а якщо дасть Бог, то і завтрашній) проживемо тільки один раз. Тому ми повинні жити цей день в повноті живої віри і засівати, хоча іноді й в сльозах, але у вірі! Колись будемо з радістю пожинати! Можливо, вже тут, на землі, але точно у вічності!



Вірність і витривалість на дорозі за Ісусом

Дата публікації:   2016-01-24
Автор:   ВВП
І саме у цей важкий час, коли напади сил зла діють зсередини і ззовні, Ісус кличе нас, щоб кожен особисто ішов за Ним. Це не означає, що коли зробимо перший крок за Ісусом, то Божий ворог і стара людина в нас зупинять свою руйнівну роботу, ціль якої – відвернути нас від Ісуса. Вони не залишать нас у спокої. Однак так було з кожним святим і святою. Всі мусіли боротися проти тіла, світу і диявола, а часто аж до крові і аж на смерть.



Жити основними правдами з «Отче наш»

Дата публікації:   2016-01-18
Автор:   ВВП
Треба у вірі жити основні правди з «Отче наш», а особливо правду «Хай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі», а також просьбу «Хай прийде Царство Твоє... Хай святиться Ім'я Твоє». Тут ми маємо конкретну програму. Не достатньо тільки рецитувати «Отче наш». Це програма для нас, яку ми повинні втілити – поступово втілювати в своєму житті.



Притча про двох боржників

Дата публікації:   2016-01-18
Автор:   ВВП
У Євангелії Ісус розповідає притчу про двох боржників, де один заборгував 10 000 динаріїв, а  інший – 100. Я можу простити дрібницю, а Господь простить мені мільйони боргів. Яка це глупота: знати це, але не реалізувати! Отож щодня ми повинні втілювати це слово.



Роздуми над Словом Життя Mт. 5,38-39

Дата публікації:   2016-01-17
Автор:   ВВП
Заповідь «око за око, зуб за зуб» нам здається жорстокою, але тут йшлося про запровадження хоча б базової справедливості і про зупинення ланцюгової помсти, адже людина за одне око виколе обидва, а за один зуб виб’є всі зуби. Але Ісус каже, що ми повинні прощати і відповідати на зло добром, а на ненависть – прощенням. Для того, щоб реалізувати цей принцип, який виступає проти природної реакції – реагувати на зло ненавистю і помстою, необхідно, щоб в нас закоренилось Боже слово про прощення, бо зло вміє обманути і тоді зірветься лавина, яку вже важко зупинити. Крім того, через прощення тому, хто робить зло, дається благодать і він може зупинитися.



Господь дає мир тим, які вміють з серця прощати іншим

Дата публікації:   2016-01-13
Автор:   ВВП
Господь дає мир тим, які в покорі і правді вміють з серця прощати іншим. Коли людина усвідомить свій гріх, гріхи і провини щодо інших (як їх осуджує, критикує, обмовляє і т.д.), то потім також здатна усвідомити: «Я собі це заслуговую, це мені належить, Господи, дякую Тобі».



Прости нам провини наші, як і ми прощаємо...

Дата публікації:   2016-01-13
Автор:   ВВП
Коли я не прощу, то і мені не може бути прощено. Коли я можу простити, то маю заслуги, і якийсь певний тріумф щодо ближнього, а тоді можу правдиво молитися прохання з «Отче наш»: «Прости нам наші провини, як і ми прощаємо винуватцям нашим…». А таку правдиву просьбу з «Отче наш» Господь чує. Якщо я правдиво пробачу і упокорюся, то Господь дає мені великий мир. Прощення, певність і мир залежать від моєї віри, яка пов'язана з покорою.



Пророцтва вказують на Ісуса (відео)

Дата публікації:   2016-01-06
Автор:   ВВП
Пророцтва вказують на Ісуса. + Ілля Патріарх Візантійського Вселенського Патріархату



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,33-34

Дата публікації:   2016-01-02
Автор:   ВВП
Ісус нагадує, що в Старому Завіті щодо клятви було дано наказ:  Не клянись неправдиво. Але Він сам каже: Не клянись зовсім. Наша мова має бути «так-так», «ні-ні». Це, звичайно, відноситься до щирих християн. Що стосується принципу не розголошення тайни ворогам, і в цьому контексті питання правди і брехні, то це зовсім інша ділянка. Ворог не має права випитувати в мене таємні речі. Коли я їх видам, то зашкоджу собі і багатьом іншим людям. В цьому випадку посилатися на те, що християнин завжди має говорити «так-так», «ні-ні», – це грубе зловживання слів Христа. В надзвичайній ситуації діє засада, що я не смію сказати таємницю ворогу. 



Чи я в Христі, чи в собі – в Адамі, в старій людині?

Дата публікації:   2015-12-30
Автор:   ВВП
Важливо, де я є: чи я в Христі, чи в собі – в Адамі, в старій людині? Якщо я в собі, то є лише питанням, скільки зла зробить стара людина. Вона захищається, інспірована не Святим Духом, але  іншими духами, з якими товаришує, а з деякими і має єдність. Потім у фальшивому світлі та сугестивній правді ми осуджуємо інших, жаліємо себе і опиняємось в пастках різних «ангелів світла». Треба змагатися за одне – за єдність з Христом, щоб коли прийдуть різні думки, ми зразу конкретно упокорились, віддали Господу гріх, всім простили, всіх благословили, а потім конкретно тій або тим особам, які нас останнім часом найбільше образили. Тоді зможемо правдиво промовляти прохання з молитви «Отче наш»: «Прости нам наші провини, як і ми прощаємо винуватцям нашим».



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,32

Дата публікації:   2015-12-19
Автор:   ВВП
Ісус встановив Тайну подружжя і підкреслює, що подружжя складається з одного чоловіка і однієї жінки. У подружжі, як в Таїнстві, має дозріти духовна єдність, щоб обидва подруги творили справжню єдність в Христі. Це не тільки єдність тіла, але там повинна бути і душевна єдність. Її досягнення пов'язане з ціложиттєвим взаємним очищенням і упокоренням.  Проявом любові є несення тягарів один одного. Що стосується сучасного деморалізованого суспільства і культу нечистоти та збочення, який впливає не тільки на молодих людей, але вже й на дітей, то настала ситуація, яка здається майже невирішальною. Її можна вирішити тільки з погляду живої віри і радикального підпорядкування себе здоровим принципам Євангелія, з допомогою особистої боротьби за чистоту мислення, Божої благодаті і живої спільноти християн, які борються за моральні цінності. Без молитви, без живої віри і без духовної боротьби сьогодні навіть наверненим християнам важко залишитися вірними один одному.



Ніщо не є випадковістю

Дата публікації:   2015-12-18
Автор:   ВВП
Ніщо не є випадковістю. Все, що приходить, треба приймати з вірою, і так все глибше, правдивіше і конкретніше віддавати Ісусу всі проблеми. Він піклується про нас. Він керує нашим життям. Ми належимо Йому. Він має на нас право, але це не означає, що ми будемо захищені від терпінь і випробувань. І Ісус страждав, як ніхто з нас, хоча Він був без гріха. Але те, що Він терпів, було за нас, за наші гріхи. Тому головне – бути в кожному випробуванні з Христом, не бути самому.  



Щоб любити ближнього, я повинен залишатися в Христі та Його слові

Дата публікації:   2015-12-18
Автор:   ВВП
Диявол часто діє через смуток так, що розіб’є взаємні відносини в сім’ї та спільноті! Хтось, навіть не бажаючи цього, заглибиться в якусь проблему чи почне мріяти і не усвідомлює, що ми говоримо більше обличчям, ніж словами (тому і люди при розмові дивляться в обличчя, щоб пізнати і відчути, що саме думає ця людина). Але ми говоримо обличчям і тоді, коли уста мовчать. Наша думка, за якою є  певний дух, проявиться на нашому обличчі, в очах. Тому вже з любові до ближнього я маю залишатися в Христі і Його слові, сповнятися ним.



«Все, що бажали б ви, щоб люди вам чинили, те ви чиніть їм»

Дата публікації:   2015-12-11
Автор:   ВВП
Одне з ключових речень Євангелія: «Все, що бажали б ви, щоб люди вам чинили, те ви чиніть їм». Це можемо реалізувати аж до смерті. В цьому є весь закон і пророки (пор. Мт. 7,12).