Українська > Публікації УПГКЦ

Пресвята Богородиця є для нас прикладом найбільшого послуху

Дата публікації:   2018-12-21
Автор:   ВВП
Бог хоче від нас святості, а вона полягає в одному: бути як Марія. Вона сказала: «Ось я раба Господня! Хай мені станеться по слову Твоєму» (Лк. 1,38). Вона була слухняною, хоча й усього не розуміла. І не зважаючи на це, Вона сказала: «Хоча цього не розумію, але хай станеться Божа воля». Пресвята Богородиця є для нас прикладом найбільшого послуху. Вона наступає дияволу на голову. І ми повинні бути Її синами та дочками. Ми повинні бути такими сміливими, як Вона!



Непорочне зачаття – промінь світла у темряві

Дата публікації:   2018-12-21
Автор:   ВВП
Після першого гріха вся наша земля наче б огорнулася темрявою і залишалася в рабстві диявола, який діє через брехню і смерть. Але до цієї темряви проникає промінь світла – Бог дає Непорочну Діву, через яку потім приходить сам Бог і стає людиною. Радіймо! Бог дає нам спасіння через свою Матір.



Говори з Богом!

Дата публікації:   2018-12-18
Автор:   ВВП
Необхідно присвячувати час молитві та Божому слову. Там Бог до нас говорить, там дає нам світло. Тому ми повинні говорити з Богом про свої проблеми, свої болі, кожен день дивитися Йому в очі.



Слово Патріарха Іллі на свято святого Миколая

Дата публікації:   2018-12-18
Автор:   ВВП
Святий Миколай народився близько 270 року у приморському містечку Патара (сучасна південна Туреччина) в сім’ї побожних батьків. Він був одинаком. Хоча сім'я мала велике майно, яке б забезпечило йому легке та спокійне життя, хлопчик вже з дитинства проявляв бажання слідувати шляхом християнської досконалості. Цей святий відомий у всьому християнському світі за свої вчинки милосердя, особливо за той, який вчинив трьом дівчатам. Він любив Бога понад усе, тому не залишався байдужим до людської біди і страждань. Його відношення до Бога проявилося і в боротьбі за чистоту віри.



Слово життя Рим. 6,17-18 (від 16.12 до 30.12.2018)

Дата публікації:   2018-12-18
Автор:   ВВП
«Але дяка Богові, що ви, бувши колись слугами гріха, з усього серця послухалися тієї науки, якій ви піддалися, та що, звільнившись від гріха, стали слугами праведності».



Роздуми над Словом Життя Рим. 6,17-18

Дата публікації:   2018-12-15
Автор:   ВВП
Пам'ятаймо, що справжня свобода є лише в Христі. Тому треба звертатися до Ісуса в молитвах не тільки у час спокою, але і коли ми піддаємося конкретним випробуванням. Боротьба з гріхом ‒ це найважча боротьба, але і перемога є найславнішою! Нас чекає вінець вічної слави. Якщо ми боремося з гріхом в нас, цим самим допомагаємо перемогти й іншим. З одного боку, можемо передати їм досвід, а з іншого ‒ даємо їм добрий приклад. Перед нами апостоли, пророки, мученики, боролися з гріхом і перемогли його. Деякі в цій боротьбі пролили свою кров, пожертвували життям. Це справжні святі, справжні герої, яких маємо наслідувати.    



Слово Патріарха Іллі з нагоди свята Введення в храм Пречистої Діви Марії (2015)

Дата публікації:   2018-12-04
Автор:   ВВП
Святкуючи свято Введення в храм Пречистої Діви Марії, пригадуємо, як Марія, ще будучи маленькою дитиною, була введена в храм, щоб бути посвяченою на служіння Богові. Служіння Богу вимагає, щоб ми цілковито віддали Йому до рук своє життя і зрозуміли, що належимо Богу, що Він наш Господь, і що Йому ми повинні кожен день, знову і знову віддавати себе. Ми повинні дати йому свою волю, почуття, думки, страхи, і щодня з’єднувати свої проблеми, турботи і болі з терпінням Ісуса. Потім Він дасть нам силу це зносити у вірі. Це все освячує нас, очищує, а водночас Бог може використати це для духовної місії.



Епіклеза /4 частина: Епіклеза ‒ храм та іконостас/

Дата публікації:   2018-12-03
Автор:   ВВП
Біблійною моделлю християнського храму є візія, дана Богом (Мойсею). Вона була реалізована в Єрусалимському храмі. Основну структуру складають Святая Святих, де Бог присутній особливим чином; святиня, де священики приносили жертви Богу, і місце для людей. Сьогодні суть необхідної реформи полягає в тому, щоб повернути літургійне положення священика так, як було протягом усієї історії, а саме, обличчям до кивоту ‒ духовного центру храму.



Епіклеза /3 частина: Епіклеза ‒ переживання в Літургії/

Дата публікації:   2018-12-03
Автор:   ВВП
Це один із способів переживання епіклези, який практикується в деяких монастирях.



Слово життя Рим. 6,16 (від 02.12 до 16.12.2018)

Дата публікації:   2018-11-30
Автор:   ВВП
«Хіба не знаєте, що ви слуги того, кому віддаєте себе за слуг на послух, кого слухаєтеся: чи то гріха - на смерть, чи то послуху - на праведність?»



Роздуми над Словом Життя Рим. 6,16

Дата публікації:   2018-11-30
Автор:   ВВП
Цей вірш зі Святого Письма вказує на глибоку правду про послух, плодом якого є вічне життя в небі або вічна смерть в пеклі. Жодна людина, яка цілковито не служить Богові, не є вільною, але є рабою первородного гріха, який є в ній. Вона автоматично слухає первородний гріх, тобто родовище  брехні та зла в своєму нутрі. Він затемнює розум і ослаблює волю, так що людина не зносить правду про себе, відкидає справжнє добро і не хоче служити Богу та зберігати Його заповіді. Основне питання: кого я слухаю і кому служу? Гріху? Це веде до вічної смерті. Чи слухаю Бога і служу Йому? Це веде до оправдання з гріха і до вічного життя! Життя коротке. Не знаєш ні дня, ні години своєї смерті. Будь мудрий! Служити Богові означає царювати!



Епіклеза /2 частина: Святий Дух та епіклеза/

Дата публікації:   2018-11-29
Автор:   ВВП
Ісус перед своєю смертю, перш ніж пожертвувати на хресті своє Тіло і Кров, установив, щоб ця Його хресна жертва приносилась Богу на відпущення гріхів. Символічні жертви за гріхи, коли жертвувалась кров і життя жертовних агнців в Єрусалимському храмі, втратили своє значення. Ісус є тим справжнім Агнцем, який взяв на себе гріхи світу (Ів. 1,29). Перш ніж звершити свою хресну жертву Ісус установив нову жертву, яка також є новим завітом (Мт. 26,26) на відпущення гріхів.



Епіклеза /1 частина: Різниця між східною та західною Літургією/

Дата публікації:   2018-11-28
Автор:   ВВП
Східна Літургія св. Василія Великого та св. Івана Золотоустого (4 століття) містить епіклезу. Епіклеза є також в інших східних обрядах. Вона походить безпосередньо з апостольської традиції. Яка різниця між західною та східною Літургією? Західна Літургія була радикально виправлена на ІІ Ватиканському Соборі. В рамках виправлень замість одного канону було встановлено чотири. Передсоборна латинська Літургія не мала в каноні жодної згадки про Святого Духа. Виправлена Собором Літургія вже має згадку про Святого Духа, але її включено ще перед словами переісточення (консекрації). На відміну від цього, східна Літургія містить т.зв. палке призивання Святого Духа, тобто епіклезу, але аж після слів установлення.



Успіх місії – навернення душ – залежить від мирних жертв

Дата публікації:   2018-11-24
Автор:   ВВП
Як шкода, що тим, які терплять, ніхто не проповідує, щоб жертвували свої страждання, щоб стати мирними жертвами за інших; їм не скажуть, що від них залежить успіх місій, бо йдеться про духовну боротьбу. Навпаки, проповідники покладаються на зовнішній психологічний вплив, який можна легко натренувати.



Що є найбільшим добром?

Дата публікації:   2018-11-21
Автор:   ВВП
Найбільше добро – це коли Бог дасть нам ласку бути за Нього ганьбленими, несправедливо підозрюваними і переслідуваними, бути приниженими за Його Ім’я. Цим всім з любові до нас Господь Ісус пройшов перед нами. Він був абсолютно невинний. Однак Він всім прощав і за всіх молився. Йдеться про одне – витривати з покиненим Ісусом, не залишатися ані в найменшій гіркості щодо будь-якої людини, постійно підбадьорювати один одного та пригадувати: Якого духа ми повинні мати? Так, Духа Христового, який є тихий і покірний.