Українська > Публікації УПГКЦ

Роздуми над Словом Життя Mт. 7,6

Дата публікації:   2016-07-02
Автор:   ВВП
Що розуміється під словом священне, а що під словом перлина? Передусім, Господь Ісус мав на увазі Своє слово і Боже таїнство. Нашою Перлиною є Христос і Його Євангеліє. Ким є ці собаки? Насамперед, це церковні фарисеї, а також усі ті люди, які в даний момент не мають доброго наміру, але свідомо протиставляються Духу Христа. У книзі Одкровення написано: «Назовні – пси і чарівники, і розпусники, і вбивці, і ідолопоклонники, і всі, що люблять і чинять лжу» (Од. 22,15). Ким є ці свині? Це люди, які свідомо віддаються гріховним пристрастям (гомосексуалісти, педофіли, транссексуалісти, розпусники, перелюбники...), які нахабно виступають проти Христового Євангелія (Божих законів) і не хочуть каятися за своє рабство гріха. Господь Ісус проповідував Євангеліє бідним і грішникам, які прагнули прощення. Але переважно обминав церковників і гордих людей, які мали світську владу. Фарисеям і садукеям відкрито сказав, що вони є змії, а до Ірода не промовив ані слова.



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,5

Дата публікації:   2016-06-18
Автор:   ВВП
Цьому слову передує: «Чого ти дивишся на скалку в оці брата твого, а колоди у власнім оці ти не добачаєш? Або як можеш сказати братові твоєму: "Дай, хай вийму скалку в тебе з ока", а он же колода в твоїм оці!» Отже, ми бачимо в оці брата скалку, яка там насправді є, але колоди у власному оці ми не бачимо. Це означає, що людина бачить навіть незначну помилку в другого, але своїх помилок і гріхів не усвідомлює. Ісус каже: «вийми із свого ока колоду» і підкреслює слово «спершу». Ми ж навіть при добрій волі маємо схильність спершу виймати скалку з ока свого брата. Тому ми повинні зробити буквально крок віри, поєднаний з правдивим покаянням – визнати свою власну провину і цим покаянням вийняти колоду зі свого ока, тобто з системи свого помилкового мислення. Проте Ісус не говорить, що після того, як виймемо колоду з власного ока, ми повинні бути байдужі до ближнього і посилатися на фальшиве милосердя чи фальшиву любов, ні. Другим кроком є допомогти вийняти скалку з ока брата свого. Ісус каже, що якщо виймемо свою колоду, то духовно прозріємо.



Роздуми над Словом Життя Mт. 7,1-2

Дата публікації:   2016-06-04
Автор:   ВВП
Господь Ісус тут знову вказує на практичну частину життя кожної людини, а нею є відношення до ближнього. Перша Заповідь говорить нам, що ми повинні любити Бога всім серцем своїм... А Друга подібна до неї: маємо любити ближнього, як самого себе. Щодо осуджування іншої людини, Ісус каже: «Не судіть, щоб вас не судили». Необхідно собі уяснити, що означає ця вимога – не судити. Це не означає, що ми повинні скасувати всі суди і дозволити злочинцям грабувати і вбивати, а при тому посилатися на цю цитату ці Святого Письма. Треба судити справедливим судом. Людина повинна судити і сама себе, при чому справедливо. Це належить до справжньої любові. Маємо судити справедливо і з любов'ю, щоб ближній зрозумів, що це не помста, але що ми любимо його і засуджуємо зло і родовище зла, якого він на собі не бачить. Цим рятуємо його і чинимо йому добро, навіть якщо він одразу цього не зрозуміє.



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,34

Дата публікації:   2016-05-21
Автор:   ВВП
Турботи ми створюємо собі автоматично. Що робити з турботами? Ми повинні вчитися щодня на молитві віддавати їх Богу. Це єдине правильне рішення. Коли навчимося віддавати свої турботи Богу, молитва стане щоденною потребою, а наше життя стане плідним. Господь щодня даватиме нам нові й нові досвіди з Його силою і любов’ю. Коли на тебе прийде страх, перед початком якоїсь праці чи обов'язку, або коли потрапиш в неочікувану ситуацію і не знаєш, як зорієнтуватися, усвідом Божу присутність і декілька разів з вірою  повторюй: «Ісусе, довіряю Тобі!». Хай це буде твоїм гаслом, яким ти декілька разів на день з вірою звернешся до Ісуса: Ісусе, довіряю Тобі!



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,33

Дата публікації:   2016-05-07
Автор:   ВВП
Ісус наголошує на слові «найперше». Здавалося б, йдеться про дрібницю, але якщо Боже Царство і спасіння нашої душі поставимо аж на друге місце, існує небезпека, що ми будемо обманені тисячею добрих речей і втратимо Боже Царство. Пошук – це процес, який є болючим. А де є Боже Царство? Святе Письмо каже: «у вас» чи «посеред вас» (Лк. 17). І дійсно, якщо ми найперше шукатимемо Царство Боже, то все інше, чого дійсно потребуємо, нам додасться. 



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,24

Дата публікації:   2016-04-23
Автор:   ВВП
Слово мамона означає матеріальну власність і майно, особливо нечесно здобуте на шкоду ближньому. Воно також означає хабар, яким змушують мовчати свідка або суддю. Ісус звертає увагу на демонічну поневолюючу силу мамони: «Ніхто не може двом панам служити: бо або одного зненавидить, а другого буде любити, або триматиметься одного, а того знехтує. Не можете Богові служити і мамоні». Отож, в кінцевому підсумку, віра в значенні довір’я і уповання на мамону виключає віру в Бога. Тому Ісус показує на протиставлення відношення до Бога і відношення до мамони та закликає до особистого вибору між обома.



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,22-23

Дата публікації:   2016-04-09
Автор:   ВВП
Ісус каже: «Світло тіла – око». Треба усвідомити, що людина має око фізичне і око внутрішнє – духовне. Духовне око є вираженням внутрішнього життя: або людина живе згідно Божих законів, а тоді є мудрою, має світло мудрості, або живе у гріху, чинить зло, а потім перебуває в темряві – є духовно сліпою. Те духовне око – це внутрішній погляд на Бога, слухання голосу совісті, усвідомлення того, що Бог все бачить і що нема нічого прихованого, що не відкриється.Коли ж те світло, що в тобі, темрява, то темрява – якою ж великою буде! Якщо людина вбиває світло совісті, яке дає Бог, і воно стає темрявою, її чекає вічна темрява погибелі. Отож, що ми повинні робити? Маємо намагатися через постійне покаяння входити до світла, яким є Христос і Його слово. Ми повинні відділятися від брехні і любити Правду, якою є сам Христос.



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,19-21

Дата публікації:   2016-03-26
Автор:   ВВП
Ісус простим способом показує нам, що збирати скарби на землі є великим нерозумом. Він каже, що міль та іржа їх нищать і злодії викрадають. Крім того, головним злодієм, який все вкраде, є смерть. А Ісус каже: «Будьте готові, бо не знаєте ні дня, ні години».«Збирайте ж собі скарби на небі, де іржа їх не нищить...». Це наказ, ми повинні збирати скарби на небі. Скарби на небі збираємо добрими вчинками, боротьбою зі злом, брехнею, гріхом, світом і дияволом.Ключовими тут є слова Ісуса: «Бо де твій скарб, там буде й твоє серце». Де твій скарб? Якщо тут, на землі, то його втратиш; і якщо не дбатимеш про вічний скарб, то і не здобудеш його. Що є твоїм скарбом? Цим найдорожчим Скарбом є Ісус. Він помер за тебе на хресті. Він приготував тобі вічну славу в небі.Те, що збираєш на небі, іржа не нищить і жоден злодій, навіть смерть, не викраде – і знати це приносить великий мир. Будьмо мудрими, як до цього нас закликає Господь Ісус.



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,14-15

Дата публікації:   2016-03-12
Автор:   ВВП
В молитві «Отче наш» Ісус виділяє 7 прохань, якими ми повинні просити Небесного Отця. Одне з них – це прохання про прощення: «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». І саме до цього прохання дає коментар. Тобто наголошує, що в щоденному житті ми повинні прощати ближнім. Треба знати, що Бог милосердний, прощає всі гріхи, якщо Його просимо. Але тут є одна умова – і ми повинні прощати тим, які нас скривдили. Щоб прощати ближнім стало для нас звичним, треба пізнати правду про себе. Це означає самокритично признати перед Богом свої провини.



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,6

Дата публікації:   2016-02-27
Автор:   ВВП
Ісус дає конкретні вказівки до молитви. Найперше Він радить: «увійди у свою комірчину». Є дві комірчини: фізична і духовна. Духовною комірчиною є наше нутро. Ми закриваємо за собою двері наших чуттів, які ще залишаються в щоденних пережиттях, і тоді можемо сконцентруватися – по суті, зосередитися на усвідомлення Божої присутності. Бог є тут, я відкриваю Йому, а водночас в моїй внутріш-ній комірчині – в тайні, як каже Ісус, – Отець вислуховує. Тому треба молитися саме тут, щоб нав’язати контакт з Богом. Першим кроком молитви є акт покаяння – признати перед Богом свої помилки і гріхи, свавілля, пусті слова, злі думки і т.д. Крім особистої молитви, є і спільна молитва, але Ісус тут про неї не говорить. Ти повинен увійти до своєї, а не чужої комірчини. І в своєму помешканні треба мати місце, де можна молитися!



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,3

Дата публікації:   2016-02-13
Автор:   ВВП
Це слово Господь Ісус дає нам не для дискусії, а для реалізації. Воно має свій глибокий сенс і пов'язане з подвійною жертвою: по-перше, людина зрікається якоїсь своєї власності на користь інших, а по-друге, якщо це робить приховано, то ще й жертвує і людське визнання та похвалу. Ісус пояснює, що це відбувається тому, «щоб твоя милостиня була таємна, і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно» – не тільки людську нагороду, але Божу – вічну. Тут здійснюється: втрачаємо, щоб отримати. Втрачаємо матеріальне, щоб здобути нематеріальне. Жертвуємо дочасне, щоб отримати вічне. Пам'ятай: твій Отець знає, що є таємне, а Ісус тобі нагадує: «Він віддасть!».



Роздуми над Словом Життя Mт. 5,43-44

Дата публікації:   2016-01-31
Автор:   ВВП
Ісус пояснює, чому ми повинні любити своїх ворогів і молитися за тих, хто переслідує нас.Прикладом любові до ворогів були святі і мученики, а передусім сам Господь Ісус. Любов має бути пов'язана з правдою, а не з глупотою. Він зумів любити фарисеїв так, що назвав їх побіленими гробами і гадючим поріддям. Реакція на це була така, що Його назвали одержимим, безумним і  хотіли Його вбити. Запитай себе: Хто є моїм ворогом? Молися за нього і проси  у Господа світла, як його любити. Який крок зробити – похвалити його? Вибачитися? Зробити йому якесь добро? Основна мотивація – що Бог його любить, що Ісус і за нього пролив свою Кров, що не хоче, щоб він був навіки засуджений.



Роздуми над Словом Життя Mт. 5,38-39

Дата публікації:   2016-01-17
Автор:   ВВП
Заповідь «око за око, зуб за зуб» нам здається жорстокою, але тут йшлося про запровадження хоча б базової справедливості і про зупинення ланцюгової помсти, адже людина за одне око виколе обидва, а за один зуб виб’є всі зуби. Але Ісус каже, що ми повинні прощати і відповідати на зло добром, а на ненависть – прощенням. Для того, щоб реалізувати цей принцип, який виступає проти природної реакції – реагувати на зло ненавистю і помстою, необхідно, щоб в нас закоренилось Боже слово про прощення, бо зло вміє обманути і тоді зірветься лавина, яку вже важко зупинити. Крім того, через прощення тому, хто робить зло, дається благодать і він може зупинитися.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,33-34

Дата публікації:   2016-01-02
Автор:   ВВП
Ісус нагадує, що в Старому Завіті щодо клятви було дано наказ:  Не клянись неправдиво. Але Він сам каже: Не клянись зовсім. Наша мова має бути «так-так», «ні-ні». Це, звичайно, відноситься до щирих християн. Що стосується принципу не розголошення тайни ворогам, і в цьому контексті питання правди і брехні, то це зовсім інша ділянка. Ворог не має права випитувати в мене таємні речі. Коли я їх видам, то зашкоджу собі і багатьом іншим людям. В цьому випадку посилатися на те, що християнин завжди має говорити «так-так», «ні-ні», – це грубе зловживання слів Христа. В надзвичайній ситуації діє засада, що я не смію сказати таємницю ворогу. 



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,32

Дата публікації:   2015-12-19
Автор:   ВВП
Ісус встановив Тайну подружжя і підкреслює, що подружжя складається з одного чоловіка і однієї жінки. У подружжі, як в Таїнстві, має дозріти духовна єдність, щоб обидва подруги творили справжню єдність в Христі. Це не тільки єдність тіла, але там повинна бути і душевна єдність. Її досягнення пов'язане з ціложиттєвим взаємним очищенням і упокоренням.  Проявом любові є несення тягарів один одного. Що стосується сучасного деморалізованого суспільства і культу нечистоти та збочення, який впливає не тільки на молодих людей, але вже й на дітей, то настала ситуація, яка здається майже невирішальною. Її можна вирішити тільки з погляду живої віри і радикального підпорядкування себе здоровим принципам Євангелія, з допомогою особистої боротьби за чистоту мислення, Божої благодаті і живої спільноти християн, які борються за моральні цінності. Без молитви, без живої віри і без духовної боротьби сьогодні навіть наверненим християнам важко залишитися вірними один одному.