Українська > Публікації УПГКЦ

Роздуми над Словом Життя Mт. 6,14-15

Дата публікації:   2016-03-12
Автор:   ВВП
В молитві «Отче наш» Ісус виділяє 7 прохань, якими ми повинні просити Небесного Отця. Одне з них – це прохання про прощення: «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». І саме до цього прохання дає коментар. Тобто наголошує, що в щоденному житті ми повинні прощати ближнім. Треба знати, що Бог милосердний, прощає всі гріхи, якщо Його просимо. Але тут є одна умова – і ми повинні прощати тим, які нас скривдили. Щоб прощати ближнім стало для нас звичним, треба пізнати правду про себе. Це означає самокритично признати перед Богом свої провини.



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,6

Дата публікації:   2016-02-27
Автор:   ВВП
Ісус дає конкретні вказівки до молитви. Найперше Він радить: «увійди у свою комірчину». Є дві комірчини: фізична і духовна. Духовною комірчиною є наше нутро. Ми закриваємо за собою двері наших чуттів, які ще залишаються в щоденних пережиттях, і тоді можемо сконцентруватися – по суті, зосередитися на усвідомлення Божої присутності. Бог є тут, я відкриваю Йому, а водночас в моїй внутріш-ній комірчині – в тайні, як каже Ісус, – Отець вислуховує. Тому треба молитися саме тут, щоб нав’язати контакт з Богом. Першим кроком молитви є акт покаяння – признати перед Богом свої помилки і гріхи, свавілля, пусті слова, злі думки і т.д. Крім особистої молитви, є і спільна молитва, але Ісус тут про неї не говорить. Ти повинен увійти до своєї, а не чужої комірчини. І в своєму помешканні треба мати місце, де можна молитися!



Роздуми над Словом Життя Mт. 6,3

Дата публікації:   2016-02-13
Автор:   ВВП
Це слово Господь Ісус дає нам не для дискусії, а для реалізації. Воно має свій глибокий сенс і пов'язане з подвійною жертвою: по-перше, людина зрікається якоїсь своєї власності на користь інших, а по-друге, якщо це робить приховано, то ще й жертвує і людське визнання та похвалу. Ісус пояснює, що це відбувається тому, «щоб твоя милостиня була таємна, і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно» – не тільки людську нагороду, але Божу – вічну. Тут здійснюється: втрачаємо, щоб отримати. Втрачаємо матеріальне, щоб здобути нематеріальне. Жертвуємо дочасне, щоб отримати вічне. Пам'ятай: твій Отець знає, що є таємне, а Ісус тобі нагадує: «Він віддасть!».



Роздуми над Словом Життя Mт. 5,43-44

Дата публікації:   2016-01-31
Автор:   ВВП
Ісус пояснює, чому ми повинні любити своїх ворогів і молитися за тих, хто переслідує нас.Прикладом любові до ворогів були святі і мученики, а передусім сам Господь Ісус. Любов має бути пов'язана з правдою, а не з глупотою. Він зумів любити фарисеїв так, що назвав їх побіленими гробами і гадючим поріддям. Реакція на це була така, що Його назвали одержимим, безумним і  хотіли Його вбити. Запитай себе: Хто є моїм ворогом? Молися за нього і проси  у Господа світла, як його любити. Який крок зробити – похвалити його? Вибачитися? Зробити йому якесь добро? Основна мотивація – що Бог його любить, що Ісус і за нього пролив свою Кров, що не хоче, щоб він був навіки засуджений.



Роздуми над Словом Життя Mт. 5,38-39

Дата публікації:   2016-01-17
Автор:   ВВП
Заповідь «око за око, зуб за зуб» нам здається жорстокою, але тут йшлося про запровадження хоча б базової справедливості і про зупинення ланцюгової помсти, адже людина за одне око виколе обидва, а за один зуб виб’є всі зуби. Але Ісус каже, що ми повинні прощати і відповідати на зло добром, а на ненависть – прощенням. Для того, щоб реалізувати цей принцип, який виступає проти природної реакції – реагувати на зло ненавистю і помстою, необхідно, щоб в нас закоренилось Боже слово про прощення, бо зло вміє обманути і тоді зірветься лавина, яку вже важко зупинити. Крім того, через прощення тому, хто робить зло, дається благодать і він може зупинитися.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,33-34

Дата публікації:   2016-01-02
Автор:   ВВП
Ісус нагадує, що в Старому Завіті щодо клятви було дано наказ:  Не клянись неправдиво. Але Він сам каже: Не клянись зовсім. Наша мова має бути «так-так», «ні-ні». Це, звичайно, відноситься до щирих християн. Що стосується принципу не розголошення тайни ворогам, і в цьому контексті питання правди і брехні, то це зовсім інша ділянка. Ворог не має права випитувати в мене таємні речі. Коли я їх видам, то зашкоджу собі і багатьом іншим людям. В цьому випадку посилатися на те, що християнин завжди має говорити «так-так», «ні-ні», – це грубе зловживання слів Христа. В надзвичайній ситуації діє засада, що я не смію сказати таємницю ворогу. 



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,32

Дата публікації:   2015-12-19
Автор:   ВВП
Ісус встановив Тайну подружжя і підкреслює, що подружжя складається з одного чоловіка і однієї жінки. У подружжі, як в Таїнстві, має дозріти духовна єдність, щоб обидва подруги творили справжню єдність в Христі. Це не тільки єдність тіла, але там повинна бути і душевна єдність. Її досягнення пов'язане з ціложиттєвим взаємним очищенням і упокоренням.  Проявом любові є несення тягарів один одного. Що стосується сучасного деморалізованого суспільства і культу нечистоти та збочення, який впливає не тільки на молодих людей, але вже й на дітей, то настала ситуація, яка здається майже невирішальною. Її можна вирішити тільки з погляду живої віри і радикального підпорядкування себе здоровим принципам Євангелія, з допомогою особистої боротьби за чистоту мислення, Божої благодаті і живої спільноти християн, які борються за моральні цінності. Без молитви, без живої віри і без духовної боротьби сьогодні навіть наверненим християнам важко залишитися вірними один одному.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,29

Дата публікації:   2015-12-05
Автор:   ВВП
В цьому слові Ісус говорить про спокуси і про те, як з ними боротися. Головним полем бою є наше мислення. Диявол через спокуси атакує мислення більше, ніж будь-що інше. Ця боротьба є нещадною, і поки ми живемо на цій землі, безперервно триває. Перед Богом ми відповідаємо за те, щоб кожну думку, яка пробігає нашим мисленням, зупиняти і старанно перевіряти, чи вона послушна Христові. Ворог використовує також людське тіло, щоб схилити людину на свою сторону і отримати її згоду. Тому в кожному моменті свого спокушання ворог розвиває певну думку, наприклад, викликає заздрість, ненависть, непрощення. Ісус навчає, що в духовній боротьбі з ворогом ми не сміємо вести діалог зі спокусами, але радикально виступити проти спокуси – вирвати і викинути її з нашого думання. Цей принцип є особливо необхідний в боротьбі з нечистими спокусами.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,27-28

Дата публікації:   2015-11-21
Автор:   ВВП
В цьому слові, виголошеному в Нагірній проповіді, Ісус вказує на корінь перелюбу, який полягає в тому, що людина може ним грішити не лише фізично, але також і в своєму серці, коли з’єднається з пожадливою думкою. В цьому випадку інструментом гріха є нечистий погляд, а місцем є людське серце – пожадливе, нечисте думання. Тому потрібно боротися за чистоту мислення і чистоту серця: уникати нагоди до гріха – нечистих поглядів, думок і відчуттів, які можуть спричинити гріх. Бог дав нам також Нове Серце, яким є Пречиста Діва Марія. Її серце є чисте, покірне та святе і Вона дасть тобі силу перемогти всі спокуси лукавого.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,21-22

Дата публікації:   2015-11-07
Автор:   ВВП
Роздуми: В чому корінь ненависті? а) коли людина повірить брехні, що ближній хоче їй зла або робить їй зло;б) коли хтось дійсно зробив якесь зло, когось скривдив, обікрав, обманув, зрадив;в) з власного егоїзму – конкурентність, заздрість, ревнощі, пожадання майна ближнього...Пам’ятай: Єдина правильна ненависть – це ненависть до гріха (до брехні). А хто її має, той любить правду і ближнього.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,20

Дата публікації:   2015-10-24
Автор:   ВВП
Ісус говорить про подвійну праведність. Про праведність книжників і фарисеїв, і про праведність з віри. Якщо не матимемо цієї праведності з віри, то не увійдемо в  Царство Небесне. Жодна людина не буде спасенна через дотримування закону Мойсея. Спасіння є тільки через віру в Ісуса Христа.



Роздуми над Словом Життя Мт. 5,11-12

Дата публікації:   2015-10-10
Автор:   ВВП
Нехай ці слова для кожного з нас будуть потіхою, підбадьоренням і справжньою радістю, що можемо терпіти за Христа. Це наш найбільший привілей тут, на землі. Тоді після смерті кожного Ісусового учня чекає щедра нагорода в небі! Там є наш дім, там є наше місце, яке для нас приготував Ісус. Вгору серця!



Роздуми над Словом Життя Ів. 21,17

Дата публікації:   2015-09-26
Автор:   ВВП
Ісус запитує Петра: «Агапас Ме?» – «Чи любиш Мене тією Божою, жертвенною любов’ю?»  Петро відповідає: «Фільо Те» – «Я люблю тебе тією людською любов’ю». Ісус тричі запитує Петра, а Петро втретє вже з болем і сльозами в очах відповідає те саме: «Господи, інакше я не вмію. Я люблю Тебе тією людською любов’ю (філія)». Ісус приймає це щире визнання і одразу ж говорить про його мученицьку смерть, коли ця людська любов (філія) з Божої ласки вже буде перетворена і завершена в «агапе» – Божій любові.



Роздуми над Словом Життя Ів. 19,28-29

Дата публікації:   2015-09-12
Автор:   ВВП
Ісус має фізичну спрагу, причиною якої є втрата крові під час бичування і розп'яття. Але має і духовну спрагу. Прагне звершити діло відкуплення і любові: «Бо так полюбив Бог світ (тебе), що віддав Сина Свого Єдинородного...». Ісус інтенсивно прагне звершити діло спасіння. Але і в тобі Він прагне – прагне твоєї любові, того, щоб ти був духовно перемінений, щоб був з Ним в духовній єдності. Це дорога наслідування і дорога хреста. Йдеться про щоденне відречення в малих речах.  



Роздуми над Словом Життя Ів. 19,26-27

Дата публікації:   2015-09-11
Автор:   ВВП
Де Ісус промовив ці слова і коли? Промовив на хресті, в останню годину свого життя. До кого їх сказав? До свого учня, який стояв під хрестом і якого Ісус любив (Божою любов’ю-агапе). Учень також любив Ісуса, тому подолав страх зі смерті і стояв під хрестом. Він прийняв Ісусову Матір. Він є для нас прикладом. Ми повинні бути Ісусовими учнями і прийняти Ісусову Матір. Куди Її маємо прийняти? До свого найвласнішого, в себе, в своє нутро (по-грец. eis ta idia; по-лат. in sua).