Слово Патріарха Іллі на свято Покрови Пресвятої Богородиці

Дата публікації:   2017-10-14
Автор:   ВВП

 

Слово Патріарха Іллі на свято Покрови Пресвятої Богородиці

 

 

В Євангелії на сьогоднішнє свято Ісус нам говорить: «Блаженні ті, які слухають Боже слово і зберігають його» (Лк.11,28). Перша річ – чути Боже слово, а  друга – зберігати Його. Скільки навколо нас і в нас є перешкод, щоб взагалі ми чули Боже слово, щоб над ним роздумували, а потім – щоб його зберігали, щоб воно стало тілом. Потрібно, щоб воно втілилось так, як у Пресвятої Богородиці – в Ній Слово стало Тілом і перебувало між нами. А як це сталося? Вона була готова. Вона жила з віри у відданості Богу. Коли до Неї прийшов ангел, вона сказала: «Ось, я раба Господня, нехай мені буде по слову твоєму». Вона це сказала не тільки словом, але сказала цілим своїм життям. А що з цим було пов’язано? В даній ситуації вона ризикувала життям. В Ізраїлі жінка, яка була вагітна і не мала чоловіка, була засуджена на каменування. Марія, однак, знала пророцтво Ісаї: «Ось Діва зачне і народить Сина». Вона запитала: «Як же це станеться?». Ангел відповів Їй: «Дух Божий це вчинить».

 

Дух Божий є і в нас. Це є таїнство, яке одночасно пов'язане з воскресінням: «Той Дух, який воскресив Христа Ісуса, перебуває у вас». Отож ми повинні жити новим життям, життям Христа – а це так, що віддамо на хрест свою волю, свої почуття, свої бажання і намагаємося реалізувати Божу волю. А реалізувати – це зберігати Боже слово. Тоді ми блаженні, бо Бог діє через нас.

 

Боротьба з гріхом відбувається в нас і у світі. Ми не переможемо фізичною силою, але тільки тим, що з'єднаємо своє терпіння з Ісусом. Слово Боже закликає нас: «Зречись самого себе» – тобто зречись себе і з'єднайся з Ісусом, з Його хрестом і з Його смертю. В годину смерті Ісус говорить нам з хреста: «Ось, Мати твоя!». Це було головне слово до учня, і він прийняв Її до свого єства. Вона є тим покровом ласк, який дає нам Бог. Через Неї до нас приходить Божа ласка. Через першу жінку на людство впав покров гріха. Ми всі є під покриттям, що покриває народи – це первородний гріх, який тримає нас у брехні, тобто ми паралізовані, щоб робити добро, як це читаємо в посланні до Римлян: «Я люблю добро, але роблю зло, яке ненавиджу». Це робить гріх, який є в нас. Він засліплює людський розум, так що людина дає простір дияволу. Дух брехні і смерті прикривається різними філософіями, психологіями, ідеологіями... Плодом є цинізм, збочення і фізична смерть. Це приносить покров гріха через Єву. Через Марію нам дарується покров ласки і захист від гріха та сил темряви.

 

Дотримання Божого Закону, Божого Слова і його реалізація полягає у живій вірі, яка втілюється до вчинків. А це пов'язано з певним самозреченням. Коли людина повинна реалізувати Боже Слово, то має подолати певні психічні блоки, опір, лінь або будь-які логічні чи чуттєві перешкоди. Тому потрібно на кожному етапі знову зупинитися і знову просити в Бога сили і мудрості.

 

Є час боротьби. Через нашу неочищеність і емансипацію від Бога диявол нападає на нас через різні думки і викликання почуттів. Тоді ми часто повіримо і найабсурднішій брехні. Людину мучать нав’язливі думки, а найгірше те, що вона в них залишається і не може розрізнити, що за ними є дух підступної брехні. Тому, коли прийде стріла від лукавого, перше, що ми повинні зробити, це зупинитися й усвідомити Божу присутність, що Бог мене бачить. Тоді треба віддати Йому цю конкретну проблему. Іноді це питання однієї секунди – і проблема одразу ж вирішена. А та стріла, якою диявол в нас вистрілив, раптом зникне. Але іноді це вимагає більше часу. Людина мусить боротися, з зусиллям проломлюватися з темряви до світла, аж доки все не відійде. Тоді Бог, за те, що ми боролися, дасть ще більше світла. Щоб навчити нас витривалості, Бог допускає різні випробування, а водночас, як захист в боротьбі від стріл ворога, дав нам на допомогу – Матір.  На свято Покрови Пресвятої Богородиці ми повинні усвідомити, як необхідно прибігати під Її захист. Ісус дав нам Її в той момент, коли помирав на хресті. Вона є для нас найбільшим прикладом в наслідуванні Ісуса. В Ній Слово стало Тілом. Кожен з нас, так як Вона, повинен реалізувати Боже слово і Божу волю.

 

Яким великим є тиск в сучасному світі! Він приходить через нове мислення. Ставлення до цінностей швидко змінюються. Те, що завжди було нормальним – всі здорові засади, – нараз ліквідується. Люди, які жили в селах чи в містах, хоча й мали свої злі звички, але все ж мали здорове мислення. Однак тепер у світі відбувається всестороння сатанізація. Це ціла армія і хмари демонів, які затемнюють людям мислення. А в цій темряві необхідно мати ясне  світло, щоб бути захищеними від темряви, наче якимось покровом. Щоб ми були там, де є Світло – Ісус. Де є Пречиста Богородиця, там завжди є Ісус. Як потрібно звертатися до Неї! І коли ми слабкі, розчаровані власною неміччю і нам важко звернутися прямо до Ісуса, то ми повинні звертатися до Неї, бо Вона є нашою Матір’ю. Особливо сьогодні ми повинні прости Її про захист. Духовна боротьба ведеться не тільки за кожного з нас, але і за всю Україну. Тому ми також просимо, щоб Пречиста Богородиця в цій  духовній боротьбі взяла під свій покров весь наш народ. Український народ, першим з усіх народів, був посвячений Пресвятій Богородиці, щоб Вона його охороняла. І тому ми просимо, щоб Бог знайшов в нашому народі людей, через яких зможе діяти у своїй силі. І святий Володимир спочатку був далеко від Бога, але Бог його знайшов. Бог має свої плани. Як їх здійснить? Цього не знаємо, але ми робімо те, що робити можемо,  щоб приготувати для Ісуса дорогу. Він жив на землі 2000 років тому, але тепер хоче, щоб тут, в цьому часі на землі були люди, які реалізують Боже слово, які ним живуть, які живуть з віри, як Пресвята Богородиця. Ми повинні дати цьому світу Ісуса, і за ціну того, що світ Його розіпне, а разом з Ним і нас. З цим треба рахуватися.

 

Хай всім нам Пресвята Богородиця випросить ласку, щоб ми стали на її дорогу послуху,  на якій будемо вчитися, як реалізувати Боже слово. Віддаємо Її самих себе, всю нашу Церкву і народ, щоб Вона оберігала нас своїм  покровом, щоб ми були вірними Ісусу і ніколи Його не зрадили. Не досить тільки прийняти Ісуса, але треба за Ним іти. Він є Дорога, Правда і Життя. Силу ми повинні черпати в молитві, в ній ми повинні з усім звертатися до Ісуса і жертвувати Йому щоденні, і невеликі терпіння, які приходять щодня. Життя таке коротке! Ми повинні відділятися від марнот світу, які діють на нас через думки. Як потрібно людей, які будуть боротися, які повністю віддадуться Ісусові – людей, які будуть утримувати вогонь чистої любові до Нього, і не дозволять погасити його жодним підступом духа брехні, який панує у світі. Ми не хочемо, щоб душі йшли до пекла. Наша місія – прийняти Ісуса, а потім триматися Його і Його слова.

 

Щоб християнство було здоровим, воно повинно мати необхідні умови і Духа – Духа Божого, щоб провадив нас. В тумані цього світу саме Пресвята Богородиця є вогненним стовпом, який ішов з ізраїльтянами через пустелю і захищав їх. Для одних був світлом, а для інших темрявою. Ми захищені Її покровом і залишаємося під Її захистом. Ведеться боротьба за цілу Україну, а ця боротьба ведеться і в серці кожного з  нас. Знову сьогодні усвідоммо, що Бог може використати нас на стільки, на скільки ми знову і знову віддаємося до Його рук, на скільки хочемо шукати і виконувати Його волю навіть в дрібницях: «Господи, хоч я наче сліпий і глухий, але хочу йди тим шляхом, який Ти мені покажеш, хочу шукати Твою волю, а також її виконувати. «Блаженні ті, які чують слово Боже і виконують його». Ісусе, дай, щоб і ми через заступництво Пресвятої Богородиці зберігали Боже слово, як і Вона. Твоя Мати зберігала Боже слово у своєму серці, Вона стояла під хрестом, а потім пережила з Тобою співвоскресіння. Разом з апостолами Вона пережила зіслання Святого Духа, а потім була з тілом і душею взята на небо. Вона – наша Мати, Вона нас охороняє, а також до Її рук віддаємо самих себе, всі свої проблеми, і духовне воскресіння Церкви і України».

 

«Пресвята Богородице! Ти повна ласк, просимо Тебе про світло, щоб і ми не тільки чули Боже слово, але щоб воно втілилося в нас, і щоб через це втілення настало духовне воскресіння».


Приєднані файли
Слово Патріарха Іллі на свято Покрови Пресвятої Богородиці Скачати Слово Патріарха Іллі на свято Покрови Пресвятої Богородиці .DOC 38.5 kB