Стару людину треба засудити

Дата публікації:   2015-03-07
Автор:   ВВП

 

ДЕКІЛЬКА ДУМОК ПАТРІАРХА ІЛЛІ НА ВЕЛИКИЙ ПІСТ

Стару людину треба засудити

 

 

Щодня брехун і вбивця постійно водить нас за ніс, а ми десять тисяч разів розчаровуємося, але знову йому віримо, і віримо, і віримо. І собі віримо, тільки Богу не хочемо вірити. Відразу приходить смуток і опір, коли маємо прийняти щось з вірою. Це обманювання духом брехні в духовному житті просто не має меж. У матеріальній сфері це, принаймні, можемо бачити. Кожен, озирнувшись назад, побачить, де дав себе обманути, і кожен, хто попечеться, вже надалі буде принаймні уважнішим, але в духовному житті можна заплакати над тим, як ми віримо тому брехуну! Запитуєте: а коли ми вже почнемо вірити Ісусові? Відповідь: Тоді, коли не будемо, як цікава Єва, і перестанемо роздумувати над пропозиціями ворога, які щодня він підсуває нам навіть в дрібницях. Ми не перебуваємо в Божому слові, і навіть не згадуємо його в конкретних ситуаціях, але коли щось прийде нам на думку і коли щось відчуваємо, то так і робимо, тримаємося того і беремо це за своє, і нам навіть не прийде на думку з вірою вийти з цього і запитати, що хоче Бог, чи це дійсно Божа воля. Єва почала думати над словом спокусника, і тим самим почала ставити під сумнів Бога, не вірила Йому і Його слову, а наслідком був перший гріх. А ця невіра в малих речах повторюється в нас 77 разів на день. Що маємо робити? Вчитися входити до Христової смерті, тобто виходити зі своєї правди, своїх відчуттів, себежалю, гніву і т.д., і входити до Божої присутності. Усвідомити, що хоче сказати Бог на цю думку. Чи це від Бога, чи це моє? Тим, що є моє, ворог зловживе. Те, що є моє і що собі тримаю, те я не віддав Богу, це є моїм багатством, а тому ворог на це претендує. Просто те, що я не віддав Богу, не є нейтральним, а це бере собі диявола. Отож, це означає постійно вірою входити до  Христової смерті. «Старий чоловік» повинен бути суджений і засуджений, інакше судженим є Ісус – Він безжально засуджений «старою людиною». Треба себе судити: «Якби ми судили самі себе, то вже не були б суджені» (1 Кор. 11,31).

 


Завантажити:  Стару людину треба засудити