Роздуми над Словом Життя Ів. 16,2-3

Дата публікації:   2015-03-14
Автор:   ВВП

 

Слово Життя Ів. 16,2-3

 

«Виключать вас із синагог. А й година настане, коли кожен, хто вас убиватиме, буде гадати, що служить тим Богові. Чинитимуть вам те, бо ані Отця, ані Мене вони не спізнали»

 

Це слово сьогодні надзвичайно актуальне для України, а особливо актуальне для всіх щирих правовірних. Ісус не сказав це слово тільки апостолам, але нагадує його і кожному з нас.

 

Настане година... За недовго після того, як Ісус промовив ці слова, Він відійшов до Гетсиманського саду і там молився. На Його обличчі з’явилися краплі кривавого поту і стікали по скронях. Апостолам Він сказав: «Ви все ще спите? Ось прийшла година, Син Чоловічий видається в руки грішників». Тут підійшов Його зрадник, поцілував Його і сказав: «Радій, Учителю!». Ісус сказав тим, які прийшли Його взяти: «Це ваша година і влада темряви» (Лк. 22,53). «І зараз вони приступили до Ісуса, наклали на Нього руки і схопили Його» (Мт. 26,50) Настала година темряви... Ця година темряви прийшла і на Україну... Жертвами цієї години темряви є і кожен з вас. Сили темряви фізично не вбили нас, але прагнуть принаймні духовно ліквідувати нас – тих, які правдиво свідчать про Христа і є переслідувані за Нього. Ісус підтверджує це: «Ненавидить вас світ –  то знайте: Мене він ще перед вами зненавидів... Я вибрав вас від світу, ось тому й ненавидить вас світ. Переслідували Мене – переслідуватимуть і вас. А слово Моє зберігали –  зберігатимуть і ваше» (Ів. 15,18-20). Переслідування за Христа є ознакою справжнього учнівства. Ми повинні радіти, що можемо страждати за Христа, але ми втікаємо від цього. Не треба вишукувати терпінь, але треба постійно з ними рахуватися, а коли прийдуть – дякувати за них. Терпіння за Христа очищує нас, здобуває нам подальші ласки і світло, а, крім того, терпіння є місією. Терпіння є фізичне і душевне. Треба з'єднувати своє терпіння з терпінням Христа, не терпіти самому. В час посту прикладом для нас є страждання Ісуса, яке Він, невинний, витерпів за кожного з нас. Те, що ми мали справедливо терпіти, Він перетерпів за нас, за наші гріхи. В Гетсиманії, коли прийшла година темряви, над Христом дістав владу дух темряви, який через церковну ієрархію, первосвящеників і книжників, засудив Христа на смерть. Але смерті передував шлях терпіння – бичування, вінчання терням, Хресна дорога, розп'яття, страждання на хресті, а потім смерть. В часі Великого Посту ми повинні звертати свій погляд на Ісусів хрест.  Християни всіх попередніх поколінь, особливо під час Великого посту, роздумували над Христовими стражданнями. Це можемо робити і ми, розважаючи страсні таїнства вервиці,  але ще більше до цього спонукають роздуми про сім останніх слів з хреста («Голгота»). Особливо жінкам-пенсіонеркам, які мають час, рекомендуємо в час посту зовсім не дивитися  телевізор, і замість цього весь час використати на молитву. Деякі протягом дня моляться всіх 7 слів. Це більше, ніж дві години. А тоді перед Святою годиною, з 19:30 моляться молитву підіймання гори (Мр.11,23) над Україною. Не достатньо, що вчора гора демонів була скинена над усіма областями або районами. З'являються нові і нові демонічні сили і в час посту знову треба підіймати гори демонів в Божому імені і кидати їх в пекельне море з наказом Христа: Хай більше не повертаються! У цій молитві треба стояти у вірі і не сумніватися у своєму серці в Божій всемогутності. Нічого більшого ми не можемо зробити, як дати простір Божій силі, яка є в Його святому Імені. Далі треба молитися за духовне воскресіння України від 20-21:00 згідно Єз.37. Це найбільш ефективна зброя проти реального ворога.

 

Хресну дорогу також можете молитися вдома перед образом чи хрестом. За Хресну дорогу чи молитву вервиці  кожен отримує часткові відпусти. Через розважання над усіма сімома словами з хреста кожен отримує повний відпуст, а це означає, що якби після закінчення цих розважань помер, то подібно, як розкаяний розбійник, ще того ж дня був би в раю, і це без чистилища. Цей повний відпуст проголошує Синод УП ГКЦ для наших віруючих на час Великого посту. Також той, хто молиться молитву віри (Мр.11,23) разом з молитвою за духовне воскресіння українського народу згідно Єз. 37, в цей час Великого посту може отримати повний відпуст.

 

 Завантажити: Роздуми над Словом Життя Ів. 16,2-3