Завдання пророка

Дата публікації:   2018-08-01
Автор:   ВВП

 

Завдання пророка

 

Дар пророцтва пов’язаний з простим способом наслідування Христа. А це може кожен з нас. Цей дар проявляється в кожного іншими способом. Бог дає йому як харизму. Коли людина буде згідно того жити і реалізувати Божу волю, то стає пророком, тобто стоїть за пророчим словом і є охочою пожертвувати навіть життям за Христа і за правду.

 

Як закінчували пророки? Всі ставали мучениками: або кривавими, або безкровними, бо мусіли переносити очорнення, переслідування, висміювання… Сам Господь Ісус сказав фарисеям: «Ви будуєте гроби пророків та оздоблюєте надгробники праведних, кажете: Якби ми жили за батьків наших, ми не були б причетні з ними крови пророчої» (Мт. 23,30), а на іншому місці: «Тому посилаю до вас пророків, мудреців і книжників. Ви деяких з них уб’єте й розіпнете, а деяких бичуватимете в ваших синагогах і гонитимете з міста в місто» (Мт. 23,34).

 

Коли народ не має пророків, гине. Чому? Бо коли з’являються різні обманці, то через філософію і гнозу нищать його. Таким способом бувають обманені цілі народи. Тому апостол Павло пише Коринтянам, щоб бажали дару пророцтва.

 

Кожної неділі ми молимося правди зі святкування неділі, а в одній з них просимо, щоб Господь дав нам дар пророцтва, хоча б на той тиждень, що нас чекає, до конкретних ситуацій. Іншими словами, щоб дав нам слово мудрості і знання, бо зло і брехня часто маскується добром і правдою. Коли людина прийме брехню, яка здається добром, то опиниться в пастці.

 

Наше суспільство деморалізоване. Люди вже не розрізняють між добром і злом. ЗМІ нав’язливо подають брехливу інформацію, якій люди повірять настільки, що готові за неї віддати і життя. Аж так можуть були зманіпульовані цілі народи!

 

Моральна людина має почуття правди, справедливості, моральних цінностей і зуміє любити ближнього. Але той, хто стане рабом пристрастей і збочень, стає егоїстом, який прагне якнайбільше користі для себе, начебто його щось гнало йти за своєю метою, як кажуть, «по трупах» (наприклад, наркоман або збоченець). Такі люди знаходяться в рабстві, з якого самим важко вибратися. Але для Ісуса ніхто не є безнадійним випадком. Він каже: «Якщо Син вас визволить, будете справді вільними»(Ів. 8,36).

 

І власне одне з завдань пророка – не тільки «встановити діагноз», а й вказати на шлях вирішення проблем сучасності.

 

 

Завантажити: Завдання пророка