Українська > Публікації УПГКЦ

Метаноя ‒ ортопраксія /Адвент-2018/

Дата публікації:   2018-12-11
Автор:   ВВП
В даний час духовного хаосу, необхідно мати чітку орієнтацію, які засоби ведуть до духовного життя ‒ ортопраксії. Багато людей були охрещені і навіть прийняли миропомазання, але без навернення і дороги покаяння вони є мертвими членами Церкви (див. Лк. 13,3). Ісус, хоч був без гріха, прийняв хрещення покаяння і на Нього зійшов Святий Дух (Мт. 3). Він дав нам приклад. Навернення і покаяння є фундаментами ортопраксії.



Адвент 2018, метаноя ‒ ортодоксія

Дата публікації:   2018-12-07
Автор:   ВВП
Чому в даний час Церква переживає таку глибоку кризу? Велику провину за це несе аджорнаменто Івана XXIII і постсоборний дух. Отож, що в цей час адвенту, в час покаяння, мали б чинити єпископи, священики і монахи? Вони мали б відділитися від духовної отрути аджорнаменто і постсоборного духу, що просовує єресі, які руйнують суть християнства.



Адвент 2018 ‒ Церква не має папи!

Дата публікації:   2018-12-05
Автор:   ВВП
Католицька Церква не має папи. Настав стан sede vacante. Згідно Святого Письма і науки Церкви, єретика не сміє ніхто слухати, бо він виключений з Церкви Христової. Бергольйо пропагує поганство не тільки фанатичною пропагандою міграції, але й ліквідацією природних моральних норм в Amoris laetitia і через просування содомії. До сьогодні її оберігає і на найвищих постах у Ватикані.



Що сказав президент Лукашенко про т.зв. домашнє насильство

Дата публікації:   2018-12-05
Автор:   ВВП



Слово Патріарха Іллі з нагоди свята Введення в храм Пречистої Діви Марії (2015)

Дата публікації:   2018-12-04
Автор:   ВВП
Святкуючи свято Введення в храм Пречистої Діви Марії, пригадуємо, як Марія, ще будучи маленькою дитиною, була введена в храм, щоб бути посвяченою на служіння Богові. Служіння Богу вимагає, щоб ми цілковито віддали Йому до рук своє життя і зрозуміли, що належимо Богу, що Він наш Господь, і що Йому ми повинні кожен день, знову і знову віддавати себе. Ми повинні дати йому свою волю, почуття, думки, страхи, і щодня з’єднувати свої проблеми, турботи і болі з терпінням Ісуса. Потім Він дасть нам силу це зносити у вірі. Це все освячує нас, очищує, а водночас Бог може використати це для духовної місії.



Епіклеза /4 частина: Епіклеза ‒ храм та іконостас/

Дата публікації:   2018-12-03
Автор:   ВВП
Біблійною моделлю християнського храму є візія, дана Богом (Мойсею). Вона була реалізована в Єрусалимському храмі. Основну структуру складають Святая Святих, де Бог присутній особливим чином; святиня, де священики приносили жертви Богу, і місце для людей. Сьогодні суть необхідної реформи полягає в тому, щоб повернути літургійне положення священика так, як було протягом усієї історії, а саме, обличчям до кивоту ‒ духовного центру храму.



Епіклеза /3 частина: Епіклеза ‒ переживання в Літургії/

Дата публікації:   2018-12-03
Автор:   ВВП
Це один із способів переживання епіклези, який практикується в деяких монастирях.



Слово життя Рим. 6,16 (від 02.12 до 16.12.2018)

Дата публікації:   2018-11-30
Автор:   ВВП
«Хіба не знаєте, що ви слуги того, кому віддаєте себе за слуг на послух, кого слухаєтеся: чи то гріха - на смерть, чи то послуху - на праведність?»



Роздуми над Словом Життя Рим. 6,16

Дата публікації:   2018-11-30
Автор:   ВВП
Цей вірш зі Святого Письма вказує на глибоку правду про послух, плодом якого є вічне життя в небі або вічна смерть в пеклі. Жодна людина, яка цілковито не служить Богові, не є вільною, але є рабою первородного гріха, який є в ній. Вона автоматично слухає первородний гріх, тобто родовище  брехні та зла в своєму нутрі. Він затемнює розум і ослаблює волю, так що людина не зносить правду про себе, відкидає справжнє добро і не хоче служити Богу та зберігати Його заповіді. Основне питання: кого я слухаю і кому служу? Гріху? Це веде до вічної смерті. Чи слухаю Бога і служу Йому? Це веде до оправдання з гріха і до вічного життя! Життя коротке. Не знаєш ні дня, ні години своєї смерті. Будь мудрий! Служити Богові означає царювати!



Епіклеза /2 частина: Святий Дух та епіклеза/

Дата публікації:   2018-11-29
Автор:   ВВП
Ісус перед своєю смертю, перш ніж пожертвувати на хресті своє Тіло і Кров, установив, щоб ця Його хресна жертва приносилась Богу на відпущення гріхів. Символічні жертви за гріхи, коли жертвувалась кров і життя жертовних агнців в Єрусалимському храмі, втратили своє значення. Ісус є тим справжнім Агнцем, який взяв на себе гріхи світу (Ів. 1,29). Перш ніж звершити свою хресну жертву Ісус установив нову жертву, яка також є новим завітом (Мт. 26,26) на відпущення гріхів.



Епіклеза /1 частина: Різниця між східною та західною Літургією/

Дата публікації:   2018-11-28
Автор:   ВВП
Східна Літургія св. Василія Великого та св. Івана Золотоустого (4 століття) містить епіклезу. Епіклеза є також в інших східних обрядах. Вона походить безпосередньо з апостольської традиції. Яка різниця між західною та східною Літургією? Західна Літургія була радикально виправлена на ІІ Ватиканському Соборі. В рамках виправлень замість одного канону було встановлено чотири. Передсоборна латинська Літургія не мала в каноні жодної згадки про Святого Духа. Виправлена Собором Літургія вже має згадку про Святого Духа, але її включено ще перед словами переісточення (консекрації). На відміну від цього, східна Літургія містить т.зв. палке призивання Святого Духа, тобто епіклезу, але аж після слів установлення.



Псевдопапа ліквідує контемплятивні монастирі

Дата публікації:   2018-11-27
Автор:   ВВП
Публічний єретик Франциск Бергольйо видав для ліквідації контемплятивних монастирів два документи, один від 29. 06. 2016 р., а другий від 1. 04. 2018 р. Звичайно, він все обгорнув побожними фразами і позитивними поняттями. Очевидно, що цією церковною глобалізацією він слідкує реалізацію свого заклику до прийняття ісламістів в кожен монастир і таким чином поступовий перехід від монастирів до мусульманських мечетей. В цей історичний момент закликаємо всі контемплятивні монастирі, а особливо згромадження Малих сестер Марії у Франції: Відділіться від єретика і псевдопапи Бергольйо!



Слово Патріарха Іллі на празник Святого Йосафата

Дата публікації:   2018-11-25
Автор:   ВВП
Святий Йосафат (хресне ім’я Іван) народився у 1580 році в місті Володимир на Україні. Одного разу в храмі святої Параскеви, куди він прийшов ще малою дитиною разом з батьками, він побачив ікону розп'ятого Ісуса. Хлопчик з цікавістю запитав своєї матері, що зображено на іконі. Вона пояснила йому, що це Спаситель світу, який з любові до людей зійшов з неба на землю і помер за них ганебною смертю, щоб спасти їх від вічного засудження в пеклі, відкривши їм ворота до неба. Тоді хлопчик запалав щирою любов’ю до Ісуса. Згодом сказав своєму другові: «В той момент я відчув, як з боку Розп'ятого вилетіла палаюча іскра і впала в моє серце».



Успіх місії – навернення душ – залежить від мирних жертв

Дата публікації:   2018-11-24
Автор:   ВВП
Як шкода, що тим, які терплять, ніхто не проповідує, щоб жертвували свої страждання, щоб стати мирними жертвами за інших; їм не скажуть, що від них залежить успіх місій, бо йдеться про духовну боротьбу. Навпаки, проповідники покладаються на зовнішній психологічний вплив, який можна легко натренувати.



Слово Патріарха Іллі на празник святого Архангела Михаїла

Дата публікації:   2018-11-21
Автор:   ВВП
Сьогодні празник святого Архангела Михаїла. Його ім'я по-єврейськи означає «Хто як Бог». Цими словами Михаїл закликав добрих ангелів бути вірними Богу і чинити опір Люциферу та всім ангелам, які повстали проти Бога. Диявол робить все для того, щоб якнайбільше душ пішло до погибелі. В нашій боротьбі, тобто в боротьбі за спасіння своєї душі і душ наших близьких, Бог дає нам на поміч Архангела Михаїла та інших ангелів, які мають нас захищати. Наше життя – це дійсно боротьба. Проти кого ми повинні боротися? Найперше – проти демонічних сил, які мають владу над світом, діють в духовній області і підсувають сугестивні думки. В цей час ще більше потрібно, щоб ми зверталися до святого Архангела Михаїла, щоб він допоміг нам. Ми повинні вести боротьбу під його прапором: за Божі справи, за Його Царство. Ми не самі, з нами ангели на чолі з Архангелом Михаїлом.